»

Čisto pravi Računalniški muzej v Ljubljani

Slo-Tech - Saj ni res, pa je: tudi Slovenija je dobila čisto pravi računalniški muzej!
Korenine muzeja segajo v zlate čase Kiberpipe, v leto 2004. Od takrat so njegovi prostovoljci in prijatelji muzeja donirali in zbrali najbogatejšo zbirko informacijske dediščine v Sloveniji. Ta šteje že preko 6500 primerkov strojne in programske opreme, računalniške literature in revij pa tudi zabeležene ustne zgodovine. Danes ima muzej lastne, na novo prenovljene prostore na 700 m2 v treh etažah.



V kolikor kanite pogledati čudesa digitalne preteklosti je pravi naslov Celovška cesta 111 zraven Kina Šiška. Zaenkrat je za obiskovalce odprt vsak četrtek in petek 15-21h ter ob sobotah 9-15h. Tam lahko v živo raziskujete in uporabljate staro programsko opremo, kjer ne smete zamuditi rekonstrukcije klicnega dial-up interneta in surfanja po arhivskih spletnih straneh prek Netscape Navigatorja in ustvarjanja ASCII arta na kultnem slovenskem terminalu Paka 3000. Skupaj z uradno otvoritvijo 18. junija je v svojo...

18 komentarjev

Razstava Goto 1982, zadnja priložnost

Enigma na razstavi

Slo-Tech - Že leto dni v Muzeju novejše zgodovine poteka razstava zgodovine računalništva. A vsake dobre stvari je enkrat konec in tako se bodo eksponati kmalu premaknili v Tehniški muzej Bistra.

Če želite ujeti še zadnjo priložnost za preigravanje delujočih Commodorjev, Spectrumov, prvih Macintoshov ali pa se dotakniti (sicer ugasnenega) Zuseja ter delno ohranjene Enigme, potem ste vabljeni v ponedeljek ob 18.00 na slovesnost ob zaprtju. Razstavljeni so eksponati vse od šestdesetih let dalje. Zadeva je zanimiva tako za otroke (delujoči primerki) kot za tiste z daljšo brado, ki so te računalnike dejansko uporabljali in jih mika malce nostalgije. Je kak tak na Slo-techu?

Zaprtje razstave pa ima tudi širši namen. Nedavno je bilo...

21 komentarjev

Razstava GOTO 1982

Zuse Z23 v restavratorski delavnici

Slo-Tech - V Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani 29.5. 2012 ob 18.00 uri odpira vrata razstava GOTO 1982 - razvoj računalniške kulture na Slovenskem, ki obeležuje 30 letnico angleškega ZX Spectruma (in tudi ameriškega Commodore 64). A to ne pomeni, da boste obiskovalci deležni le ogleda računalnikov iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, v času se bomo vrnili tudi v šestdeseta leta. Z več kot stopetdesetimi eksponati bodo prireditelji skupaj s Kiberpipinim računalniškim muzejem, Tehniškim muzejem Slovenije in Muzejem Peek&Poke ter nekaterimi posamezniki, pokrili razvoj računalništva znotraj različnih časovnih obdobij.



Nekaj utrinkov iz zakulisja postavljanja takšne razstave si lahko ogledate v...

16 komentarjev

Berlinski muzej računalniških iger v prvem mesecu obiskalo 12.000 ljudi

Heise - Pred enim mesecem se je v Berlinu odprl muzej računalniških iger. V njem je na 520 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 14.000 iger, 2300 kosov strojne opreme in 10.000 revij, ki pričajo o pol stoletja razvoja računalniških iger, s čimer gre za največji tovrstni muzej v Nemčiji. Veliko razstavljenih primerkov je še vedno delujočih, tako da si lahko obiskovalci svoje zarjavelo znanje starih iger preizkusijo na mnogo interaktivnih eksponatih.

Zaščitnik muzeja je Ralph H. Baer, ki je razvil prvo igralno konzolo za domačo uporabo Magnavox Odyssey. Seveda jo najdemo med eksponati.

Muzej računalniških iger je v Berlinu obstajal že od leta 1997, a so ga leta 2000 zaprli, ker je bil prostor za razstavo premajhen. Razstave...

3 komentarji

Začetki interneta v Sloveniji

Logotip Tehniškega muzeja Slovenije

Slo-Tech - Na 1176. sredinem seminarju, 27. maja 2009 bodo T. Pisanski, O. Jarh, in A. Kozjek predstavili temo: Muzej interneta - začetki interneta v Sloveniji. Opis predavateljev: "Delovni naslov razstave, ki jo nameravamo postaviti v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, ki je del Tehniškega muzeja Slovenije, je Začetki interneta v Sloveniji. Razstavo želimo postaviti v letu 2011, ob dvajseti obletnici samostojne države Slovenije. K projektu bi radi povabili strokovnjake, ki so soustvarjali zgodovino razvoja interneta v Sloveniji. V ta namen smo s pomočjo dr. Tomaža Pisanskega evidentirali morebitne kandidate s katerimi želimo...

10 komentarjev

MoMoSlo, 40 let interneta, VIP z dr. Teo Petrin ...

Mobile Monday Slovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi se bo ta ponedeljek zgodil Mobile Monday Slovenija, s katerim je želja združiti vse tiste, ki jih zanimajo teme mobilnega sveta. V Kiberpipinem računalniškem muzeju obeležujemo 40 let,odkar so v omrežju ARPANET vzpostavili prvo trajno povezavo ter poslali prvo sporočilo preko tega omrežja z razstavo 40 let interneta. Pipin odprti termin v torek in Spletne urice v sredo so na sporedu kot vsak teden ob 19h, v četrtek pa še zadnji VIP v tej sezoni - tokrat z dr. Teo Petrin. Več spodaj.



ponedeljek, 11.5. ob 18:00 MoMoSlo: #0 - Pilot! Na prvem slovenskem MobileMonday dogodku bomo imeli priložnost spoznati kranjsko podjetje 3fs (ThidrFrameStudios), ki se ukvarja z razvojem storitev, ki povezujejo splet in mobilne platforme. Drugi del dogodka bo posvečen Unity3D - ogrodju za ustvarjanje iger, ki omogočajo igranje na različnih platformah. Tretji del večera je namenjen spoznavanju, druženju ter iskanju...

3 komentarji

Je vaša kartica brez lukenj?

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipin računalniški muzej letos odpira svoja vrata že 5. sezono - odprla se bo z začasno razstavo zbirke, ki jo je podaril IBMI - Inštitut za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Razstava bo obsegala nekaj edinstvenih eksponatov, ki so jih v 70-ih ter 80-ih letih uporabljali na inštitutu. Med drugim tudi luknjalec kartic IBM 29 in luknjalec-preverjalnik kartic IBM 129, s pomočjo katerih si bodo obiskovalci otvoritve lahko...

3 komentarji

Muzej paketov

Slashdot - Ok, videli smo že muzeje starin, pa muzeje sodobne umetnosti, pa računalniške muzeje, pa še kakšne, ampak tale je pa definitivno najbolj obskuren muzej, kar sem jih kdaj videl.
Gre za muzej pokvarjenih TCP/IP paketov, ki so jih ljudje našli v najbolj odročnih in zatemnjenih kotičkih Mreže. Vse od takih, ki jim mankajo glave, do špijonskih in takih, ki jih je popačil zlovešč hardware. Spet drugi so po spletu prečudnih okoliščin pristali na napačnem koncu sveta, kjer bi bržkone dočakali svoj bridki konec, če jih ne bi nekdo opazil s TCPdumpom in jih rešil pred gotovo pogubo. Splača se prebrati tudi uvodno besedilo na vrhu njihove strani.
Svashta!

0 komentarjev