»

Izšel Firefox 14

Mozilla.org - Izšla je nova verzija priljubljenega odprtokodnega brskalnika Firefox. Šest tednov po izidu trinajstice je pred nami inačica 14, ki pa ne prinaša toliko novosti, kot jih je predhodnica. Glede na šesttedenski razvojni cikel je to razumljivo, a vseeno najdemo v Firefoxu 14 nekaj izboljšav, ki bodo olajšale navigacijo po spletu.

Za večjo varnost oziroma zasebnost skrbi avtomatična uporaba šifriranja pri dostopu do Googla (uporaba HTTPS-verzije). V isti koš novosti sodi tudi sprememba vedenja ikone spletne strani (favicon), ki bo odslej prikazana na zavihku, ne pa več v vrstici za naslov. Tam bo Firefox prikazoval sivi globus (običajne strani), sivo ključavnico (HTTPS) ali zeleno ključavnico (EV SSL), tako da bomo takoj videli nivo varnosti. Vtičniki (plug-ins) se lahko...

80 komentarjev

Izšel Firefox 13

Mozilla.org - Šest tednov je naokoli in to pomeni, da je pred nami nova verzija odprtokodnega brskalnika Firefox. Zlovešča trinajstica za razliko od verzij 10, 11 in 12, ki so spričo pohitrenega tempa izdaj kar nekoliko razvodenele, nosi več odmevnejših novosti. Poglejmo si jih.

Pri odpiranju novega zavihka ta ni več prazen, ampak Firefox prikaže najbolj obiskane strani. Z zadnjo izdajo je to podprl Chrome, Opera pa to tako ali tako počne že od pamtiveka. Celo IE je to vpeljal pred Firefoxom. Druga novost se prav tako tiče predelane naslovne strani, od koder je sedaj precej laže priti do zaznamkov, zgodovine brskanja, nastavitev itd., ki se pokažejo v spodnjem delu strani v traku. Uporabniki bodo hitro opazili tudi posledice...

123 komentarjev

Firefox za Android z domačim vmesnikom

Firefox Beta za Android ima prenovljeno domačo stran in celoten uporabniški vmesnik, ki je bistveno hitrejši

Slo-Tech - Na voljo je novi Firefox Beta za Android, ki ga lahko že namestite in preizkusite. Prinaša nov uporabniški vmesnik z Androidovimi domačimi gradniki namesto XUL, zato je bistveno hitrejši od prejšnjih različic, podpira Flash in prinaša novo domačo stran s priljubljenimi stranmi ter prenovljen

16 komentarjev

Izšel Firefox 12

Mozilla.org - Mozilla se trdno drži novega tempa pri izdajanju novih različic, ki se sedaj pojavljajo približno vsakih šest tednov, čeprav podjetja in uporabniki nad tem niso navdušeni. Sredi marca je izšel Firefox 11, ki je prinesel vsega tri večje novosti, kar je v primerjavi s Firefoxom 4 iz neke druge dobe številčenja verzije izjemno malo. A Firefox 12, ki je izšel včeraj, ima samo eno večjo novost.

Večja novost je nov način posodabljanja, ki je avtomatiziran kot pri Chromu. Ta ob le ob prvi namestitvi vprašal, ali se vključi, nato pa bo ves čas v ozadju brez poseganja uporabnika skrbel, da bo vedno nameščena najnovejša različica Firefoxa. Druge izboljšave so še odstranitev poziva UAC v Windows ob namestitvi in oštevilčenje vrstic v prikazu izvorne kode strani. Privzeto je omogočen smooth...

38 komentarjev

Izšel Firefox 11

Launch party ene prihodnjih različic v tokijski tehnološki četrti Akhihabara.

vir: Wikipedia
ComputerWorld - Firefox 11 je nared. Med približno tremi omembe vrednimi novostmi najdemo možnost uplena zaznamkov iz Google Chrome, sinzronizacijo add-onov med več računalniki (Web Sync), in nov, lepši HTML5 video predvajalnik. Ostale spremembe so predvsem razvijalce in na voljo že od vstopa 11ke v aurora kanal lani tik pred božičem: prenovljen Style Editor za živo urejanje CSS kode (firefoxov odgovor na Chrome Inspector in hkrati zamenjava za priljubljeni Firebug), 3D inspector za ogled komponent spletne strani (na sliki), lastnost outerHtml na DOM elementih (prikladno za dinamično zamenjavo elementov) ter izboljšano procesiranje asinhronih (AJAX) zahtevkov oz web socketov.

Popravek je sicer na voljo na napovedani datum, vendar...

64 komentarjev

Firefox 10 je zunaj

Slashdot - Firefox 10 je zunaj. Kljub lepi in okrogli številki posebnih sprememb ni, slovenske splavitvene zabave tudi ne, Slashdot pa je najavi namenil vsega enovrstičnico, kar je že samo po sebi redko. Kaj je torej novega?

Za začetek so zaprli izjemno število, tj. kar 1403 zahtevkov, v veliki večini manjših hroščev. Za videti bodo podpora za anti-aliasing v standardu WebGL, 3D transformacije po standardu CSS3 (demo), celozaslonske HTML5 aplikacije in skrit gumb za naprej (forward), ki se bo prikazal šele potem, ko bo uporabnik predhodno uporabil gumb za nazaj (back). Drugače je tu avtomatsko posodabljanje različic za obstoječe razširitve (automatic version bumping), kar bo omogočili uporabo...

62 komentarjev

8. novembra izide 8. Firefox

ZDNet - Uradni dan izida nove različice priljubljenega brezplačnega brskalnika Firefox 8 je jutri, a se je končna različica kot ponavadi že dan prej znašla na javno dostopnem Mozillinem strežniku. Kdor je torej preveč neučakan, si ga lahko že danes sname s strežnika FTP. Firefox 8 je tako kot vedno doslej na voljo v slovenščini, dodamo pa mu lahko tudi slovar za slovenski jezik, priročen za črkovanje elektronske pošte, forumov in noivc.

Kaj je novega? Bistvena novost je...

43 komentarjev

Firefox 7 opušča oznako "http://" v naslovni vrstici

Sprememba je posledica dejstva, da velika večina uporabnikov z brskalnikom odpira zgolj spletne strani (protokola http ali https). Redno so podprti še ftp (prenos datotek), about (interne strani) in mailto (požene privzeti odjemalec za e-pošto). Z namestitvijo dodatkov lahko brskalnik spremenimo v odjemalec za celo skupino protkolov, od fish (webdav), rtmp in rtsp (streaming video, audio) pa vse do git, skype, spotify.

vir: Heise
Heise - Mozilla je v Firefox 7 dodala še eno rešitev, ki jo že pozna konkurenčni Google Chrome - v naslovni vrstici bodo skrili podatek o protokolu ("http://") ter končno poševnico ("/") za domeno. To naj bi vodilo v bolj pregledne in lažje berljive naslove strani.



Poddomena "www" ostaja prikazana, pri povezavah na https:// pa bo še vedno viden poln url, kar je pomemben vizualen indikator za uporabo varne povezave. Pri kopiranju vsebine naslovne vrstice (ctrl-c) se še vedno skopira celoten url, vključno s "http://", kar je pomembno zlasti za vpisovanje linkov (potrjeno).

Popravek je že na voljo v nočni različici (nightly build) Firefoxa 7. Sedemka v bo alfa kanal ("Aurora") na voljo od 5 julija dalje, istočasno pa bodo...

62 komentarjev

Odkrita prva varnostna ranljivost brskalnika Mozilla

Mozillazine - Pred dvema dnevoma so v brskalnikih, ki temeljijo na Gecko/Mozilla platformi odkrili napako, pri kateri lahko napadalec preko shell: protokola zažene poljubno datoteko na uporabnikovem računalniku, vendar pa mora poznati popolno pot do nje.

To je sicer dokaz, da tudi odprto programje ni varno pred napadi, vendar pa je bila napaka odpravljana prej kot v 48 urah po prijavi hrošča na Buggzili.

Tako je že na voljo popravljena različica brskalnika Mozilla FireFox (0.9.2), na voljo pa je tudi popravek v obliki XPI obliža.

Ranljivost sistema lahko preverite na tej tej povezavi (nekatere od varnostnih ranljivosti na tej strani delujejo tudi v brskalniku Internet Explorer).

60 komentarjev