»

Münchenski projekt Linux končan

Slo-Tech - München je končal prehod javne uprave na Linux, s čimer se zaključuje eden najdaljših, najbolj spremljanih in tudi kontroverznih projektov programske migracije. Postopek se je začel že leta 2006, v petih letih so prilezli na polovico, letos novembra pa je bil projekt tik pred zaključkom. Včeraj je občinska uprava na internetu objavila končno poročilo (stran 4-5), s čimer je projekt končan.

Od sprejema odločitve leta 2004 do zaključka je preteklo dolgih devet let. V tem času je München zamenjal približno 14.800 računalnikov z Windows na Linux in z Officea na OpenOffice. Slednjih je za odtenek več, ker nekateri pač poganjajo specializirane programe, ki v Linuxu ne tečejo. Glavno vprašanje je seveda, koliko so s tem prihranili. Ocene so različne in precej netočne, ker tudi Microsoft ob napovedi...

135 komentarjev

Ekstremadura migrira na Linux Debian

Slo-Tech - Lokalne oblasti v španski avtonomni regiji Ekstremadura so napovedale, da bodo izvedli veliko migracijo vseh računalnikov v javni upravi na Linuxovo distribucijo Debian. Velika migracija bo zajemala okrog 40.000 namiznih računalnikov in več strežnikov, s čimer bo drugi največji tovrstni projekt v Evropi. Večji je bil le projekt francoske žandarmerije. Projekt v Ekstremaduri pa je zanimiv predvsem zato, ker bo večji del migracija predstavljala zamenjava lastne in prilagojene distribucije Linuxa z Debianom ter le manjši del prestop z Windows na Linux.

V Ekstremaduri so namreč ugotovili, da Linux sam po sebi ne nosi prihrankov, ampak šele njegova pametna uporaba. V Ekstremaduri so že davnega leta 2002 med prvimi v Evropi odločili, da bodo...

99 komentarjev

Ubuntu dopolnil 7 let

Prva verzija Ubuntu 4.10

Slo-Tech - Pred sedmimi leti (20. oktober 2004) je izšla prva verzija Linuxove distribucije Ubuntu, ki je nastala kot razcepitev iz Debiana. Ime Ubuntu izhaja iz poimenovanja južnoafriške filozofije humanosti do drugih, ker naj bi bil tudi Ubuntu tak do svojih uporabnikov. Nezahteven, prijazen, enostaven in preprosto human. Prva verzija iz leta 2004 se je imenovala Warty Warthog. Ubuntu se je začel kot majhen projekt, a je bil pravilno zastavljen. Avtorji so stavili na prijaznost do uporabnikov, veliko množico funkcionalnosti in upoštevanje podrobnosti. Očitno se jim je splačalo, saj je Ubuntu danes prvi Linux na osebnih računalnikih.

Odtlej je Canonical, ki skrbi za razvoj te distribucije, vsako...

29 komentarjev

Nemško zunanje ministrstvo prehaja z Linuxa nazaj na Windows

Takole so leta 2007 predstavljali poročilo o uspešni migraciji na odprokodno programsko opremo.

vir: Heise
Heise - Nemško zunanje ministrstvo je leta 2001 začelo migracijo na operacijski sistem Linux in do leta 2005 zamenjalo velik kos programske opreme za odprtokodno, poleg operacijskega sistema tudi brskalnik, odjemalca za elektronsko pošto in pisarniški paket (Firefox, Thunderbird, OpenOffice). Mobilni sistemi so uporabljali Linuxovo distribucijo Debian, na namiznih računalnikih pa sta bila nameščena Windows in Linux. Še leta 2007 je bilo v poročilu brati, da je bil prehod velik uspeh. Sedaj gredo Nemci nazaj na Windows, piše Heise.

Opozicija je januarja vladi postavila 16 vprašanj o prehodu na Linux, rabi in rezultatih. V vladnem odgovoru lahko preberemo, da zunanje ministrstvo prehaja nazaj na...

116 komentarjev

Tegobe münchenske migracije na Linux in končni triumf

Bavarski pingvin LiMux

Heise - Leta 2003 je bilo v Münchnu domenjeno, da bo celotni IT-sektor javne uprave prešel na odprtokodni sistem. Projekt so poimenovali LiMux (zloženka besed Linux in München). Gre za enega največjih migracijskih projektov na svetu, saj zaobjema približno 15 tisoč javnih računalnikov, od delovnih postaj do namenskih strežnikov. Isto ime nosi tudi na Debianu osnovana distribucija Linuxa, ki jo bodo uporabili. Sedem let pozneje je končan prvi korak - na vseh računalnikih teče OpenOffice.

Florian Schießl, pomočnik...

103 komentarji

Debian bo odslej izhajal na dve leti

Debian - Pri Debianu, eni najbolj znanih distribucij Linuxa, so se odločili, da bodo nove različice svojega operacijskega sistema pričeli izdajati v rednih, dvoletnih časovnih razmikih.

Debian je do sedaj izhajal neredno, za spremembo pa so se odločili, ker si želijo večje predvidljivosti tako za uporabnike kot za razvijalce.



Prvo zamrznitev sistema (obdobje, ko se v sistem ne dodaja novih lastnosti, temveč samo testira in odpravlja napake) pričakujemo decembra letos, končni izid Debian GNU/Linux 6.0 (s kodnim imenom Squeeze) pa spomladi 2010.

Različica Squezze naj bi prinesla večjo večarhitekturno podporo (izboljšali naj bi nameščanje 32-bitnega programja na 64-bitne računalnike) ter številne optimizacije zagonskega procesa.

Morda pa je k odločitvi Debiana pripomogel tudi zgled njegovega mlajšega brata, Ubuntuja ...

39 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev