»

Pametni učbeniki vedo, kdaj in če jih berete

The New York Times - Večno vprašanje pri poučevanju je branje učbenikov. Ali so študentje prebrali zahtevano literaturo, lahko do neke mere ocenimo iz njihovega znanja. Dostikrat je to tudi smisel, saj preverjamo znanje in ne število za knjigo preždetih ur, dasi na primer pri pouku književnosti zelo težko ugotovimo, ali je nekdo prebral knjigo ali pa Kresnice. Vse to bi bilo precej laže, če bi imeli digitalne učbenike. In v ZDA jih marsikod že imajo, kar je start-up podjetje CourseSmart s pridom izkoristilo.

Njihova ponudba je neke vrste Veliki brat za učitelja. Digitalni interaktivni učbeniki, ki jih imajo študentje, namreč sledijo, kdaj in koliko časa ti preživijo na neki strani (in ob tem bolj ali manj pravilno predpostavljajo, da jo...

32 komentarjev

Applovi e-učbeniki v prvih dneh uspeh

CNet - Prejšnji teden je Apple predstavil svoj odgovor na klasične učbenike s sistemom iBooks 2. Pripravili so novo kategorijo učbeniki v svoji spletni trgovini iBookStore, kjer je mogoče najti in prenesti interaktivne učbenike (z besedilom, animacijami, videoposnetki, kvizi itd.), in aplikacijo iBooks Author za ustvarjanje tovrstnih vsebin. Ker se učbeniki niso bistveno spremenili že kakšnih sto let, je Apple namreč začutil možnost za radikalnejšo prenovo stebra izobraževalnega procesa. Prvi podatki o odzivu javnosti v teh dneh kažejo, da so na dobri poti.

Uradnih podatkov iz Appla sicer ni, so jih pa ocenili v podjetju Global Equities Research, ki spremlja prodajo Applovih e-knjig.

104 komentarji

Apple predstavil iBooks 2, iBooks Author in iTunes U za izobraževanje

Tiskovna konferenca

engadget - Apple je danes na novinarski konferenci v New Yorku predstavil troje novih aplikacij, ki bodo med drugim spremenile naravo učbenikov. Kot so povedali, gre za novo iniciativo v izobraževanju, ki bo študentom, dijakom in učiteljem kar prek iPada na voljo postavila novodobne in klasične učbenike. Gre za aplikacije iBooks 2, iBooks Author, in iTunes U.

Poglejmo najprej iBooks 2, o kateri se največ govori. S to aplikacijo ustvarjene knjige bodo lahko imele vključene vsebine najrazličnejših zvrsti. Tako bodo podpirale komentarje, kvize, možnost ustvarjanja zapiskov in opomb na rob, vključeno animirano grafiko, filme, 3D-vsebine itd. Na ta način želijo ustvariti interaktivne učbenike, iz katerih bi se učeči laže in raje učili....

41 komentarjev

App Store zabeležil 10 milijard prenosov

Slo-Tech - Apple je z današnjim prenosom 10-miljardte aplikacije s svojega App Stora ugasnil števec, ki je sešteval število prenosov ter se na uradni strani obenem zahvalil vsem uporabnikom, ki so kdaj namestili katerokoli izmed aplikacij, pa naj bo to plačljiva oz. brezplačna. Ime zmagovalca, ki je namestil 10-miljardto aplikacijo oz. v pravem trenutku poslal obrazec za sodelovanje v nagradni igri in ki bo dobil darilni bon v vrednosti 10.000 ameriških dolarjev za glasbeno trgovino iTunes, še ni znano, a naj bi se to spremenilo že v nekaj dneh.

V pripravah za dosego tega mejnika so pred nekaj dnevi pri Applu objavili najbolj popularne aplikacije v celotni zgodovini trgovine. Med plačljivimi aplikacijami za iPhone oz. iPod Touch so v zmagovalni deseterici daleč...

1 komentar

iOS 4 je prispel

Uporabniška ozadja!

vir: PC World
PC World - Četrta izdaja operacijskega sistema, ki je življenje začel na tabličnem računalniku, luč sveta ugledal na prvi generaciji iPhona in iPod Toucha, je prispela. Ta ista izdaja zaznamuje razvoj s spremembo imena, iz iPhone OS v iOS, kar je najverjetneje posledica uporabe na Applovem tabličnem računalniku, iPadu. Lastniki iPhonov (3G in 3GS) ter iPod Touchev (2. in 3. generacije) naj bi si že lahko brezplačno nadgradili svoje naprave s pomočjo iTunes, medtem ko bodo lastniki iPadov morali počakati do jeseni. Podobno bodo morali počakati tudi uporabniki, ki želijo polni dostop nad upravljanjem sistema, kar se doseže s t.i. jailbreakom.

Nadgradnja naj bi bila na voljo od 19. ure po lokalnem, slovenskem času oz. od 13. ure na vzhodni ameriški...

115 komentarjev

iPhone dobiva večopravilnost

Upravljalnik opravil (spodaj) zatemni in privzdigne vsebino na zaslonu

vir: engadget
engadget - Applova predstavitev iPhone OS 4.0 je za nami, s tem pa ni več dvoma, kaj bomo poleti, ko bo operacijski sistem izšel, ugledali novega na jabolčnih telefonih, iPod Touchih ter nekoliko kasneje, jeseni, na iPadu. Med najpomembnejšimi novostmi je brez dvoma večopravilnost, ki so jo mnogi pogrešali dolgo, za druge je bil to dovolj dober razlog, da iPhona niso niti pogledali, medtem ko je bilo tretjim popolnoma vseeno oz. so bili celo navdušeni nad hitrejšim delovanjem naprave z večjo avtonomijo.
Posodobitev sicer ne bo na voljo za vse naprave, ki trenutno poganjajo iPhoneOS, saj je telefoni in iPodi Touch prve generacije ne bodo deležni. Prav tako je večopravilnost (za razliko od ostalih posodobitev) rezervirana samo za...

54 komentarjev

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev