»

Sodišče EU prepovedalo zaračunavanje nadomestila za piratstvo

Slo-Tech - Še ena dobra novica iz Luksemburga: Sodišče EU je razsodilo, da se nadomestila za privatno in drugo lastno reproduciranje ne sme zaračunavati tudi za nezakonito rabo del, se pravi, kot neke sorte nadomestilo za piratstvo.

Kot vemo, imamo uporabniki avtorskih del določene pravice proste uporabe, med njimi tudi pravico, da iz že zakonito kupljene kopije avtorskega dela, npr. DVD-ja, glasbenega CD-ja ali e-knjige naredimo še eno ali dve dodatni kopiji, če nam to pač paše (npr. za predvajanje na računalniku, na ipodu, v avtu). Dokler to kopijo držimo zase in za svoje bližnje, je to naša pravica.

No, vsaj napol, ker se za tovrstno rabo zaračunava določeno nadomestilo, in sicer kar...

54 komentarjev

Nemčija za 20-krat zvišala nadomestilo za privatno reproduciranje

vir: Heise
Heise - Nemčija je občutno povečala pavšalne zneske, ki se ob nakupu digitalnih nosilcev podatkov plačujejo kot nadomestilo za privatno reproduciranje. Gre za instrument, s katerim se kompenzira v splošno dobro vzpostavljena omejitev absolutne narave avtorske pravice, ki izhaja iz dovoljenja fizičnim osebam do privatnega reproduciranja in arhivom, knjižnicam, muzejem, izobraževalnim, znanstvenim in sorodnim ustanovam do javnega reproduciranja. Ker se zaradi tovrstnega reproduciranja proda manj avtorskih del, je prodaja medijev in naprav obremenjena s plačilom nadomestila, ki ga poznajo domala vse...

249 komentarjev

Kanada želi uvesti davek na prazne pomnilniške kartice

Slo-Tech - Ideja o obremenitvi naprav in medijev za shranjevanje in reprodukcijo podatkov z nadomestilom za dovoljeno reproduciranje ni slovenska posebnost, ampak je razširjena tudi po Evropi in svetu. V Evropi je celo Sodišče Evropske unije lani razsodilo, da je tovrstno indiskriminatorno obremenjevanje fizičnih oseb dopustno, saj avtorsko zaščitene dele v okviru dopuščenega po zakonu verjetno kopirajo, medtem ko za pravne to ne velja. V Kanadi pa so doslej tako obremenjevali prodajo zgoščenk in kaset, sedaj pa bodo vključili še pomnilniške kartice, kar je vznejevoljilo številne Kanadčane.

...

39 komentarjev

Nova anketa: greste po nakupih?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko denarcev odrinete za ohišje in napajalnik. Po rezultatih sodeč, vas bolj zanima drobovje, kot pa oklep, saj kar 70% glasujočih za to nameni manj kot 30.000 SIT, preostali pa več kot toliko. Ne gre pa zanemariti dejstva, da je slednjih skoraj tristo, če se že v procentih sliši malo.

Koliko denarja ste odrinili za ohišje in napajalnik za vaš primarni računalnik?
10.000-20.000 SIT31%
(296)
20.001-30.000 SIT22%
(208)
manj kot 10.000 SIT 17%
(160)
30.001-40.000 SIT12%
(111)
40.001-50.000 SIT7%
(70)
50.001-60.000 SIT5%
(45)
več kot 80.001 SIT3%
(25)
60.001-70.000 SIT2%
(17)
70.001-80.000 SIT1%
(8)
Skupaj glasov: 940


Tokrat vas sprašujemo o tem, ali nameravate zaradi Uredbe o nadomestilih za privatno reproduciranje do datuma uveljavitve (21.10.2006) kupiti kakšen prazen medij (trdi disk, DVD, CF/MMC/SD kartico, USB ključ) ali napravo (tiskalnik, skener, DVD zapisovalnik), ki omogoča reproduciranje, in se tako še izogniti plačilu nadomestila....

46 komentarjev

Nov predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje

Slo-Tech - Na Slo-Techu smo že poročali o nameri Vlade, da prenovi sistem nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje. Gre za to, da v zameno za pravico fizičnih oseb do privatnega in arhivov, knjižnic, muzejev ter izobraževalnih in znanstvenih ustanov do drugega lastnega reproduciranja, dobijo avtorji, izvajalci, proizvajalci fonogramov, filmski producenti in založniki (drugo) pravico do nadomestila za tovrstno reproduciranje.

Na ta način se v splošno dobro omejuje absolutna narava avtorske pravice. Ta izjema, kot to sledi iz obrazložitve odločbe Ustavnega sodišča RS, št. U-I-200/02-12, z dne 13. 5. 2004, zmanjšuje potrebo po nakupu avtorskih del in verjetnost takega nakupa. Zakonodajalec to nadoknadi tako, da uredi avtorjevo upravičenje do nadomestila za tako, sicer dovoljeno reproduciranje. Nadomestilo je avtorju dolžan uporabnik. Vendar zakonodajalec, življenjsko gledano, ne more zagotoviti plačevanja neposredno od posamičnega uporabnika, a tudi ne izplačila neposredno vsakemu...

65 komentarjev

Slovenija uvaja dodaten davek na naprave za snemanje podatkov ter podatkovne nosilce

Slo-Tech - Slovenski Urad za intelektualno lastnino se nam je spet odločil 'polepšati' puste počitniške dni. Pripravili so namreč predlog Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje.

Uredba določa plačevanje nadomestil zaradi dovoljenega reproduciranja po 50. členu Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. ZASP namreč za namene privatne ali druge lastne uporabe dovoljuje izdelavo omejenega števila kopij avtorsko zaščitenih vsebin.

Tako bomo ob vsakem nakupu kasetofona, oziroma druge naprave za tonsko snemanje plačali dodatnih 600 SIT, naprava za video snemanje pa bo obremenjena z 900 SIT dodatnega 'davka'.
To velja za analogne naprave, pri digitalnih pa bodo cene seveda višje. Nakup CD, DVD ali MP3 zapisovalnika, ki je namenjen izključno reproduciranju avdio ali video vsebin vas bo po novem olajšal za 2000 SIT. Če pa si boste omislili računalniški CD ali DVD zapisovalnik, ki lahko zapisuje tudi podatke, pa bo vaša denarnica tanjša le za 900 SIT. Enak znesek boste...

118 komentarjev