»

Zasegi piratskih domen se nadaljujejo, tokrat tudi v Evropi

Network World - Operacija In our sites se nadaljuje. Ameriška carinska uprava ICE je tudi letos, tako kot že lani in predlani, na ponedeljek po ameriškem zahvalnem dnevu (prejšnji četrtek) zasegla večje število domen, na katerih operirajo trgovine s ponarejenim blagom. Včeraj je namreč bil ti. Cyber Monday, ki velja za najbolj uspešni spletni nakupovalni dan v letu, in nasploh sledi črnemu petku, začetku ameriške božično-novoletne nakupovalne sezone in s tem povezanih popustov. Datum je tako strateško izbran na trenutek, ko so vse piratske trgovine v nizkem štartu, zelo dobro vidne, in brez prave možnosti za popravek.

Letošni iteraciji pravijo "Project Cyber Monday 3", odnesla pa je skupaj 101 domeno....

5 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (4): FTC dal zeleno luč za zaračunavanja interneta po porabi

Ars Technica - Pred dvema tednoma smo pisali o smeli odločitvi nizozemskega parlamenta, da uzakoni net neutrality in pri tem eksplicitno prepove draženje ali oblikovanje paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth caps). Nizozemski ISP-ji se tako ne bodo več mogli izgovarjati, da določeni uporabniki porabijo več kot svoj pošten delež mrežne kapacitete in jim presežka tudi ne drago zaračunavati, ampak bodo morali namesto tega ustrezno povečati kapacitete zasedenih delov omrežja.

Na drugi strani oceana se trendi obračajo prav v nasprotno smer. Julius Genachowski, direktor ameriškega regulatorja FCC, je v nagovoru na rednem letnem združenju ameriških kabelskih operaterjev javno izrazil podporo za zaračunavanje širokopasovnega interneta po porabi, česar si prisotni na konferenci še kako želijo. Odmik od sedanjega modela (flat rate, neomejena poraba) na plačilo po porabi jim bo po eni strani omogočila znatno povečanje...

17 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (3): nove uvodne špice DVD in BR ploščkov

Klasika.

vir: The Internets
Ars Technica - FBI, carinska uprava ICE in šest največjih filmskih studijev je pravkar parafiralo dogovor o novi uvodni špici za DVD in Blu-Ray diske. Kupce že to poletje po preboju do menija in stisku gumba play čakata še dve desetsekundni špici, ki ju ne bo mogoče preskočiti ali prevrteti naprej. Na prvi bosta logotipa FBI in ICE, na drugi pa združenja ameriških vladnih agencij za varstvo pravic intelektualne lastnine, obe podnaslovljeni s krepkim tekstom o kaznivosti in resnosti piratstva.

A glavni namen novega režima ne bo preprečevanje piratstva, ampak "izobraževanje" uporabnikov, je ob...

130 komentarjev

Kaj torej piše v ACTI

Zakaj se je ta sporazum pripravljal v taki tajnosti? Kako točno je to koristilo interesom Evropejcev?

vir: sott.net
Slo-Tech - Kratek pregled čez člene sporazuma, za katerega je Vlada Republike Slovenije 8. septembra lani zapisala, v ničemer "ne bo vplival na [slovenski] pravni red, ne bo imel posledic za proračun, ne na upravo in ne na okolje", bo pa "pozitivno vplival na gospodarstvo, [saj] bo omogočal večjo učinkovitost v boju proti ponarejanju.". Slaba dva tedna zatem, 22.9., oz. dva dni po izglasovanju nezaupnice bivšemu predsedniku vlade so se na vladi tudi formalno odločili za podpis sporazuma.

ACTA je kratica za Anti-Counterfeiting Trade Agreement oz. po naše Trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju. Besedilo si lahko preberete v slovenskem oz. angleškem jeziku. Ima 45 členov, razdeljenih na 6...

137 komentarjev

Bo uporaba odprtokodnega programja postala zločin?

Guardian - Če ste mislili, da z uporabo odprtokodnega programja ne kršite zakona, je morda čas za ponoven premislek. Kot je namreč ugotovil predavatelj na University of Edinburgh Andres Guadamuz, je International Intellectual Property Alliance (članici združenja so tudi MPAA, RIAA in BSA) pri ameriškem trgovinskem predstavniku pričela z lobiranjem, katerega cilj je, da bi uporabo odprtokodnega programja obravnavali enako kot piratstvo.

Predlagajo namreč, naj ZDA zaradi uporabe oziroma spodbujanja uporabe odprtokodnega programja Indonezijo, Brazilijo in Indijo uvrstijo na posebno poročilo z imenom "Special 301 watchlist" Gre za posebno poročilo, katerega cilj je preučiti "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu. V poročilu se pogosto znajdejo države, kjer proizvajajo ponarejena zdravila ali druge izdelke (ponarejena v smislu da pri proizvodnji ne upoštevajo pravic intelektualne lastnine) - nekakšen seznam tim. sovražnikov kapitalizma - ZDA pa nato na te države...

113 komentarjev

Terorizem in piratstvo?

Slashdot - Slashdot poroča, da je John Stedman, namestnik v šerifovem uradu v Los Angelesu v pričanju pred senatnim komitejem za domovinsko varnost izjavil, da se nekatere teroristične organizacije (npr. Hezbollah) morda ukvarjajo s kršitvami avtorskih pravic.

Očitno se torej teroristi ukvarjajo tudi s piratstvom. Pa morda to pomeni, da so tudi pirati teroristi?

Po mnenju nekaterih lahko v kratkem pričakujemo sprejetje nove zakonodaje za varstvo pravic intelektualne lastnine. Declan McCullagh je tako prepričan, da bi bi izgovor boja proti terorizmu lahko podlaga za hitro sprejetje nove, ostrejše protipiratske zakonodaje.

Ko boste naslednič zagnali svoj priljubljen P2P program, se zavedajte, da ste morda postali teroristi. Takšno nelegalno početje vas morda nekega dne pripelje celo do brezplačnih počitnic v Guantanamu...

68 komentarjev