»

PyCon 2012 in Paul Grahamova sklepna misel

Slo-Tech - V teh dneh se zaključuje letošnja ameriška konferenca programskega jezika Python, PyCon 2012. Svoje lastne oz. priljubljene projekte je predstavilo nekaj 100 govorcev, dogodka pa se je udeležilo rekordno število obiskovalcev, bilo naj bi jih preko 2000. Tematika predstavitev je bila pričakovano raznovrstna, morda malenkost izstopa poudarek na računalništvu v znanosti in analizi podatkov. Tako je projekt IPython (izvrstna ukazna lupina) predstavil svoj HTML Notebook, zanimiva je tudi knjižica pandas - Python Data Analysis Library. Nekaj pozornosti je pripadalo tudi še vedno dokaj znanstveno-fantastičnemu projektu PyPy, ki bi ga na nek način lahko primerjali z električnim avtomobilom v svetu kjer dominira nafta.

Med bolj odmevnimi zaključnimi govorci je bil heker Paul Graham, tudi ustanovitelj družbe Y Combinator. Govoril je o t.i. startup idejah,...

4 komentarji

DoubleRecall eden od zmagovalcev YCombinatorja

Slo-Tech - Slovenski start-up DoubleRecall se je uvrstil med zmagovalce pospeševalnega programa YCombinator v Silicijevi dolini. S tem je pridobil začetno investicijo, izstrelitev v poslovno mrežo doline in možnost za selitev v ZDA.

DoubleRecall je rešitev za medijske spletne strani. Namesto mikroplačil uporabnika pozovejo k določeni "akciji", kot je vpis sponzorskega gesla, sponzor pa nato plača namesto uporabnika. Rešitev v Sloveniji uporablja že več medijskih hiš, kot so Finance, Dnevnik in druge. Robert Farazin se z ekipo seli v Silicijevo dolino, kjer se bodo poizkušali pognati do neba. Zloglasni Yuri Milner vsem ekipam YC ponuja investicijo 150.000 dolarjev, ki jo lahko vzamejo ali ne.

YCombinator je najbolj zaželena odskočna deska za start-upe po celem svetu. Paul Graham je v Silicijevi dolini z neobičajnim pristopom naredil pospeševalnik za start-upe, ki žanje uspehe in...

36 komentarjev

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Dobili smo nov dialekt Lispa

Hacker News - Paul Graham, znan esejist in neuradni advokat Lispa, je po večletnem delu s kolegom Robertom Morissem izdal nov programski jezik Arc.

Po avtorjevih lastnih besedah je Arc namenjen vsem radovednim programerjem, ki s programskim jezikom radi eksperimentirajo in ga tako ali drugače silijo v mejne, če ne že neveljavne situacije. Bolj ali manj v tem duhu je napisan tudi sam Arc, saj vsebuje mnogo rešitev, ki po večinskem mnenju in tudi stanju v najbolj razširjenih jezikih spadajo daleč od programerjevih oči. Med drugim ne pozna enkapsulacije (z izjemo zaprtij), podpira nehigienične makre in je šibko tipiziran.

Po starodavni programerski tradiciji je potrebno vsako leto preizkusiti nov programski jezik, da ne postanemo brezupno fizično in miselno vezani na en način programiranja. Zakaj ne bi v letu 2008 preizkusili Arca?

8 komentarjev

Firebird 1.5

Slashdot - The Firebird Project je oznanil izid sistema za upravljanje z zbirkami podatkov Firebird 1.5, ki je na voljo za prost prenos s spleta za Windows in Linux. Različica 1.5 predstavlja veliko nadgradnjo osnovnega stroja, ki ga je razvila neodvisna skupina prostovoljnih razvijalcev iz izvorne kode InterBase™, ki jo je julija 2000 izdal Borland pod licenco InterBase Public License. Firebird 1.5 je tudi prva različica, ki temelji na kodni osnovi Firebird 2.

Projekt pa je končno uspel najti skupno besedo z organizacijo The Mozilla Foundation, ki je svoj novi spletni brskalnik preimenovala iz Firebirda v Firefox ter s tem dejanjem končala vojno med priljubljenima projektoma. Kot del sporazuma so oblikovalci The Mozilla Foundation izdelali tudi logotip za projekt Firebird.

8 komentarjev