»

Anonymous napadel Novo24TV

Slo-Tech - Slovenski del hekerske skupine Anonymous je danes zjutraj na svojem Twitter računu objavil povezavo do datoteke s 3.6GB zaupnih podatkov s strežnika spletnega časopisa Nova24TV (znani kot "prvi v službi resnice").



Kot kaže, so člani skupine uspeli vdreti v njihov strežnik ter si skopirati celotno podatkovno bazo oz. so se na kakšen drug način prikopali do kopije omenjene baze. S tem so odtujili podatke o vseh registriranih uporabnikih spletnega časopisa: njihove e-poštne naslove, IP naslove, imena, vzdevke, čase prijave, ipd. Z objavo teh podatkov so tako v bistvu razkrili identiteto številnih uporabnikov portala Nova24TV. Kot kaže hitri pregled vsebine baze, se v njej nahajajo tudi gesla, vendar v šifrirani obliki (oz. v obliki tim. kontrolnih vsot), zato njihova neposredna zloraba ni mogoča.



Anonymous ne skriva, da je bil njihov namen škodovati desnici, saj jo v tvitu opisujejo kot "faš******* kriminalce", ki jih je treba ustaviti pri njihovem cilju "uničenja svobode in...

198 komentarjev

Hekerji vdrli v več sto računov na Instagramu

Slo-Tech - V zadnjih dneh je več sto uporabnikov Instagrama ugotovilo, da so jim hekerji vdrli v račun, a pri tem niso povzročili večje škode. Spremenili so jim uporabniška imena in profilne fotografije, poleg tega pa so zamenjali tudi elektronske naslove in telefonske številke, da so otežili prevzem računov. Po drugi strani pa niso izbrisali nobenih fotografij ali dodali novih.

Primerov je več, nekateri so se javili na Twitterju, drugi so odprli tudi teme na Redditu. Na Talkwalkerju so zaznali 5000 tvitov o vdoru, ki jih je objavilo 899 računov na Twitterju, kar priča o več sto, potencialno pa več tisoč vdorih. Instagram, ki ima več kot...

20 komentarjev

Velik hekerski napad na GitHub domnevno iz Kitajske

GitHub - Priljubljeni spletni repozitorij za deljenje kode GitHub je bil danes žrtev največjega koordiniranega DDoS-napada v zgodovini. Napad, ki se je v okrnjeni obliki začel že v četrtek, naj bi izviral Kitajske, kar pa tamkajšnje oblasti najstrožje zanikajo. Spletna stran je trenutno dosegljiva, čeprav so dostopni časi včasih nekoliko daljši.

GitHub poroča, da se napad stopnjuje in da napadalci nadgrajujejo svoje tehnike in povzročajo nove težave. Strežniki sicer niso počepnili, so pa bili nekajkrat blizu temu, da bi bila stran nedostopna. O motivih za napad javno ne želijo govoriti, neuradno pa se v medijih omenjajo orodja za obiskovanje cenzuriranih strani, ki gredo v nos kitajskim oblastem. Repozitorij GitHub namreč uporabljajo številni razvijalci programov,...

6 komentarjev

Na Kitajskem na internetu obvezna registracija s pravim imenom

vir: CNN
The Wall Street Journal - Na Kitajskem bodo poostrili zakonodajo o uporabi interneta, ki bo uvedla obvezno registracijo s pravim imenom pri uporabi cele palete spletnih storitev (uradna najava). Na Kitajskem, kjer za nadzor interneta skrbita dva milijona ljudi, so že leta 2013 uvedli obvezno identifikacijo pri ponudniku dostopa do interneta, a ukrep ni zaživel po oblasti.

S 1. marcem bodo zakonodajo zaostrili. Pisci in komentatorji na blogih, mikroblogih, storitvah za hipno sporočanje, spletnih forumih, komentarjih novic in člankov ter na sorodnih straneh bodo morali pri registraciji navesti resnično ime. Še vedno si bodo lahko izbrali svoj vzdevek, a bo ta moral ustrezati merilom dostojnosti. Velik problem je postal tako imenovan "kaos uporabniških...

28 komentarjev

Anonymous napada kitajske strani

Slo-Tech - Skupina hekerjev in samooklicanih borcev proti tiraniji kapitala Anonymous je dobila tudi kitajsko podružnico, ki se je lotila strani kitajske vlade. V prvem večjem napadu so napadli 485 strani, ki so bile nekaj časa nedosegljive ali spremenjene (defaced). Za zdaj kaže, da gre za skupino posameznikov, ki ne živijo na Kitajskem niti ne znajo kitajsko.

Na Pastebinu so objavili dva seznama strani, ki so jih napadli; večinoma gre za vladne oziroma državne strani. Kasneje so napadli tudi strani pravosodja. Poleg spremembe naslovne strani so objavili tudi elektronske naslove in telefonske številke ter za vsaj dva računa tudi gesla in uporabniška imena. Napadli so tudi strani agencije za varovanje okolja.

Kitajske oblasti so potrdile, da so se vdori resnično zgodili. Niso sicer...

19 komentarjev

Podrobnosti o aretaciji članov Anonymousa in LulzSeca

Drugo razkritje Sabuja

Ars Technica - Nedavno smo pisali o aretaciji peterice vodilnih članov LulzSeca, izmed katerih so bili nekateri tudi člani Anonymousa, potem ko se je izkazalo, da je ustanovitelj LulzSeca ves čas sodeloval s policijo. V zadnjih 24 urah je na internetu, v časopisnih hišah in v hekerskih vrstah vladalo obsedeno stanje, znanih pa je vrsta novih informacij (in tudi nekaj dezinformacij).

Kot kaže, je bil Sabu, čigar identiteta kot ovaduha je bila včeraj razkrita, že pred aretacijo junija lani ostalim članom Anonymousa sumljiv. FBI je moral celotno operacijo pospešiti in ga aretirati v naglici, saj so na internetu le nekaj ur pred tem člani Anonymousa objavili Sabujevo identiteto. Javno razkritje identitete člana se imenuje doxing in je bilo v času LulzSeca pogosta praksa. Veliko teh razkritij so prispevali člani sami,...

42 komentarjev

Anonymous vdrl v internetno enoto italijanske policije

Med objavljenimi dokumenti so tudi slike notranjosti in celo skupinska slika zaposlenih.

vir: BBC
BBC - Zloglasna hekerska skupina Anonymous, ki je na zadnje napadla NATO, je objavila, da so vdrli v italijanski CNAIPIC (Centro Nazionale Anticrimine Informatico per la Protezione delle Infrastrutture Critiche, Nacionalni center za zaščito kritične infrastrukture pred internetnim kriminalom) in pridobili osem gigabajtov občutljivih podatkov. Najprej so dosežek objavili na Twitterju, kasneje pa so na Pastebin objavili še manifest o konkretnem dogodku in povezave do nekaj predoglednih arhivov odtujenih podatkov. Za zdaj so objavili nekaj slik oddelka, sliko zaposlenih z osebnimi podatki in nekaj manj pomembnih dokumentov italijanskega ministrstva za zunanje zadeve ter ruske dokumente.

Dejali so, da so poleg tega dobili tudi...

27 komentarjev

Anonymous vdrl v NATO

Washington Post - Anonymous se je odzval na aretacije svojih domnevnih članov po ZDA in Evropi in v protinapadu, po lastnih navedbah na Twitterju, vdrl v strežnike severnoatlantskega zavezništva NATO, kar naj ne bi bilo težko tehnično izvedljivo. Objavili so tudi daljše pismo za NATO, v katerem kritizirajo netransparentnost, in napovedali razkritje zbranih dokumentov.

Po navedbah Washington Posta so v Anonymousu ukradli za približno gigabajt tako občutljivih podatkov, da bi jih bilo "neodgovorno objaviti". Za pokušino in v dokaz svojih trditev so objavili le dva dokumenta (eden se imenuje NATO Restricted iz leta 2007 o komunikacijskih sistemih v Afganistanu, drugi pa Outsourcing CIS in Kosovo). Še nekaj drugih neobčutljivih dokumentov naj bi...

85 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev