»

Surface Pro prihaja 9. februarja

Surface Pro s Touch Cover

vir: The Verge
The Verge - Microsoftov najnovejši tablični računalnik Surface Pro prihaja 9. februarja na police v ZDA in Kanadi in prinaša polno verzijo operacijskega sistema Windows 8, 10,6-palčni zaslon HD resolucije, Core i5 procesor in 4 gigabajte delovnega pomnilnika.

Tablica bo v prihajajočih tednih in mesecih prišla tudi na police ostalih držav, vključno s trinajstimi novimi trgi, ki vključujejo Avstrijo, Belgijo, Dansko, Finsko, Irsko, Italijo, Luksemburg, Nizozemsko, Norveško, Portugalsko, Španijo, Švedsko in Švico, žal pa zaenkrat še ni podatka če in kdaj bo na voljo pri nas.

Microsoft je včeraj potrdil tudi govorice o velikosti prostega prostora namenjenega uporabniku: 128 GB verzija bo ponujala 83 GB prostega prostora, 64 GB verzija pa samo 23 GB...

157 komentarjev

Intelovi "Ultrabooki" leto dni kasneje: bolj slabo

Sestavine vsakega ultrabooka, na primeru Asusovega ZenBook UX31.

vir: PC Pro
PC Pro - Leto dni je naokoli, a Intelovi tanki prenosniki z blagovno zmamko Ultrabook (glej tudi sliko) po prodaji niti približno ne dosegajo pričakovanj. Intel je s svojo 300 milijonov dolarjev vredno marketinško kampanijo računal na blizu 22 milijonov prodanih enot v letošnjem letu, kar bi jim mu dalo zajeten 40% tržni delež na trgu lahkih prenosnikov, in dodobra pokvarilo načrte konkurenčnima ARMU ter Applu. A ni se zgodilo. Prodali so manj kot 5 milijonov enot, po "popravljenih" (tj. prepolovljenih) ocenah analitske hiše IHS iSuppli bi jih v božičnem četrtletju lahko prodali še dodatnih 5. Ob takih številkah tržni delež zgolj 5%.

IHS je mnenja, da je glavni problem v visoki ceni - povprečno 1027 dolarjev - kar naj bi bilo daleč...

123 komentarjev

W8 Metro tema za rootane Android tablice

Slashdot - Microsoftov uporabniški vmesnik Metro, ki naj bi bil skupaj z Windows 8 na voljo letos oktobra, je že mogoče poganjati na določenih Windows 7 tablicah (vsaj 1GHz procesor, vsaj giga rama in po možnosti 1366x768 zaslon), od nedavnega pa obstaja tudi mod (tema) za rootane Honecomb in ICS Android tablice.

"Metro UI", delo britanskega razvijalca BroBot175 s foruma xda-developers.com, je star le nekaj tednov, vendar je poba zaradi izjemnega povpraševanja skupnosti pohitel in ga spravil do zavidljive stopnje (glej video). Na voljo je za Galaxy Tab 10.1, Asusov EEE Pad transformer, Kindle Fire, Acerjev Iconia Tab in nesrečni HP-jev TouchPad. Napravo je potrebno predhodno rootniti s Clockwork modom, potem pa zapraviti nekaj časa z...

24 komentarjev

Kindle Fire po treh mesecih že najbolj popularna Android tablica

Tržni deleži različnih Android Tablic, novembra oz. januarja.

vir: flurry.com
Ars Technica - Podjetje za mobilno analitiko Flurry je objavilo statistike dinamike trga Android tablic v zadnjih treh mesecih (nov 2011-jan 2012) in potrdilo izjemno prodajo tablice Kindle Fire. Njen tržni delež med Android tablicami je zrasel z 3% na 36% (oz. celo 38% po konkurenčni statistiki), medtem ko je dosedaj najbolj popularna družina Samsung Galaxy Tab hitro zgubila dvotretjinski delež in ima zdaj prav tako 36%. Ostanek delijo Motorola Xoom, Asus Transformer, Acer Iconia, Toshiba Thrive in kupček manjših proizvajalcev (7%). Lastniki kindla tudi kupujejo več plačljivih aplikacij, kar dva in polkrat toliko kot lastniki Galaxy-ja.

Amazon pravi, da so decembra razposlali kar štiri milijone enot, v...

13 komentarjev

Pametni telefoni: Samsung prehitel Apple

Bloomberg - Podatki o prodaji pametnih telefonov v tretjem letošnjem četrtletju, ki so jih izračunali tržni analitiki pri Strategy Analytics, kažejo, da je Samsung prehitel Apple. Ta je v zadnjih treh mesecih po lastnih podatkih končnim uporabnikom prodal 17,1 milijona enot, s čimer so obvladovali 14,6-odstotni tržni delež, medtem ko je po ocenah analitikov Samsung operaterjem in prodajalcem v prodajo dostavil 27,8 milijona enot oziroma 23,8 odstotkov vseh prodanih na trgu. Toda padec je za Apple bolj udarec njegovemu napuhu kot resnejša težava, saj so tik pred koncem četrtletja napovedali izid novega iphona. Marsikdo je zato počakal na izid iPhona 4S in nakup nekoliko odložil. Pa še podatka nista povsem neposredno primerljiva, saj Apple poroča o prodaji...

27 komentarjev

Kindle Tablet za $250, bojda zelo kmalu

Domnevni izgled Kindle Tableta.

vir: The New York Times
The New York Times - Amazon ima za to sredo (28.9.) napovedano "posebno tiskovno konferenco" in ne manjka ugibanj, da bodo predstavili tablično različico Kindla, imenovano kar "Kindle Tablet". Imela naj bi 7-inčni barvni in na dotik občutljivi zaslon, enojedrni procesor (ugiba se še, katerim), 6GB spomina, micro USB priključek za polnjenje in podatke, nobene kamere (?) in posebej prirejeno različico Androida (bojda bistveno bolj, kot Google dovoli ostalim proizvajalcem). Naprava ne bo samo barvna različica eBook readerja Kindle, ampak prava pravcata srednje velika in zmogljiva Android tablica.

Ob ugodni ceni - govori se o magičnih 250 dolarjev, se pravi pri pol cene sicer nekoliko večjega iPada, se pričakuje, da bo pošteno zažrla v tržni delež vseh svojih...

55 komentarjev

Nokia tone tudi na Kitajskem

Kitajska bo prihodnjo pomlad imela 1 milijardo uporabnikov mobilnih telefonov (dober posel za ponudnike retencije prometnih podatkov).

vir: Bloomberg
Bloomberg - Finski mobilni velikan Nokia je nedavno objavil precej porazne poslovne razultate za pomladno četrtletje, znatne težave pa doživlja tudi na tradicionalno močnem Kitajskem trgu. Kot poroča Bloomberg, konkurenca pritiska z obeh strani - od zgoraj Apple, od spodaj pa številni proizvajalci Android telefonov, ki so ceno potisnili že pod 100€ na kos.

Apple, ki se po svojih besedah "zgolj spogleduje s Kitajskim trgom", je v zadnjih treh mesecih tam ustvaril 3.8 milijarde prihodkov, kar je skoraj slaba polovica vseh Nokiinih prihodkov na vseh trgih v istem razdobju (9.3 mrd). K temu je potem treba prišteti še obsežni sivi trg, vključno s kopijami njihovih značilnih trgovin.

Na drugi strani je Android, ki za razliko od še...

37 komentarjev

Nokia pridelala ogromno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Kot so v finskem velikanu napovedali že sredi četrtletja, je Nokia v zadnjih treh mesecih zaradi pešajoče prodaje pametnih telefonov poslovala negativno. Ob 9,3 milijardah evrov prihodkov, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, so pridelali 487 milijonov evrov izgube iz poslovanja. Lani so v tem času zabeležili 295 milijonov evrov dobička.

Nokio vleče navzdol slaba prodaja mobilnih telefonov, tako pametnih kot tudi navadnih. Povprečna prodajna cena pametnih telefonov se je v zadnjih treh mesecih znižala za tri odstotke, saj je želela Nokia s pocenitvami privabiti več kupcev, a se je načrt izpridil - prodali so jih za 34 odstotkov manj. Upadla je tudi prodaja navadnih mobilnih telefonov, ki je merjeno v evrih za šestino nižja kot lani. Skupno je prodaja telefonov upadla za 20...

60 komentarjev

Sony Ericsson zaradi cunamija z izgubo

engadget - Po vzpodbudnem prvem četrtletju, v katerem je Sony Ericsson ustvaril 15 milijonov dobička in prvič po dolgem času célo leto posloval pozitivno (to je bilo peto zaporedno pozitivno četrtletje), so v drugem četrtletju vnovič zabredli v rdeče številke. Glavni krivec za slab poslovni rezultat je potres s cunamijem, ki je 11. marca prizadel Japonsko in negativno vplival na proizvodnjo in prodajo.

V zadnjih treh mesecih je koncern Sony Ericsson, ki je v 50-odstotni lasti Sonyja in 50-odstotni lasti Sonyja, zabeležil 42 milijonov evrov čiste izgube (v enakem obdobju lani pa 12 milijonov evrov dobička). Denarni tok je bil negativen, saj je bilo odlivov za 577 milijonov evrov več kot prilivov, v tem kvartalu pa so si morali sveže izposoditi tudi 165...

3 komentarji