»

Razvoj Windows 8.1 je končan

ZDNet - Več virov poroča, da je Windows 8.1 dokončan in pripravljen za izid. Čeprav se ima slednji zgoditi šele 17. oktobra, Microsoft vsak operacijski sistem dokonča že nekaj mesecev prej in ga pošlje proizvajalcem programske opreme, strojne opreme ter sestavljavcem računalnikom, da lahko prilagodijo svoje izdelke za nov operacijski sistem. Pravijo, da je Windows v fazi RTM (released to manufacturers). To se je zgodilo ta konec tedna.

Hkrati običajno kaj kmalu po temnejših koncih interneta zaokrožijo te verzije, tako da tistim najbolj neučakanim ni treba čakati do uradnega izida. Verzija, ki jo je Microsoft blagoslovil kot končno, se imenuje build 9600. Uradno najavo, da je to res tako, pričakujemo ta teden. Microsoft je doslej še pred izidom škatlaste verzije...

76 komentarjev

V Windows 8 za EU izbira brskalnika

Ars Technica - Microsoft je potrdil, da bo verzija Windows 8 za evropski trg imela že znano izbirno okno (ballot screen), kjer bodo uporabniki lahko izbrali, kateri brskalnik želijo uporabljati. Na voljo bo 10 najpriljubljenejših brskalnikov, med katerimi bodo na prvih petih mestih v naključnem vrstnem redu Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera in Chrome. Ker je Windows 8 že v stadiju RTM, torej je koda zaključena in se prek volumskega licenciranja že distribuira (recimo MSDN AA, TechNet in podobno), storitev prinaša posodobitev prek Windows Update, ki je na voljo od 4. septembra.

Microsoft želi s tem ugoditi zahtevam EU, ki ima redmondskega velikana že dobro desetletje pod drobnogledom. Spomnimo se, da je Evropska komisija že leta 2004 Microsoftu izrekla globo v višini...

103 komentarji

Windows 8 že pobegnil na splet

The Verge - Ko je bil Windows 8 uradno dokončan, torej je dosegel stadij RTM, česa drugega tako ali tako nismo pričakovali. Le vprašanje časa je bilo, kako hitro bo kakšna kopija pobegnila na internet in to se je zgodilo v manj kot 24 urah. Sprva je na internetu vladala skepsa, ali gre za pravo verzijo, a po vikendu premlevanja je obveljal konsenz, da gre za pravo stvar.

Windows je za naročnike MSDN in TechNet vedno na voljo že pred izidom škatlaste verzije (retail). Tudi letos bo tako, in sicer ga bodo lahko prenesli že 15. avgusta, medtem ko bo splošna dobavljivost šele 26. oktobra. Uporabniki študentskih različic (program MSDNAA) in so navadno nekje vmes; za letos se še ne ve, kdaj bo Windows 8 na voljo zanje.

A že pred omenjenim 15. avgustom je na splet ušla...

35 komentarjev

Windows 8 RTM nared

Microsoft - V skladu s pričakovanji je Microsoft s prihodom avgusta pripravil dokončno, release to manufacturing (RTM) različico Windows 8, ter jo tudi že razposlal svojim pomembnejšim partnerjem ("OEM partners"). Sredi meseca jo bodo dobili še razvijalci z naročnino na MSDN, skupaj s svežo kopijo razvijalskega orodja Visual Studio, ter smernicami za sprejem v prihajajoči Windows Store za Metro aplikacije, za njimi pa še naročniki na TechNet, tj. predvsem večja podjetja z skupinskimi licencami. Splošna dosegljivost je, kot tudi že rečeno, napovedana za 26. oktober, za študentsko izdajo (MSDNAA) pa se žal še ne ve.

Objavili oz. bolje rečeno, potrdili, so tudi cene. Nadgradnja z Windows 7 bo stala 39.99$ oz. pol tega, če boste računalnik s prednameščeno sedemko kupili...

88 komentarjev

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev

Prava nadgradnja na Windows 8 le s Sedmice

ComputerWorld - Izid Windows 8 se približuje, zato nam Microsoftov marketinški oddelek počasi dozira informacije o novem operacijskem sistemu. Sedaj so postale znane podrobnosti o nadgradnji na Windows 8, ki bo pravno oziroma licenčno mogoča z Windows XP in novejših, tehnično pa le z Windows 7. Podatkov o datumu izida pa še vedno ni.

Nadgradnja z Windows 7 na Windows 8 je tehnično mogoča brez težav, tako da uporabnikom ostanejo vsi nameščeni programi, sistemske nastavitve in dokumenti. Spomnimo, da bo Windows 8 na voljo v štirih verzijah: navadna, Pro, Enterprise za podjetja in RT za platformo ARM. Nadgradnja na navadno bo mogoča z Windows 7 Starter, Home Basic in Home Premium, medtem ko bo Windows 8 Pro moč povezniti na katerokoli...

136 komentarjev

Windows 8 za ARM dvakrat dražji od Sedmice

Extremetech - Cene Windows v škatlasti verziji (retail), ki se prodaja v trgovini so mnogokrat videti visoke, a resnici na ljubo malokdo to kupi. Podjetja in drugi veliki porabniki dobijo svoje programe masovnega licenciranja, kupci novih računalnikov pa dobijo Windows že prednaložen (OEM-verzija). In te verzije so precej cenejše, čeprav natančnih cen Microsoft in OEM-proizvajalci ne obešajo na veliki zvon. Po Microsoftovi napovedi, da bo Windows 8 na voljo tudi za ARM (tako imenovana verzija Windows 8 RT), se je postavilo zanimivo vprašanje, koliko bo to stalo. Microsoft namreč s to verzijo meri na poceni tablice, kjer je cena odločujoč dejavnik. Preseneča, da bo Windows 8 RT sorazmerno drag.

Pogovori z več sestavljavci računalnikov...

44 komentarjev

Windows 8 ne bo predvajal DVD-jev in blu-rayjev

Microsoft - Windows 8 bo pometel z zgodovino na marsikaterem področju, saj se bo od praktično vseh predhodnikov razlikoval v številnih ključnih pogledih. To bo po letu 1995 prva verzija Windows brez znamenitega gumba Start, ki je postal njihov zaščitni znak - navsezadnje je stilizirana verzija okna z gumba Start glavni logotip Windows. To bo tudi prva verzija, ki bo tekla na platformi ARM, kar se je Microsoft še pred leti zaklinjal, da se ne bo nikoli zgodilo. Windows 8 bo tudi prvi prinesel nov uporabniški vmesnik Metro in še bi lahko naštevali. Sedaj pa je Microsoft sporočil, da bo to tudi prva verzija po dolgem času, ki ne bo podpirala predvajanja DVD-jev in Blu-rayjev z video vsebinami (branje podatkovnih zgoščenk seveda...

73 komentarjev