»

Mozilla želi privzeto zbirati podatke uporabnikov Firefoxa

Slo-Tech - Firefox ob namestitvi uporabnika vpraša, ali želi sodelovati v zbiranju podatkov o uporabi (telemetrija), ki se pošiljajo Mozilli in jih organizacija potrebuje za izboljšanje brskalnika. Inženirji ugotavljajo, da velika večina ljudi te možnosti ne izbere, zato ima Mozilla zelo omejen nabor podatkov, ki za povrhu niso niti reprezentativni. To želijo spremeniti tako, da bi v novih verzijah Firefoxa ta možnost bila privzeto vključena, tako da bi morali izrecno prepovedati deljenje teh podatkov z Mozillo (opt-out).

V ta namen bi uporabljali tehnologijo RAPPOR (Randomized Aggregatable Privacy-Preserving Ordinal Response), ki jo razvija Google in omogoča skupinsko zbiranje statistike, ki pa je anonimizirana in ne omogoča prepoznavanja posameznikov. To tehnologijo Google uporablja v svojem Chromu. Mozilla bo v prihodnjih...

55 komentarjev

Google ponudil alternativo za mikroplačila: izpolnjevanje kratkih anket

Izpolnjena anketa stane 10 centov. Google pravi, da je tam 10x manj kot z najemom tržno-raziskovalne hiše.

vir: Google
Google - Plačevanje za spletne vsebine je ta hip eden večjih problemov, ki pretresajo časopisno industrijo. Za razliko od papirja so vsebine na spletu tipično brezplačne, uporabniki pa so tega navajeni, tako da bodo raje šli drugam, kakor investirali v plačilo po članku ali mesečno naročnino (paywall, ala nytimes ali piano), oziroma vsaj tako se zdi. Kot eno od rešitev se že dlje časa omenjajo mikroplačila, vendar se ta niso nikoli zares prijela.

Google je medtem mnenja, da lahko zaradi ogromne baze podatkov o spletnih uporabnikih ponudi konkretno in ekonomsko vzdržno alternativo - plačevanje spletnih vsebin z izpolnjevanjem kratkih spletnih anket, povezanih s pravkar gledano vsebino. Ankete dobavijo in plačajo zunanji naročniki, prej oglaševalci, zdaj podjetja, željna tržnih raziskav.

"Surveywall", kot se storitvi "Google...

3 komentarji

IE 10 vendarle z vklopljenim Do-Not-Track

IE 10

vir: Wikipedia
Slashdot - Dobre novice iz Redmonda: Internet Explorer 10, napovedan za začetek prihodnjega leta za Windows 7 in 8, bo imel že v privzeti namestitvi vključeno zastavico DNT (Do-not-track). Dobra posledica tega je, da oglaševalci (če jim seveda zaupamo) ne bodo smeli slediti spletni aktivnosti IE uporabnika skozi vključke (fb, twitter, google analytics, idr.) na različnih spletnih straneh.

Prvič smo o tem brali junija, vendar si je zaradi burnega odziva W3C delovne skupine, posebej predstavnice Mozille (ki vodi standard) Microsoft takrat hitro premislil. Natančna kronologija dogodkov je na na voljo na ZDNetu, ampak v bistvu je šlo za to, da jim je Aleecia M. McDonald iz Mozille zabrusila, da češ kaj se pa gredo. Po privzetem vključen...

36 komentarjev

Podpora Do Not Track se širi

The Wall Street Journal - Danes bo v Beli hiši potekala predstavitev bele knjige o zasebnosti na spletu, kjer bo predstavljen tudi predlog zakona o pravicah do zasebnosti, ki uporabnikom daje več možnosti pri nadzoru njihovih osebnih podatkov. Na dogodku pričakujemo tri napovedi, ki bodo pomemben del zapisanega kmalu ponesle v mednarodno prakso, in sicer s pomočjo tehnologije Do Not Track (DNT):

  1. Google bo obrnil ploščo in napovedal podporo DNT v Chromu ter svojih oglasih.
  2. Veliki oglaševalci iz združenja DAA se bodo zavezali k upoštevanju DNT. Vendar še ni povsem jasno, na kak način.
  3. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bo nadzirala izvajanje DNT pri oglaševalcih podpisnikih.

Mozilla je sicer že v začetku lanskega leta uporabnikom brskalnika Firefoxa prva ponudila možnost, da spletnim stranem sporočijo, naj jim ne sledijo. Kasneje je temu sledil tudi Internet Explorer, enako možnost pa za prihajajoči Mac OS X (Mountain Lion) napoveduje tudi Apple. Nastavitev DNT brskalniki preko glav paketov HTTP...

11 komentarjev

Prva podpora zastavici DNT proti sledenju

Mozilla.org - Mozilla je januarja predstavila nov sistem varovanja zasebnosti uporabnikov, ki uvaja posebno zastavico DNT (Do Not Track). Ta se ob nastavitvi v brskalniku posreduje spletni strani v glavi HTTP-paketka in stran obvesti, naj ne shranjuje informacij, ki bi lahko obiskovalca identificirale. Čeprav je bil predlog sprejet z veliko mero skepse, saj se zanaša na poštenost zlasti oglaševalcev, sta ga Internet Explorer 9 in Firefox 4 že implementirala.

Prva večja stran, ki po novem podpira in upošteva DNT, je AP News Registry, ki deluje v sklopu Associated Press. Stran ima 175 milijonov unikatnih...

7 komentarjev

Mozilla predlaga nov način varovanja zasebnosti na internetu

Slo-Tech - Mozilla je predstavila predlog nove tehnologije DoNotTrack, ki kani preprečiti zbiranje podatkov o obiskovalcih spletnih strani, če ti tega ne bodo želeli, in njihovo profiliranje. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je o tem konceptu že lani pripravila 122 stran dokument, Mozilla pa je sedaj predstavila idejo o praktični implementaciji.

Uporabnik bi imel v brskalniku možnost izbrati opcijo Brez sledenja (Do not track). Ko bi jo aktiviral, bi brskalnik to sporočil vsem obiskanim spletnim stranem kar v glavi HTTP-paketkov. Te bi to informacijo prepoznale in uporabniku ne bi sledile,...

17 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Slo-Tech - Konec lanskega leta je izšla druga knjiga Mateja Kovačiča z naslovom Nadzor in zasebnost v informacijski družbi.

Naslov dovolj zgovorno opiše glavno tematiko, ki jo knjiga obravnava zelo široko. Bralec je deležen multidisciplinarnega pristopa k obravnavi tematike, ki obsega filozofski, sociološki, pravni in tehnični vidik nadzorovanja in zasebnosti v sodobni družbi. Tako so v knjigi obdelani pravica do zasebnosti in informacijske...

64 komentarjev

Zasebnost na internetu - četrto predavanje

Slo-Tech - Danes se bo ob 18:00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) odvilo zadnje izmed serije majskih predavanj o zasebnosti na internetu. Na predavanju bo predstavljeno brezplačno programje za zaščito zasebnosti (PGP, CleanDisk Security, Personal Tiny Firewall, S-Tools, Ad-aware), Marko Kolar pa bo prikazal kako deluje tempest napad - in sicer na primeru kako lahko računalnik s spreminjanjem slike na ekranu uporabimo kot preprost AM oddajnik.
Vsebina predavanj o zasebnosti je dostopna na spletni strani Kiberpipe (prosojnice), naslednji teden pa bo izšla tudi knjiga z naslovom Zasebnost na internetu, na podlagi katere je nastala Kiberpipina serija predavanj.

0 komentarjev

Predavanje: Zasebnost na internetu - 3. del

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18. uri bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, v Ljubljani) tretje predavanje o zasebnosti na internetu. Prosojnice iz prejšnjega predavanja, kjer smo si ogledali načine ogrožanja zasebnosti, si lahko ogledate tukaj(PowerPoint in PDF format).

Na današnjem predavanju si bomo ogledali, kako svojo zasebnost zaščitimo. Predstavljeni bodo osnovni pojmi kriptografije ter ostale tehnike in strategije zaščite zasebnosti na internetu. Vstop je prost!

0 komentarjev