»

V kiberpipi ta teden: Document Freedom Day 2012, 8. Drupal meetup, Dementia 13

#199: Infografika ftw! w/ Leon van Bakel, 28. Mar 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 3.4. ob 18h, vas vabimo da z nami proslavite Document Freedom Day 2012 - Ta poseben dan, ko praznujemo odprte formate, bomo obeležili s predavanji na temo HTML5, odprtih video formatov, posebnim gostom in seveda tradicionalno torto.

V četrtek 5.4. ob 19h, vabljeni na osmo srečanje skupnosti Drupal Slovenija, kjer bo Janez Urevc predstavil učinkovito t.i. keširanje Drupala 7, Iztok Smolič pa bo predstavil razvoj lastnega inštalacijskega profila in uporabo z Aegir platformo za gostovanje Drupal spletišč, ki omogočajo, da prihranimo dan ali dva pri razvoju.

V četrtek 5.4. ob 20h, vabljeni v našo kinodvorano, v kateri na tokratšnji Filmšteki predvajamo Dementia 13, nizkoproračunski...

0 komentarjev

Naslednji teden bo Document Freedom Day

vir: DFD
DFD - Osemindvajstega marca bo Free Software Foundation Europe (FSFE) organiziral že redni Document Freedom Day, dan obeležja pomena in nujnosti uporabe odprtih zapisov datotek. Promocijski in izobraževalni dogodki bodo potekali v tako rekoč vseh državah Evrope in Južne Amerike (zemljevid), kjer bodo predstavniki lokalnih fellowshipov javnost in predvsem državno upravo opozorili na pomen uporabe odprtih zapisov.

Odprti zapisi, med najbolj znanimi HTML (splet), ODF (dokumenti), PDF (dokumenti, obrazci), OOXML (Microsoftov zapis za...

16 komentarjev

Nodewatcher, Document Freedom day v Kiberpipi in open studio Damiana Stewarta

Kiberpipa - V tem tednu bo v Kiberpipi na torkovem Pipinem odprtem terminu predstavljen sistem, ki so ga razvili pri wlan ljubljana odprtem brezžičnem omrežju za potrebe enostavnejšega postavljanja in vzdrževanja takšnega mesh omrežja brez odvečnega in nepotrebnega dela pred in po sami vzpostavitvi. Sistem (nodewatcher) pomaga pri načrtovanju, postavitvi in kasneje spremljanju delovanja in vzdrževanju WiFi točk, ki sestavljajo takšno omrežje. Nase prenese rutinska opravila in zmanjša verjetnost napak in konfliktov pri konfiguraciji točk. Več o Nodewatcherju, ki ga bosta predstavila Jernej Kos in Mitar Milutinović, si lahko preberete tukaj.

Termin sredinih Spletnih uric - 31. marec - bo tokrat namenjen svetovnemu dnevu prostih formatov - Document Freedom Day (DFD). Digitalno okolje vedno bolj kaže na potrebo po razvoju in uporabi tehnologij in standardov, ki omogočajo nemoteno izmenjavo in uporabo različnih vsebin, ter s tem svobodi...

0 komentarjev

Hrvaška sprejela odprtokodno direktivo

News Forge - Prejšnji mesec je hrvaška vlada sprejela odprtokodno direktivo in napotke za razvoj proste programske opreme v vladnih ustanovah. Hrvati so zaskrbljeni nad lastniškim programjem, ki prinaša preveliko odvisnost od enega proizvajalca programske opreme. Odprta koda bo naredila delo države bolj transparentno. Dokument vsebuje naslednje napotke:

- vladne ustanove bodo izbrale in/ali razvile odprtokodne rešitve, kolikor bo to možno namesto rabe zaprtokodnih rešitev;
- vlada bo podpirala razvoj zaprtokodnih rešitev, ki bodo uporabljala odprte standarde, protokole in dokumente, ki so razvijane na Hrvašlem;
- vlada bo podpirala rabo odprtokodnih programov in odprtih standardov izven njenih ustanov;
- vlada bo podpirala rabo odprtokodnih rešitev v izobraževalnih ustanovah. Obe, tako odprtokodne kot tudi zaprtokodne rešitve, bodo v enakem obsegu predstavljene učencem.

Hrvaška tako sledi Evropski uniji, ki je podobno direktivo sprejela leta 2000, v skupku načrtov EU i2010. Hrvaško sedaj čaka...

49 komentarjev

Oblika OpenDocument dobila zeleno luč

Slashdot - Skupina OASIS naznanja, da je tretji predlog (687 strani) specifikacij odprte oblike zapisa za dokumente pisarniških aplikacij (OpenDocument v1.0) sprejet kot standard OASIS.

Glede na to, da so člani skupine tudi IBM, HP, Sun, Intel, Novell, Fujitsu, Adobe, Citrix, Hitachi, CA, SAP, Oracle, Boeing in podobno zveneča imena, lahko pričakujemo, da se bo nova oblika pokončno spopadla tudi z najbolj razširjenimi: DOC, XLS in PPT.

Prednost odprtega zapisa je v tem, da uporabniki niso vezani na določenega izdelovalca, zato lahko dokumente uporabljamo v različnih aplikacijah. In seveda tudi v primeru, če ponudnik programske opreme preneha z izdelovanjem.

Za uporabnike bi bilo idealno, da tudi Microsoft začne uporabljati nov zapis, a tega (iz ekonomskega stališča povsem razumljivo) ni za pričakovati. Sicer pa bodo odločilno vlogo odigrali filtri, ki bodo pretvarjali med obema oblikama.

Omenimo še, da bo nov zapis privzet tudi v OpenOffice.org 2.

59 komentarjev