»

Novi Applov sistem zablokira stare macbooke pro (2013, 2014)

Slo-Tech - Po izidu nove verzije Applovega operacijskega sistema macOS Big Sur minuli teden so splet preplavile jezne objave lastnikov starejših macbookov pro, ki jim je nadgradnja onesposobila napravo. Računalniki iz let 2013 in 2014 se ob nadgradnji zataknejo ob črnem zaslonu, od koder ni videti enostavne rešitve. Ne pomaga niti reset NVRAM-a in SMC-ja. Informacije o nezdružljivosti so za zdaj skope in nepopolne, zato velja iz previdnosti nadgradnjo odložiti.

Kot kaže, težava ni redka, saj je nanjo naletelo mnogo uporabnikov, ki so se oglasili tako na Redditu kakor v Applovih skupinah. Pomaga nič, pa so poizkusili že različne kombinacije na tipkovnici, varni način, NVRAM in SMC reset, internet recovery itd. Sodeč po Applovih forumih, je Apple seznanjen s problemom, čeprav uradne potrditve še ni. Ker prizadete naprave že dolgo niso več v garanciji, ta hip ni možno napovedati, kako se bo Apple odzval.

93 komentarjev

Applovi prenosniki se pregrevajo, problem rešuje programski popravek

Slo-Tech - Ko je Apple minuli teden izdal osvežene verzije svojih prenosnikov MacBook Pro, ki imajo tudi hitrejše procesorje, je ogromno pozornosti požel videoposnetek Davida Leeja, v katerem razkriva ekstremno pregrevanje procesorjev. V novem macbooku pro, ki ima odklenjen Intelov procesor Core i9 8950HK z osnovno frekvenco 2,9 GHz, ta ob intenzivni uporabi hitro pade, ker se vklopi zaščita pred pregrevanjem. Za procesor, ki ima možnost Turbo in je namenjen navijanju, je to zelo nenavadna toplotna občutljivost.

David Lee je pokazal, da letošnji macbook pro kljub hitrejšemu procesorju za pripravo enega videoposnetka porabi 39 minut, medtem ko lanski model to zmore v 35 minutah. Da gre resnično za problem s temperaturo, je pokazal,...

67 komentarjev

Nova revizija Mountain Liona izboljšala avtonomijo

Ars Technica - Takoj po izidu nove verzije Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.8 Mountain Lion so uporabniki potožili, da njihovi prenosniki sedaj zdržijo občutno manj časa kakor s prejšnjo verzijo. Razlike so variirale, a v povprečju znašale okoli tretjino. Novi macbooki air so z Lionom zdržali okoli osem ur, z Mountain Lionom pa le še dobrih pet ur. Apple je potrdil, da problem obstaja, a niso ponudili nobene pametne razlage, kaj je narobe. Včeraj je izšla nova revizija Mountain Liona (10.8.1). Apple ni niti z besedo omenil težav z avtonomijo, a testi vseeno kažejo, da so napako delno odpravili.

Preizkusi na Ars Technici so pokazali občutno izboljšanje v primerjavi z 10.8, a še vedno slabše rezultate od 10.7. Urednikov stari MacBook Pro je včasih zdržal 4,5-5 ur, po namestitvi Mountain...

31 komentarjev

Applov Mountain Lion prenaglo prazni baterije

Zdi se, da Puma zaspi hitreje od Leva

Slo-Tech - S skorajda vsako novo verzijo programske ali strojne opreme se na mobilnih napravah pojavijo očitki, da je bodisi avtonomija krajša bodisi se baterije polnijo prepočasi. S temi očitki se je moral soočati Microsoft ob izidu Windows 7 in Apple ob izidu iPada 3, ki da se je polnil prepočasi. Zadnji spodrsljaj je bil iPhone 4S, kjer je Apple priznal, da se naprava prazni prehitro. Z novo verzijo operacijskega sistema Apple Mac OS X 10.8 (Mountain Lion) se zgodba ponavlja.

Na internetu že dober teden krožijo pritožbe uporabnikov nove verzije Mac OS X, da njihovi prenosniki z njo zdržijo občutno manj kot s staro. Prizadeti niso vsi uporabniki, a je njihovo število visoko. Anketa na engadgetu kaže, da približno polovica...

20 komentarjev

Izšel Mac OS X 10.8

Slo-Tech - Danes je uradno izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.8, ki je bila nared pred dvema tednoma (verzija 12A269 je identična; kdor je tedaj namestil GM, mu sedaj ni treba na novo nameščati še uradne verzije). Mountain Lion, kot se tudi imenuje nova inačica, prinaša kar precej novosti, ki so večinoma vzete iz mobilnega iOS. Prenesti ga je mogoče z App Stora, kjer boste zanj odšteli 16 evrov (20 dolarjev v ZDA in 14 funtov na Otoku). To je tudi edini način, saj Apple že nekaj časa ne ponuja več zgoščenk ali USB-ključev z novimi verzijami svojih operacijskih sistemov. Nakup omogoča namestitev na do pet naprav, nadgradnja pa je mogoča z verzije Snow Leopard ali novejše (10.6.8).

O novostih je bilo povedano že skoraj...

20 komentarjev

Applov WWDC 2012 poln novosti

stari vs novi pro

vir: Apple
Apple - V San Franciscu se je začel Applov vsakoletni dogodek WWDC (Worldwide Developers Conference), na katerem pokažejo nove tehnologije, programsko opremo in druge prihajajoče novosti, pomembne za razvijalce v Applovem ekosistemu. Sejem ni namenjen splošni javnosti, ampak zgolj razvijalcem, ki morajo celo podpisati pogodbo o nerazkritju videnega (NDA). Kljub temu pa zadnja leta Apple uvodni nagovor (keynote) javno predvaja po spletu, tako da lahko cedimo sline nad nekaterimi novostmi.

Letos je Apple predstavil nove prenosne računalnike MacBook Pro, ki bodo imeli v novi generaciji 15-palčne zaslone Retina (omenjeno tehnologijo je iPhone dobil že z verzijo 4). Podpirajo ločljivost 2880 x 1800, kar pomeni gostoto točk 220 ppi...

134 komentarjev

Apple pokazal predogled OS X 10.8

The Verge - Apple je včeraj predstavil predogledno verzijo operacijskega sistema Mac OS X 10.8 (kodno ime Mountain Lion) za razvijalce, ki bo izšla kasneje letos - predvidoma poleti. Kot opisujejo, je v njej vsaj sto novih funkcionalnosti in cel kup popravkov in izboljšav. Mountain Lion bo tako za razliko od Liona (10.7) velika revizija in ne zgolj nadgradnja, obljubljajo. Dve administrativni novosti pa sta sprememba imena v OS X (odpadla bo predpona Mac) in hitrejši, letni cikel izdajanja novih verzij.

Pomembna novost je Gatekeeper, ki omogoča večjo zaščito pred poganjanjem nepodpisanih aplikacij. Nastaviti ga bo mogoče tako, da bo dovolil samo aplikacije z Applovim...

50 komentarjev