»

Nov algoritem za še boljši deepfake

Slo-Tech - Raziskovalci z univerz Stanford in Princeton, z Inštituta Max Planck in iz podjetja Adobe Research so razvili nov algoritem, ki omogoča še lažjo manipulacijo videoposnetkov ljudi. Lani smo se prvikrat resno zavedli moči algoritmov za deepfake, s katerimi je možno obraz človeka (ali kar celega človeka) na posnetku zamenjati z nekom drugim. Umetna inteligenca in nevronske mreže pa brez predaha napredujejo, zato je sedaj možno še več. V novem algoritmu lahko enostavno kakor v urejevalniku besedil zamenjamo besede, ki jih človek na posnetku izgovarja.

Za trening algoritma potrebujemo posnetek, ki je dolg vsaj 40 minut, in prepis govorjenega besedila. Iz tega se algoritem nauči, kako se spreminja obrazna mimika človeka pri izgovoru posameznega fonema. Ko to imamo, lahko enostavno...

60 komentarjev

Lovro in Marko odkrivata skupnosti v omrežjih

Eurekalert - Lovro Šubelj in Marko Bajec sta pred kratkim objavila zanimiv članek o iskanju skupnosti v poljubnih omrežjih.

Izmislila sta si algoritem za odkrivanje skupnosti v omrežjih. Novi algoritem za določanje tega, v katero skupnost spada vozlišče, upošteva ne samo skupnosti neposrednih sosedov, ampak tudi sosede sosedov. Algoritem pri tem pametno tehta, kako pomembni so neposredni sosedi, kako pomembni pa sosedje sosedov.

Novi algoritem uspešno odkriva različne skupnosti tudi v omrežjih, o katerih je znano le malo dejstev. Nekateri dosedanji algoritmi za iskanje skupnosti, za katere ni nujno značilno to, da so vozlišča v njih med seboj gosto povezana, so namreč potrebovali dodatne podatke, kot je naprimer število iskanih skupnosti.

Algoritem je dovolj hiter, da ga je mogoče uporabiti na milijonih med seboj povezanih vozlišč.

Članek je povzela tudi vrsta tujih novičarskih strani: EPJ.org, IEEE Computer.org, Springer, ACM.org, PhysOrg.com, ScienceDaily, SpaceDaily, EurekAlert! in drugi.

19 komentarjev

Google uvedel novi iskalni algoritem Panda v vseh jezikih

Nad algoritmom bdita Amit Singhal in Matt Cutts

Google - Google je februarja poizkusno predstavil spremembo iskalnega algoritma, poimenovano Panda, s katero so želeli izboljšati zadovoljstvo uporabnikov pri iskanju. Glavna sprememba je bila odstranitev tako imenovanih farm z vsebino iz iskalnih zadetkov, saj te ne nudijo nobenih pomembnih informacij, ampak se zgolj dinamično prilagajajo Googlovim pajkom, da bi se med rezultati zavihtele čim više. Novi algoritem ne ocenjuje več le relevantnosti, ampak tudi kakovost strani. Google je ocenil, da je sprememba vplivala na uvrstitev približno 12 odstotkov strani.

Ker se je sprememba izkazala za pozitivno, so jo aprila razširili na vse iskalne poizvedbe v angleščini. Poleg tega so začeli upoštevati tudi podatke o straneh, ki jih uporabniki blokirajo iz...

8 komentarjev

Microsoft ukinja svoje novičarske skupine

Slashdot - Pred davnimi časi, še preden je bil internet množično dostopen, smo za komunikacijo uporabljali tako imenovane elektronske oglasne deske (BBS). Te so umrle še v prejšnjem stoletju. Kasneje so se razširile novičarske skupine (USENET), ki so svoj zenit že prešle, a še vedno kljubujejo spletnim forumom, čeprav vedno težje. Microsoft, na primer, jih ne bo več držal pri življenju.

Redmondski velikan je napovedal, da bodo ukinili približno 2000 javnih in 2200 zasebnih novičarskih skupin, ki so bile namenjene Microsoftovim izdelkom in partnerjem. Z junijem 2010 jih bodo prestavili na forume v sklopu TechNeta, MSDN in Microsoft Answers. Razlog naj bi bil spam, saj so v Microsoftu zapisali, da forumi ponujajo boljši nadzor nad spamom. V zadnjem letu se je število obiskovalcev teh novičarskih skupin prepolovilo, posredno pa Microsoft tudi priznava, da bo vzdrževanje foruma cenejše. Vse skupaj seveda zavito v celofan z besedami, da gre za evolucijo skupnosti in sporazumevanja.

0 komentarjev

S Trapsterjem varno mimo policajev

Slashdot - Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev...

7 komentarjev

Domače mreže

Linux Today - Zadnje čase se s prihodom poceni networkinga veliko dela na lokalnih omrežjih. Tam kjer so koncentracije računalničarjev višje imajo tudi v Sloveniji že dolgo LANe. Koristi je veliko, vse od mrežnih iger do mnogo cenejšega internet dostopa (heh, en ADSL za 8k pa si lahko provider networka za vse sosede).
Tule je zanimiv članek o tem kako si je 80 ljudi v Izraelu postavilo lasten lokalni wireless network. Izkazalo se je, da to ne pomeni samo tehničnih in finančnih koristi, pač pa tudi omogoča kvalitetnejše življenje v skupnosti. V Amsterdamu pa v ASCII-ju delajo projekt omrežitve vsega mesta preko wirelessa, uporaba zastonj!
In Slovenija?

4 komentarji