»

Potrjen standard IEEE 802.3ba

Slashdot - IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) je sprejel nov standard 802.3ba, ki ureja omrežja ethernet s hitrostmi 40 Gb/s in 100 Gb/s. Novi standard je bil sprejet 17. junija in je prvi tovrsten standard, ki utemeljuje dve hitrosti hkrati. Razvit je bil v sodelovanju z delovno skupino IEEE P802.3ba in študijsko skupino 15 International Telecommunication Union (ITU-T). Z novim standardom naj bi se okrepilo razširjanje 100- in 40-gigabitnih povezav, ki bodo omogočile lokalne razvejitve v desetgigabitna omrežja. IEEE 802.3ba ostaja združljiv z obstoječimi inštalacijami za IEEE 802.3.

7 komentarjev

Maxtor MaXLine™

Maxtor - Maxtorjevi MaXLine ATA diski so nova zadeva na trgu, toda to niso navadni diski. Če že ne zaradi cene, pa zaradi njihove neverjetne vzdržljivosti in kapacitete. Do 320GB veliki modeli lahko delujejo 24/7 (24 ur na dan, 7 dni v tednu), brez ugašanja, zdržijo pa nad milijon delovnih ur.

Predstavili bodo več modelov teh diskov. S 5400 obrati na minuto in do 320GB se bo ponašala linija MaXLine II, linija MaXLine Plus II pa se bo vrtela s 7200 RPM in podpirala do 250GB. Obe liniji sta opremljeni z ATA133 vodilom, novejši modeli pa bodo imeli tudi SerialATA. Še več o tem pa na Shareholder.com!

9 komentarjev

Serial ATA diskovje

PC World - Nekaj novih stvari o tem prihajajočem standardu. Seagate je izdelal prototipni SerialATA disk s hitrostjo prenosa podatkov 150 MBps, toda s potencialom, da bo nekoč deloval pri kar 600 MBps. Disk namesto 5V za delovanje potrebuje 3V in je s kontorlerjem povezan z 0,25 inčnim kablom namesto s standardnim 2 inčnim, kar bo razveselilo vse overklokerje. Prav tako disku ni potrebno določiti ali je šefe ali suženj (master/slave).

Seagate napoveduje prve SerialATA diske že jeseni, Maxtor in Western Digital pa mu bosta sledila konec leta, ko bo VIA že začela vdelovati podporo v njene čipsete. Prav tako bodo večje tudi kapacitete. Seagateova Barracuda ATA V bo, kot že vemo, držala 120GB podatkov. Western Digitalov novi Caviar (zanimivo ime) pa naj bi dosegel kar 200GB. Tukaj.

3 komentarji

Test Maxtorjevega diska

X-Bit Labs - Maxtor je eno izmed podjetij, ki bi lahko končalo v stečaju ali pa bi ga za drobiž kupil kakšen drug proizvajalec. Znano je namreč, da je imel Maxtor v preteklosti kar precejšnje težave in samo Hyundaiu se lahko zahvali, da so se obdržali v svojem poslu. No, največja ironija (če se spomnimo na preteklost) je, da je danes Maxotor eno izmed največjih podjetij, ki narekuje nove standarde in ki je z nakupom Quantuma pridobilo ogromno. Številni ga poznate po vsiljevanju standarda ATA/133, ki je po mnenju mnogih nateg, vendar pa je glede na dejstvo, da je združljiv z vsemi ATA standardi za nazaj čisto vseeno, če ga vaš disk vsebuje ali ne. Tisti, ki podjetja še niste spoznali, ga boste kmalu, ko boste naleteli na teste njihovega najnovejšega diska D740X-6L, ki utegne postati novi "IBM" med diski. Disk je originalno zasnoval Quantum, vendar ga nikoli ni uspel izdati, saj ga je še med končnim postopkom razvoja presenetil Maxtor s svojo napovedjo o nakupu celotnega podjetja. Disku se kar...

1 komentar

ATA133 v praksi

X-Bit Labs - Naveza Maxtor-Quantum se očigledno obnese, saj lahko na x-bit labs testu občudujemo prvi ATA-133 proizvod. Disk je razvil Quantum in ga dal Maxtorju v proizvodnjo ter prodajo. Kakšne prednosti ponuja pred "navadnimi" ATA100 diski? Bore majhne, saj so razlike že v teoriji tako majhne, da se v praksi to res skoraj nič ne pozna. Po mojem mnenju je edini faktor pridobitve na hitrosti le to, da je inženirjem uspelo stlačiti 40 GB podatkov na eno samo ploščo.

4 komentarji

ATA133 na ABIT matičnih ploščah

X-Bit Labs - Marsikdo je bojkotiral nov ATA 133 standard, saj so mnogi menja, da gre preprosto nateg, saj je med ATA 100 in ATA 133 enostavno premajhna razlika. No, roko na srce velike razlike ni bilo opaziti že med ATA 66 in ATA 100 diski, vendar pa proizvajalci raznih naborov in krmilnikov vseeno nimajo veliko za izgubiti tudi če podprejo ATA133, saj je le-ta združljiva z vsemi standardi za nazaj. No, Intel kljub temu vztraja, da v standardu ATA133 ni prihodnosti, prav tako pa se je za podoben korak odločil tudi Seagate, ki bo raje počakal na standard SerialATA. Kaj pa mi uporabniki? Če hočete uživati v najnovejšem standardu, si boste morali kupiti poseben krmilnik na PCI vodilu, ali pa kupiti novejšo ploščo nekaterih proizvajalcev, na katere že tradicionalno vgrajujejo krmilnike drugih podjetij, kot so npr. HighPoint in Promise. Ena izmed prvih proizvajalcev, ki sta podprla ATA133 sta bila SOYO in Iwill, za podoben korak pa so se sedaj odločili tudi pri ABIT-u, kjer so ugotovili, da z novim...

1 komentar

HighPoint predstavlja nove produkte

X-Bit Labs - HighPoint, podjetje ki ga poznamo po priljubljenih (in težavnih) ATA/RAID krmilnikih, je najavilo nove krmilniške čipe. Ti so seveda zasnovani za podporo novem ATA standardu, ATA133. Po prvem ATA133/RAID krmilniškem čipu je danes v javnost pricurljala novica o novem z imenom HPT374. Od svojega bratca in vseh predhodnikov se razlikuje predvsem po tem, da namesto dveh ima kar štiri dodatne IDE kanale (kar pomeni dodatnih 8 IDE naprav). Po tem lahko sklepamo, da je HPT374 namenjen predvsem vgradnji v zunanje/kartične krmilnike, saj si je težko predstavljati proizvajalca matičnih plošč, ki bi poskušal na že tako prenatrpan PCB vgrajevat ta čip in štiri dodatne IDE kanale. Na žalost pa RAID del krmilnika še vedno ostaja nespremenjen, kar pomeni da podpira le RAID 0, RIAD 1 in RAID 0+1 konfiguracije.
Podpora HighPointa in ostalih podpobnih proizvajalcev je za Maxtor (kot pobudnika novega standarda) in ATA133 zelo pomembna. Prvič do sedaj je namreč tabor proizvajalcev veznih čipovij za...

0 komentarjev

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji

Intel ne bo podprl UDMA133 standarda

ZDNet - Pred nekaj dnevi predstavljen nov UDMA133 standard,ki pa naj ne bi bil, po poročanju ZDNETa, podprt s strani Intela. Medtem ko VIA in SiS ne vidijo nobenega problema, pri prilagoditvi svojih čipsetov tej podpori, pa se Intel brani podpore novemu standardu. Vendar pa pri tem naj ne bi bil edini. Tudi Seagate (drugi največji proizvajalec diskov) ima podobne misli. Seagate vidi več prednosti v uporabi SATA (Serial ATA) vodila, pa čeprav naj bi bilo do uporabe le tega v proizvodnji še nekaj let. Če ta naj bi bil podprt šele v Intelovih ICH5 (Intel Controller Hub 5) čipih leta 2003. Bomo videli kakšen bo potek te odločitve.

0 komentarjev

UltraATA/133 standard rojen

X-Bit Labs - Imate radi hitre diske? Od danes naprej jih boste imeli še raje, kajti Maxtor je postavil temelje novemu UltraATA/133 standardu, ki teoretično omogoča 133 MB/s prenose. Trenutno so lastniki licenc že VIA, SiS, Promise in Silicon Image, ki bodo nov standard uporabili v svojih krmilnikih in chipsetih. Maxtor pričakuje, da bo asimilacija celotnega trga trdih diskov z novim standardom končana zgodaj leta 2002. Glavne lastnosti novega standarda so sledeče:
  • teoretično 33% večji prenosi kot pri UtraATA/100 standardu

  • Združljivost s standardi Ultra ATA/33, ATA/66 in ATA/100

  • Nov standard uporablja isti 40-pinski kabel, kot pri UltraATA/100

Novorojeni standard izgleda obetaven, vprašanje pa je, kako se bo obnesel v praksi (primer: prehod iz UltraATA/33 na UltraATA/66 ni bil ravno bleščeč). Spet: počakajmo na prve teste.

5 komentarjev

Podrobnosti o SerialATA

CNet - Na CNetu se je pojavilo še nekaj dodatnih informacij o SerialATA. Kot veste iz prejšnjih novic, so ravno te dni bili postavljeni prvi standardi in razvoj se bo začel s polno paro. Pa poglejmo, kaj nas čaka v prihodnjih letih:

Lastnost/Standard Ultra Serial ATA 1500 Ultra Serial ATA 3000* Ultra Serial ATA 6000*
Maksimalna prepustnost 1.5Gbit/sec 3Gbit/sec 6Gbit/sec
Prvi primerki sredina 2001 sredina 2004 sredina 2007
Konektor / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Kabel / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Pin-to pin kompatibilnost / Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 1500 Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 3000, mogoče tudi ATA 1500

2 komentarja