»

Quibi že po pol leta omagal

vir: Axios
Axios - Razvpiti mobilni servis za pretočni video Quibi, ki so ga nekateri opevali kot prihodnost gledanja serij in filmov, očitno ne bo praznoval niti prvega rojstnega dne, saj so se v vodstvu odločili, da zaradi prešibkega odziva gledalcev projekt ustavijo.

V začetku letošnjega aprila lansirana video storitev Quibi (okrajšava od Quick Bits) je imela na papirju velike ideje in še večje podpornike. Bolje od konkurenčnih rešitev naj bi izrabljala pametne telefone - na primer z videom, ki bi kazal različne detajle glede na orientacijo naprave, predvsem pa osredotočanjem na kratke, priročne epizode dolžine desetih minut, ki bi jih lahko gledali na vlaku na poti v službo. V vrhu podjetja je bil producentski veteran Jeffrey Katzenberg, projekt pa je do letošnje pomladi nabral 1,75 milijarde dolarjev kapitala s strani velikanov, kot sta Walt Disney in NBCUniversal. Stekle so številne produkcije z znanimi imeni, kot je režiser Steven Spielberg. Za uporabnike sta bila v pripravi dva naročniška...

5 komentarjev

Coreboot prihaja na prenosnike

Coreboot konfiguracija

Slo-Tech - Coreboot je projekt katerega cilj je napisati odprtokodno alternativo za BIOS (včasih se je projekt imenoval LinxuBIOS), torej razviti odprtokodno strojno programsko opremo (ang. firmware), ki bo nadomestila (in izboljšala) obstoječi BIOS.

Projekt traja že kar nekaj časa, a kot kaže, lahko v prihodnosti pričakujemo še konkretnejši napredek na področju prenosnikov.

Na letošnjem srečanju članov odprtokodne skupnosti FOSDEM 2012 v Bruslju, je namreč eden glavnih razvijalcev projekta, Carl-Daniel Hailfinger, predstavil prihodnost projekta, ki se bo v tem letu usmeril na prenosnike.


Coreboot trenutno podpira preko 230 matičnih plošč za strežnike in namizne računalnike, žal pa je na prenosnikih slabo zastopan.

V intervjuju za FOSDEM 2012 je Carl-Daniel...

41 komentarjev

Skrivni razhroščevalni registri v AMD-jevih procesorjih

Slashdot - Heker z vzdevkom Czerno je odkril zanimivo funkcijo AMD-jevih procesorjev, o kateri je prodajalec molčal, čeprav naj bi bila prisotna v vseh modelih od Athlonov XP dalje. V njihovi strojni-programski opremi (firmware) so zaščitene posebne možnosti za razhroščevanje, ki segajo bistveno dlje od standardnih x86, a so zavarovane z geslom, je Czerno odkril z analizo nedokumentiranih MSR. Dostop do štirih MSR-registrov za razhroščevanje je mogoč le, če je v registru EDI vrednost 9C5A203A. V nasprotnem primeru procesor javi izjemo (exception). Vzvratni inženiring novega odkritja še poteka, a trenutno znani podatki so objavljeni na RCE.

10 komentarjev

Pričetek odprtokodnega GSM projekta OsmocomBB

Slo-Tech - Skupina sodelavcev znane skupine, ki se ukvarja z razbijanjem GSM šifrirnega algoritma A5 se je lotila novega področja. Tokrat gre za projekt OsmocomBB - Open Source / Free Software GSM Baseband software implementation.

Namen projekta je izdelati odprtokodno programsko opremo za GSM, konkretneje odprtokodne gonilnike za GSM naprave ter "telefonski" del GSM protokola (layer 1 do layer 3). Mimogrede, sorodna projekta (pri katerima prav tako sodelujejo isti avtorji) sta OpenBTS, in OpenBSC, namenjena pa sta izdelavi odprtokodne GSM bazne postaje oziroma odprtokodnega GSM omrežja.

Cilj projekta je izdelati odprtokodno strojno programsko opremo (firmware), s pomočjo katere bo mogoče telefonirati, sprejemati in pošiljati SMS in ostala sporočila, itd.

Da so avtorji projekta resni ne dokazuje samo dejstvo, da so že uspešno izvedli nekaj testiranj na "omrežni strani" GSM telefonije, pač pa tudi dejstvo, da so v okviru projekta OsmocomBB uspeli zagotoviti popoln nadzor nad GSM strojno...

5 komentarjev