»

Google polaga svoj tretji podmorski kabel

Google - Minili so dnevi, ko so podmorske optične kable polagale države in veliki državni telekomunikacijski operaterji, ki so na tak način gradili hrbtenico svetovnega interneta. Sedaj to počno tudi podjetja, kot je Google. Letos aprila je začel delovati prvi podmorski kabel, ki je bil v celoti zasebno financiran. Dobrih 10.000 kilometrov dolga povezava teče od Los Angelesa ob tihomorski obali do Valparaísa v Čilu. To je resda prvi kabel, ki ga je v celoti financiral Google, ni pa prvi, v katerem je določen delež zasebnega kapitala.

Že od leta 2010 od Japonske do ZDA teče zasebni kabel, v katerega je investiral konzorcij zasebnih podjetij, tudi Google. Podobno velja za povezavo med Japonsko in Singapurjem od leta 2013 in povezavo med Tajvanom in ZDA od...

11 komentarjev

Nov podmorski optični kabel v JV Aziji, sodeluje tudi Google

ZDNet - V jugovzhodni Aziji je začel delovati nov podmorski optični kabel, ki bo povezoval Singapur, Brunej, Kitajsko, Hongkong in Filipine z Japonsko, od koder potekajo nadaljnje povezave do ZDA. S tem smo dobili najnovejšo in najhitrejšo povezavo med Signapurjem in Los Angelesom, od koder gre potem povezava po ZDA.

Novica je zanimiva iz več razlogov. Razkriva ceno, koliko stane izdelava in položitev takšnega optičnega kabla. SJC (Southeast-Asia Japan Cable) je dolg 8900 kilometrov (z možnostjo podaljšanja do 9700 km, če se vključi še Tajska) in ima prepustnost 28 terabitov na sekundo. Z drugimi besedami to pomeni, da zmore prenašati tri milijone videov v ločljivosti HD. V resnici je...

8 komentarjev

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

FOX News - Običajno pišemo o motenem dostopu do interneta na kakšnem širšem geografskem območju, ki se zgodi zaradi enega izmed treh razlogov: bodisi kakšna ladja pretrga podmorske internetne kable bodisi države uvedejo filtriranje in cenzuro bodisi je promet moten zaradi napačnih preusmeritev. Redkeje pa pišemo o sabotažah, kot jo je sedaj odkrila egiptovska mornarica. V bližini pristanišča v Aleksandriji so aretirali trojico potapljačev z neke ribiške ladje, ki se je lotila nasilne prekinitve podmorskega kabla. Internetni promet je bil precej ohromljen teden dni, ni pa znano, kdo je dejansko povzročil zastoje. Identitete aretiranih egiptovske oblasti medtem ne želijo razkriti.

Lotili so se kabla SEA-ME-WE 4, ki teče od Francije po dnu Sredozemskega morja, Rdečega...

4 komentarji

Novi podmorski in kopenski kabli za povezavo Evropa-Bližnji vzhod

The New York Times - Ko pišemo o bližnjevzhodnih državah, navadno poročamo o novih načinih vlad za omejevanje dostopa do interneta in cenzure, zato je pravo olajšanje, da kdaj pišemo o novih internetnih povezavah in celo smelih načrtih o globalnih vozliščih. Za to pot se je odločil Irak, ki se po letih diktature počasi odpira svetu in semkaj sodi seveda tudi internetna povezljivost. Začeli so s položitvijo novega podmorskega kabla, piše The New York.

V okviru pol milijarde dolarjev vrednega sistema Gulf Bridge Network so podmorski kabel, ki svojo pot začne na Siciliji in preko Sueškega prekopa nadaljuje pot po Rdečem morju, ob Arabskem polotoku, čez Hormuško ožino in po Perzijskem zalivu, potegnili do Iraka v bližini Basre. Projekt je bil tehnično zelo zahteven, saj...

6 komentarjev

Novi pomorski kabli pod Arktičnim morjem

Extremetech - Letos poleti, zahvaljujoč vse bolj topeči zalogi polarnega ledu, bosta podjetji Arctic Fiber in Arctic Link začeli s polaganjem vsaka svojega podmorskega optičnega kabla med Anglijo in Japonsko, po poti mimo Grenlandije, skozi Kanadski arktični ahipelago in Berinško ožino. Obenem Rusija načrtuje poteg tretjega kabla (ROTACS), tega na relaciji severne obale Skandinavije in Rusije.

Cena vsakega projekta je ocenjena med 600 milijoni in poldrugo milijardo, prinesla pa bo več prednosti. Latenca na povezavi med Londonom in Tokijem bo padla za 60 milisekund na 170ms, česar se veselijo predvsem ponudniki algoritmičnega trgovanja z...

12 komentarjev

Nova, hitrejša internetna povezava Evropa - Vzhodna Azija

Imena podatkovnih povezav so vzeta iz železniškega omrežja, kateremu dokaj dobro sledijo.

eWeek Europe UK - Prejšnji teden smo pisali o novem podmorskem kablu med Severno Ameriko in Evropo, ki ga bodo položili, ki bo imel najmanjšo zakasnitev podatkov na tej trasi na svetu. Glavni uporabniki tega bodo finančne ustanove, ki jim vsaka milisekunda letno navrže več milijonov dolarjev v visokofrekvenčnem trgovanju. Podobno so povezavo posodobili tudi med Londonom in Hongkongom.

Velik del dosedanje povezave med Evropo in Vzhodno Azijo teče prek Rusije in nato Kitajske, kjer so s podatki o infrastrukturi sila skopi. Del je tako ali tako omejen zgolj na interno uporabo, javni del pa je mnogokrat tujini slabo dokumentiran in poznan, čeprav se to počasi spreminja na bolje. Sedaj so na obstoječi povezavi optimizirali evropski...

10 komentarjev

Med Evropo in ZDA bodo položili nov podmorski kabel

Ladja za polaganje podmorskih kablov

Slo-Tech - V začetku tega leta smo nekaj besed namenili visokofrekvenčnemu trgovanju (HFT), kakor se imenuje posebna vrsta algoritmičnega trgovanja, ki ga avtomatično izvajajo računalniki v milisekundnih časih. Pri tem trgovanju sta ključnega pomena hitrost in kakovost algoritma (v tem vrstnem redu). Ocenjujejo, da milisekunda zakasnitve letno velik hedge sklad stane okoli 100 milijonov dolarjev, zato poizkušajo investicijske banke in skladi pridobiti kolokacijo strežnikov čim bliže trgovalnim platformam.

Da gre z vsako milisekundo za velike denarja, priča tudi napoved položitve novega podmorskega podatkovnega kabla med Evropo in ZDA. Zadnji kabli so bili na tej trasi položeni ob koncu tisočletja, ko so jih financirala podjetja iz balončka...

64 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev

Bomo na borzah trgovali v pikosekundah?

The Wall Street Journal - Pred dvema mesecema smo nekoliko obširneje pisali o algoritmičnem trgovanju na svetovnih borzah (ljubljanska mednje ne sodi, saj je po prometu bliže večji tržnici z zelenjavo kot borzi vrednostnih papirjev). Tu je absolutno najpomembnejši čas, saj sekunda zakasnitve lahko pomeni milijonske izgube v poziciji. Dobre posle že nekaj časa sklepajo računalniki v milisekundah ali celo mikrosekundah (kolokacija na NYSE prinese 35-mikrosekundni odzivni čas), trendi pa gredo v smer še zmanjševanja latenc in trgovalnih časov. Logika je zelo enostavna; kdor odda svojo ponudbo prej, dobi boljšo ceno in ustvari dobiček z nadaljnjo prodajo.

The Wall Street Journal poroča, da se špekulira že o...

48 komentarjev

Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Čeprav so računalniki na Kubi legalni, posebej razširjeni niso. Povprečna plača namreč znaša 20 dolarjev, računalnik pa stane 800 dolarjev.

Guardian - Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih...

38 komentarjev