»

Internet v EU: dobimo le tri četrtine tega, kar plačamo

Europa.eu - Evropska komisija v poročilu razkriva rezultate raziskave, ki je pokazala, da v povprečju uporabniki interneta v EU dobijo le 75 odstotkov hitrosti, ki jo plačajo. Ponudniki dostopa do interneta večinoma oglašujejo višje hitrosti z znamenito besedo "do", ki pa jih uporabniki redko dosežejo. Povprečna hitrost dostopa do interneta je v EU 19,7 megabitov na sekundo.

V raziskavi je sodelovalo 10.000 gospodinjstev iz EU, ki so izvedla 75 milijonov meritev hitrosti dostopa do interneta. Ugotovili so, da so najbolj pošteni ponudniki kabelskega dostopa do interneta, kjer uporabniki v povprečju dobijo 91,4 odstotka naročene hitrosti, medtem ko pri optičnih povezavah le 84,4 odstotka. Daleč najslabše so xDSL povezave, kjer dobijo v povprečju le...

75 komentarjev

Povprečna hitrost dostopa do internet nekoliko nižja

Akamai - V zadnjem četrtletju preteklega leta se je prvikrat zgodilo, da sta se delež širokopasovnih povezav in povprečna hitrost dostopa do internet v svetu znižala, ugotavlja Akamai v zadnjem četrtletnem poročilu. V 93 državah se je hitrost dostopa do interneta v povprečju znižala, v 41 pa povečala. Nelogične rezultate bi lahko pojasnili z razmahom mobilnega interneta, ki se pospešeno širi in ponuja nižje hitrosti kot bakrene in optične širokopasovne povezave, a Akamai trdi, da mobilnih povezav niso upoštevali. Razlogov za upad ne zmorejo pojasniti. Na letni ravni je rast še vedno pozitivna.

V poročilu najdemo cel kup zanimivih statistik. Razčlemba provenience internetnih napadov po državah kaže predvidljivo sliko, da je Kitajska vir 13 odstotkov vseh napadov. Sledijo ZDA, Indonezija, Tajvan in Rusija. Naslovi IPv4, ki so...

33 komentarjev

Telekom brezplačno povečuje hitrost DSL dostopa do interneta

SiOL - Telekom Slovenije je najavil začetek reklamne kampanje Pospešujemo Slovenijo, s katero bodo med drugim večini uporabnikov SiOL-a brezplačno in brez dodatnih pogojev trajno povečali hitrost dostopa do interneta. Zaradi nadgradnje central bodo od junija postopno povečevali hitrost svojim naročnikom. Kdor uporablja ADSL s hitrostjo dva megabita na sekundo, bo imel po novem štiri megabite na sekundo, uporabniki paketa internet in televizija pa variabilno hitrost do 10 megabitov na sekundo, odvisno od obremenitve in kapacitete linij.

Telekom Slovenije ocenjuje, da se bo hitrost povečala 90 odstotkom vseh uporabnikov. Zvišanje ne bo veljalo za uporabnike optičnega omrežja, naročnike paketov Trio 10 M in Trio 4 M, uporabnike tehnologij EMX, miniMSAN/SHDSL, naročnike paketov Pizzicato, naročnike pet- in dvomegabitnih paketov na VDSL brez televizije ter uporabnike, ki imajo...

222 komentarjev

Hitrejši satelitski internet

vir: Heise
Heise - Konec prejšnjega leta je Eutelsat v orbito poslal svoj drugi satelit, namenjen zagotavljanju širokopasovne povezave do interneta nad Evropo. KA-SAT bo uporabnikom ponujal večje hitrosti dostopa do interneta, kakor so to zmogli starejši sateliti.

Prenos podatkov proti uporabniku bo potekal z 10 megabiti na sekundo, medtem ko se bodo v obratni smeri pretakali s štiri megabiti na sekundo, je na CeBIT-u pojasnil tiskovni predstavnik Eutelsata Thomas Fuchs.

Klasični paket s hitrostjo 6/1 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 4 GB prenosa podatkov bo stal mesečno 30 evrov, medtem ko bo paket z 10/4 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 25 GB stal 100 evrov mesečno. Obstajajo še štiri druge tarife....

55 komentarjev

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Europa.eu - Evropska komisija je objavila poročilo o širokopasovnih povezavah na našem kontinentu, iz katerega je moč razbrati, da smo v primerjavi z lanskim letom napredovali. Četrtina državljanov evropskih držav ima širokopasovni dostop do interneta, kar je dve odstotni točki več kot lani, medtem ko jih šest odstotkov uporablja širokopasovno povezavo na mobilni napravi.

Tudi hitrost ne šepa. Julija 2010 je bilo 29 odstotkov vseh širokopasovnih povezav v Evropski uniji hitrosti vsaj 10 Mbps, kar je dvakrat več kot lani, medtem ko je bilo pet odstotkov povezav hitrejših od 30 Mbps in pol odstotka od 100 Mbps.

Vodilni državi sta Nizozemska in...

10 komentarjev

Rezultat uzakonjenega oglaševanja garantirane hitrosti interneta na Madžarskem medel

Ars Technica - Zagotavljanje hitrosti dostopa do interneta je hecna stvar. Naši ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se trudijo po najboljših močeh zagotavljati oglaševano in dogovorjeno hitrost dostopa do interneta, a jim vedno ne uspe. Iz takšnih ali drugačni razlogov hitrost ni vedno maksimalna in če so težave stalne, pač ponudijo cenejši paket ali, če tega ni, znižanje cene. K sreči se ne držijo slepo Splošnega akta o prenosni hitrosti, primerni za funkcionalen dostop do interneta, v katerem je Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije primerno prenosno hitrost zakoličila pri 28.800 bitih na sekundo. V tujini je stanje še slabše, saj je ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) ta teden ugotovila, da je povprečna hitrost dostopa do interneta nekako polovica...

29 komentarjev

Na Finskem univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

TechCrunch - Kot poroča finska državna novinarska hiša YLE, je Finska sprejela odličen zakon, ki vsem uporabnikom omogoča širokopasovni dostop do interneta. Ministrstvo za transport in telekomunikacije je namreč objavilo, da bo s prihodnjim julijem pravica vseh državljanov širokopasovni dostop do interneta, kar je prvi tak primer v svetu. Francozi so sicer dostop do interneta že uzakonili kot osnovno človeško pravico, niso pa definirali kakovosti in hitrosti dostopa. Za zdaj bodo Finci zagotavljali hitrost enega megabita na sekundo, medtem ko naj bi do leta 2015 zagotovljeno hitrost povišali na 100 Mbps. Če slučajno res ne bo mogoče potegniti vodov do kakšnih zakotnih vasi, bodo lahko zakon izpolnili tudi z dovolj hitrim dostopom prek mobilnih omrežij, sicer pa bo broadband univerzalen.

32 komentarjev