»

Nehalem 17. novembra!

X-Bit Labs - O Intelovi novi procesorski arhitekturi, ki se imenuje i7, smo že obširno poročali, tako da je sedaj tu le še najpomembnejši drobec informacije. Prvi krog procesorjev bodo sestavljali trije modeli, ki bodo naprodaj od 17. novembra dalje. Vsi bodo imeli štiri jedra, megabajt drugonivojskega predpomnilnika za vsa jedra, osem megabajtov tretjenivojskega, trokanalni DDR3 pomnilniški krmilnik in podporo večnitenju, sedli pa bodo na ležišče LGA1366 matičnih plošč, zgrajenih okrog čipovja Intel X58. Intel Core i7 920 bo tiktakal z 2,66 GHz, 940 z 2,93 GHz, 955 Extreme Edition pa s 3,20 GHz. Cene za primerek v količinah nad tisoč bodo znašale 284, 562 in 999 dolarjev za najmočnejšega. X-Bit Labs, The Register.

27 komentarjev

S3 Graphics DeltaChrome VPU

X-Bit Labs - Da, S3 Graphics je izdal DeltaChrome VPU. Naj vas takoj na začetku pomirim, gre za t.i. paper launch, kar pomeni, da omenjen grafični procesor še nekaj časa ne bo dostopen. Natančneje, še pol leta, tako pravijo na X-Bit Labs. Ker nam torej do začetka masovne prodaje ne preostane nič drugega, si poglejmo specifikacije tega čuda:
  • 0.13-mikronska tehnologija
  • osem cevovodov
  • podpora DirectX 9 ter OpenGL1.4
  • 400 MHz RAMDAC
  • TV-Out priključek
  • fonts antialiasing ter
  • že pričakovana podpora AGP 8x
Cena in uraden pričetek masovne prodaje še, jasno, nista znana. Klik!

5 komentarjev

Athlon XP 2500+ na 0.13 mikronskem jedru

The inquirer - Medtem ko se nekateri lahko že hvalijo z najnovejšimi Athloni, ki so primerljivi z 2 GHz Pentiumi4 (oznaka 2000+), so oči uprte v hitrejše procesorje, ki jih AMD namerava izdati čez mesec ali več. Že v tej četrtini nas utegne razveseliti različica 2200+, ki bo delovala s frekvenco 1800 MHz, kar je za 0.18 mikronsko tehnologijo, s pomočjo katere bo procesor narejen, že skoraj neverjetno. Različica 2200+ se ne bo bistveno razlikovala od svojih prednikov, saj bo vsebovala tako ukaze SSE, MMX in 3DNow, kot tudi vse dobrote, ki jih prinaša jedro Palomino. AMD si veliko obeta tudi od procesorja Athlon XP 2500+, ki pa ga bomo na prodajnih policah videli šele v drugi četrtini tega leta. Znano je, da bo različica 2500+ že zgrajena na 0.13 mikornskem jedru, ki pa še ni natanko določeno, saj še ni znana količina L2 predpomnilnika. Glede na Intelove posege bo gotovo še višja, kot je bila do sedaj. Seveda pa ne smemo pozabiti, da bodo vrzel med različico 2200+ in 2500+ zapolnile različice...

5 komentarjev

Standardiziranje MHz?

The inquirer - Oznaka MHz je do nedavnega dokazovala, kako zmogljiv je procesor, vendar pa je le-ta ob predstavitvi procesorjev Pentium4 izgubila na zaupanju, saj Intel s svojimi P4 frekvencami goljufa na veliko, saj lahko 1.4 GHz Athloni še kolikor toliko tekmujejo z 2 GHz Pentiumi4. Položaj do nedavnega še ni bil tako kritičen, vendar pa je nekaterim ob AMD-jevi najavi, da bodo svoje procesorje odslej označevali s "Pentium4 rating" frekvencami enostavno prekipelo. In to povsem upravičeno, saj bodo najbolj nasrkali uporabniki. In to ne samo pri Intelu, ki jih slepi s svojimi frekvencami blizu in do 2 GHz, ampak tudi pri AMD-ju, saj so bila označevanja procesorjev z nalepkami, da je primerljiv s toliko in toliko MHz procesorjem, vedno precej sumljivo opravilo. Problem je v tem, da si lahko pod besedo "primerljiv" predstavljamo marsikaj. Nek procesor je lahko primerljiv z nekaterim samo v pisarniških programih, medtem ko mu v FPU programih ne seže niti do kolen. Če ne verjamete, malce pokukajte v...

10 komentarjev

Intelova mini cenovna strategija

Overclockers Australia - Vsi vemo, da se Intel na vso moč trudi, da bi ljudstvu čim bolj približal svoj procesor Pentium4. Kot smo slišali v marsikaterem poročilu v preteklosti, so Tualatini kar dodobra tepli P4 procesorje, zato se je Intel odločil, da le-te vrže iz prodaje. Vendar pa to ni bilo dovolj. Izgleda, da se je marsikateremu uporabniku procesor Pentium 3 dodobra sedel v spomin, zato se je Intel poslužil še zadnje taktike: zniževanja cen. Tako po novem 1,7 GHz Pentium4 stane 8 $ manj kot 1 GHz Pentium3, 1,6 GHz Pentium4 pa stane samo 2 $ več kot 933 MHz Pentium4.

0 komentarjev

2 GHz Pentium 4 in i845 plošče naprodaj

The inquirer - Da ne boste kar na vrat na nos oddivjali v trgovino, naj vam povem, da v naslovu omenjeni primerki še niso naprodaj v računalniških trgovinah, jih pa lahko naročite preko interneta. Sicer dvomim, da bo kdo naročal tako občutljive dele, ki jih cariniki tako radi zlomijo ali poškodujejo, preko interneta, vendar je vseeno dobro vedeti, da tudi masovna prodaja ni daleč. Cen je preveč, da bi jih prepisoval, zato si jih oglejte tukaj. Povem vam samo, da 2 GHz Pentium4 stane $562, kar ni ravno poceni.

0 komentarjev

3 monster mašine

Overclockers Australia - Če sem se pri novici, ki govori o Vapochillovem sistemu malce zamislil, potem sem pri tej novici skoraj padel iz stola. Na Icronticu imajo tri zelo močne (predvsem igričarske) sisteme, katerih se nebi branil noben računalničar. Vendar o teh sistemih lahko le sanjamo, saj stanejo celo premoženje (groba ocenitev: kakšen milijon SIT). Cena je upravičeno tako visoka, saj se v sistemih nahajajo same vrhunske komponente. Vrhunske komponente pa so tudi vzrok za nenormalno visoke rezultate v 3D Mark 2001. Najmočnejši sistem, v katerem tiktaka 2 Ghz Pentium 4, je dosegel skoraj 7100 točk v 3D Mark 2001. Ob takem rezultatu celo Vapochillov sistem izpade nekoliko bedno. Skratka, oglejte si sisteme in padite iz stola. Drugega ne morem reči.

5 komentarjev