»

Izšel Firefox 17

Mozilla.org - Včeraj je izšla nova verzija najbolj priljubljenega odprtokodnega brskalnika Firefox. Šest tednov po fiasku s Firefoxom 16, ki so ga zaradi ranljivosti celo umaknili in nekaj dni pozneje ponovno objavili, je po urniku tu sedemnajsta inačica. Kljub kratkemu ciklu je novosti kar precej.

Glavna novost so tako imenovani vtičniki na klik (click-to-play plugins). Vtičnike bo Firefox samodejno spremljal in uporabnike obvestil, če bodo imeli nameščene zastarele verzije. Za zdaj so, kar se tiče posodabljanja, podprti le Adobe Reader, Adobe Flash in Microsoft Silverlight, ki sicer že sami skrbijo, da so karseda moderni. Kljub temu bo Firefox ob obisku strani, ki bo klicala...

21 komentarjev

Izšel Firefox 14

Mozilla.org - Izšla je nova verzija priljubljenega odprtokodnega brskalnika Firefox. Šest tednov po izidu trinajstice je pred nami inačica 14, ki pa ne prinaša toliko novosti, kot jih je predhodnica. Glede na šesttedenski razvojni cikel je to razumljivo, a vseeno najdemo v Firefoxu 14 nekaj izboljšav, ki bodo olajšale navigacijo po spletu.

Za večjo varnost oziroma zasebnost skrbi avtomatična uporaba šifriranja pri dostopu do Googla (uporaba HTTPS-verzije). V isti koš novosti sodi tudi sprememba vedenja ikone spletne strani (favicon), ki bo odslej prikazana na zavihku, ne pa več v vrstici za naslov. Tam bo Firefox prikazoval sivi globus (običajne strani), sivo ključavnico (HTTPS) ali zeleno ključavnico (EV SSL), tako da bomo takoj videli nivo varnosti. Vtičniki (plug-ins) se lahko...

80 komentarjev

Izšel Firefox 13

Mozilla.org - Šest tednov je naokoli in to pomeni, da je pred nami nova verzija odprtokodnega brskalnika Firefox. Zlovešča trinajstica za razliko od verzij 10, 11 in 12, ki so spričo pohitrenega tempa izdaj kar nekoliko razvodenele, nosi več odmevnejših novosti. Poglejmo si jih.

Pri odpiranju novega zavihka ta ni več prazen, ampak Firefox prikaže najbolj obiskane strani. Z zadnjo izdajo je to podprl Chrome, Opera pa to tako ali tako počne že od pamtiveka. Celo IE je to vpeljal pred Firefoxom. Druga novost se prav tako tiče predelane naslovne strani, od koder je sedaj precej laže priti do zaznamkov, zgodovine brskanja, nastavitev itd., ki se pokažejo v spodnjem delu strani v traku. Uporabniki bodo hitro opazili tudi posledice...

123 komentarjev

Firefox za Android z domačim vmesnikom

Firefox Beta za Android ima prenovljeno domačo stran in celoten uporabniški vmesnik, ki je bistveno hitrejši

Slo-Tech - Na voljo je novi Firefox Beta za Android, ki ga lahko že namestite in preizkusite. Prinaša nov uporabniški vmesnik z Androidovimi domačimi gradniki namesto XUL, zato je bistveno hitrejši od prejšnjih različic, podpira Flash in prinaša novo domačo stran s priljubljenimi stranmi ter prenovljen

16 komentarjev

Izšel Firefox 12

Mozilla.org - Mozilla se trdno drži novega tempa pri izdajanju novih različic, ki se sedaj pojavljajo približno vsakih šest tednov, čeprav podjetja in uporabniki nad tem niso navdušeni. Sredi marca je izšel Firefox 11, ki je prinesel vsega tri večje novosti, kar je v primerjavi s Firefoxom 4 iz neke druge dobe številčenja verzije izjemno malo. A Firefox 12, ki je izšel včeraj, ima samo eno večjo novost.

Večja novost je nov način posodabljanja, ki je avtomatiziran kot pri Chromu. Ta ob le ob prvi namestitvi vprašal, ali se vključi, nato pa bo ves čas v ozadju brez poseganja uporabnika skrbel, da bo vedno nameščena najnovejša različica Firefoxa. Druge izboljšave so še odstranitev poziva UAC v Windows ob namestitvi in oštevilčenje vrstic v prikazu izvorne kode strani. Privzeto je omogočen smooth...

38 komentarjev

Izšel Firefox 11

Launch party ene prihodnjih različic v tokijski tehnološki četrti Akhihabara.

vir: Wikipedia
ComputerWorld - Firefox 11 je nared. Med približno tremi omembe vrednimi novostmi najdemo možnost uplena zaznamkov iz Google Chrome, sinzronizacijo add-onov med več računalniki (Web Sync), in nov, lepši HTML5 video predvajalnik. Ostale spremembe so predvsem razvijalce in na voljo že od vstopa 11ke v aurora kanal lani tik pred božičem: prenovljen Style Editor za živo urejanje CSS kode (firefoxov odgovor na Chrome Inspector in hkrati zamenjava za priljubljeni Firebug), 3D inspector za ogled komponent spletne strani (na sliki), lastnost outerHtml na DOM elementih (prikladno za dinamično zamenjavo elementov) ter izboljšano procesiranje asinhronih (AJAX) zahtevkov oz web socketov.

Popravek je sicer na voljo na napovedani datum, vendar...

64 komentarjev

Izšel Firefox 5

Slo-Tech v novem brskalniku

Mozilla.org - Četrt leta po izidu četrte različice odprtokodnega brskalnika Firefox je pred nami že povsem sveža peta verzija. Tako kratek razmik med dvema velikima različicama je posledica novega režima izdajanja verzij, ki velja od marca in sledi Chromovemu zgledu hitrega izdajanja novih verzij, da lahko uporabniki čim prej dobijo nove funkcionalnosti.

Videz petice se od štirice ne razlikuje, so pa izboljšave skrite pod pokrovom. Odpravljenih je kopica hroščev, bolj ali manj resnih naj bi bilo kar tisoč manj, od tega 10 resnih varnostnih ranljivosti (med drugim v podpori za video standard WebM). Največji spremembi sta izboljšana podpora za HTML5 in animacije v CSS. Odpadla je podpora izbiri razvojnega...

178 komentarjev

Izšel Firefox za Android

Mozilla.org - Mozilla je včeraj izdala androidno verzijo svojega novega brskalnika Firefox 4 (čeprav je to šele prva verzija za Android, je nomenklatura usklajena s PC-verzijo), ki je že na voljo v Android Marketu in za naprave Maemo. Nova verzija prinaša tudi na mobilne androidne naprave novosti, ki smo jih uporabniki namiznih in prenosnih računalnikov okusili že pretekli teden. Med njimi najdemo vitkejši in preglednejši videz, novo upravljanje z zavihki, Firefox Sync za šifrirano sinhronizacijo osebnih nastavitev na različnih napravah, podpora za HTML5 (kolikor je standarda pač dorečenega) in seveda večja hitrost, saj je novi pogon za JavaScript hitrejši od starega, celoten brskalnik pa po besedah razvijalcev trikrat hitrejši od tovarniških brskalnikov za Android.

17 komentarjev

Izšel Firefox 3.5

Mozilla.org - Uradno je izšel Firefox 3.5 v končni različici. Prenesete si ga lahko z uradne strani v mnogih jezikih, poslovenjeno izdajo pa tudi s slovenske Mozilla strani. Kot vedno je na voljo za Linux, OS X in Windows sisteme.

Nadgradnja vseh uporabnikov starejše verzije Firefoxa je priporočljiva, saj je nova različica mnogo hitrejša. Razvijalcem je uspelo pospešiti predvsem nalaganje strani z veliko JavaScripta (lep primer je recimo GMail), kot že povedano je tudi prvi brskalnik s podporo lokacijskim oznakam (geotagging), ki samodejno izpolnijo temu namenjene vnose na straneh (recimo država, mesto, itd.), obenem pa prihaja tudi z nativno podporo zvočnim in video posnetkom v obliki OGG in Vorbis formatov, ki sta del specifikacij HTML 5.

Ob tej priložnosti so se na CNET poigrali s starejšimi različicami Firefoxa (0.8, 1.0, 2.0 ter 3.5 RC3), kjer so primerjali izglede posameznih verzij na Linux, OS X in Windows operacijskih sistemih. Omeniti velja še, da je z najavo Googlovega Native...

173 komentarjev

Izšel Firefox 1.5

OSNews - Danes je izšla težko pričakovana različica priljubljenega spletnega brskalnika, Mozilla Firefox. Inačica 1.5 prinaša mnogo izboljšav ter novosti, med katerimi velja omeniti močno pričakovano avtomatsko posodabljanje, ki občutno zmanjša čas in velikost posodobitve. Med novostmi je tudi podpora vektorski grafiki SVG, hitrejša navigacija ter izboljšana podpora CSS in JavaScript spletnih tehnologij. Najnovejšo različico lahko prenesete s FTP strežnika. Kmalu bo na voljo tudi namestitev z uradne spletne strani.

Skupaj z novo verzijo spletnega brskalnika bo fundacija Mozilla razširila ciljno publiko svojega oglaševanja tudi na povprečne uporabnike interneta. Tako je začela z zbiranjem kratkih predstavitvenih filmov, ki jih lahko posnamete in pošljete vsi navdušeni uporabniki brskalnika preko strani Spread Firefox. Najboljši film bo izbran kot reklama, ki se bo predvajala na različnih medijih.

Spremenil naj bi se tudi ritem izdaj končnih različic brskalnika. Sedaj lahko...

89 komentarjev