»

Soltekova bela plošča

AMD3D - Soltek se je še ne tako dolgo nazaj proslavil s svojimi odličnimi in poceni ploščami za procesorje SocketA, sedaj pa slavo išče tudi s ploščami za procesorje Pentium4. Mogoče mu bo to celo uspelo, saj je trenutno eden izmed redkih proizvajalcev, ki kaj da na izgled in s tem navdušuje tiste, ki so se že zdavnaj naveličali zlatih in zelenih plošč. Nekaj posebnega so namreč plošče iz družine Glacier Silver, ki so obarvane belo, a se srebrno lesketajo. Eno izmed...

1 komentar

Nove Gigabytove plošče

Jaz - Timon mi je poslal nekaj informacij o novih Gigabytovih ploščah, ki se bodo kaj kmalu znašle tudi pri nas. Moram priznati, da Gigabyte vse bolj postaja podjetje, ki je zanimivo tudi za nas overclockerje, saj so se začeli truditi tudi v tej smeri. Njihove nove matične plošče so tako opremljene z malim morjem nastavitev, ki jih prej od tega proizvajalca nismo bili vajeni. Poleg tega pa je za njih značilna tudi kvaliteta in nekatere zanimive funkcije (DualBIOS, STR in podobne). Torej, nove plošče so:
  • GA-7DXR: SocketA osnovna plošča, zgrajena okoli AMD 761 Northbirdga in VIA 686B Southbridga. To seveda pomeni podporo najnovejšim SocketA procesorjem, DDR pomnilniku in ATA 100 diskom.
  • GA-7VTX: Različica zgornje plošče, ki namesto AMD 761 Northbridga uporablja VIAin KT266. Ostale lastnosti so skoraj popolnoma enake.
  • GA-7ZXR (rev 2.2): SocketA osnovna plošča z VIA KT133A čipovjem, katere predhodnico že poznamo. Za razliko od njenih predhodnic pa je opremljena z morjem overclockerskih...

1 komentar

ABITove AMD 760 plošče kmalu

X-Bit Labs - ABIT je že na Comdexu pokazal prve DDR matične plošče, toda šlo je za OEM rešitve. Na srečo mislijo tudi na nas overclockerje in so tako najavili ABIT KG7 in KG7-RAID matični plošči. Gre za SocketA matični plošči, zgrajeni na AMD 760 čipovju. Edina razlika med njima je HighPointov HPT370 čip na KG7-RAID. Po prvih informacijah naj bi na ploščah srečali 3 DDR DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI in 1 ISA reže, oba modela pa bosta seveda imela SoftMenu III. Masovna prodaja naj bi se začela zgodaj naslednje leto.

0 komentarjev

Prava izbira veznega čipovja za Linux

AnandTech - Linuxaši se še vedno (po vsem tem času [;)]) morate ubadati s pravilno izbiro komponent za vaš operacijski sistem, saj so ene precej bolje podprte od drugih. Pazljivi morate biti celo pri čipovjih, saj je pravilna izbira včasih kritičnega pomena. No, izbiro vam bo zagotovo olajšal ta članek na AnandTechu, v katerem so raziskali vpliv veznega čipovja na performanse in splošno delo v Linuxu. Priporočljiv ogled za vse linuxaše.

0 komentarjev

Test VIAinega KT133A čipovja

VIA Hardware - VIA KT133A čipovje je v bistvu popolnoma enako KT133ki, ki je popolnoma enaka KX133ki. Torej gre za čipovje, ki je staro okoli enega leta, ob primernem času pa ga podmladijo s potrebnimi funkcijami. Tako je edina prednost KT133A pred KT133 podpora 266MHz zunanji frekvenci novih SocketA procesorjev. Vseeno so se na VIA Hardware spravili dotično čipovje testirat in ga primerjat s prejšnjo verzijo. Če se vam to zdi upravičeno, potem si test oglejte tukaj, drugi pa raje pojdite počet kaj bolj pametnega... Recimo pisati sporočila v Forum [;)].

0 komentarjev

Nova Soltekova SocketA plata

X-Bit Labs - Soltek je s svojo odlično SocketA platko povzročil razburjenje tudi v naših krajih, sedaj pa pripravljajo naslednico. Najavili so SL-75KAV-X matično ploščo, ki bo v bistvu popolnoma enaka predhodnici, torej bodo na njej 3 DIMM, 5 PCI, 1 AGP Pro in 1 ISA reže. Edina razlika bo v veznem čipovju, saj bo SL-75KAV-X uporabljala novo KT133A čipovje, ki uradno podpira 266MHz zunanje frekvence. Seveda je poskrbljeno tudi za nas overclockerje, saj je možno preko BIOSa nastavljati množilnik, zunanjo frekvenco ter napetost na procesorju in DIMM režah.

0 komentarjev

ECSjeva konkurenca ABIT VP6

X-Bit Labs - Elitegroup oziroma ECS, pri nas precej nepoznano podjetje se pripravlja na izdajo matične plošče, ki naj bi po njihovih besedah zlahka konkurirala ABITovi VP6. Šlo bo torej za dvo procesorsko ploščo na VIA Apollo Pro133A čipovju z zanimivo konfiguracijo. Na plošči bodo 3 DIMM, 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR reže, preko 686B SouthBridga pa bo podpirala ATA100 standard. Seveda ne sme manjkati možnost RAIDa, ki bo uresničena preko HighPointovega HPT370 krmilnika. Plošča naj bi bila zares privlačna tudi za nas overclockerje, saj bo vsebovali precej funkcij namenjenih navijanju procesorja. Najlepše pri vsem pa bo zagotovo nizka cena: okoli 140$. Ko bi se le pojavila v Sloveniji [:'(].

2 komentarja