»

Državna volilna komisija ni znala računati časa

Slo-Tech - Čeprav se je rok za prijavo h glasovanju iz tujine na letošnjih parlamentarnih volitvah, ki bodo 24. aprila, iztekel včeraj (24. 3.) ob 24.00 uri, se je sistem izključil že ob 23. uri. To je nekatere volivce, ki so se želeli registrirati v zadnjem hipu, pošteno razburilo. Izkazalo se je, da ni šlo za namerno oviranje volilne pravice niti za preobremenjenost sistema, temveč površno programiranje. Državna volilna komisija je pojasnila, da njihovi sistemi niso pravilno računali datumov. Prav tako so zagotovili, da bo tudi vloge, ki niso šle skozi zaradi težav z uro, normalno obravnavali.

S časom v računalništvu je križ, saj morajo biti po eni strani ure v sistemih strogo monotone (vedno tiktakati naprej), po drugi strani pa civilni čas ne teče tako. Težave niso (le) prestopni dnevi, temveč bolj prestopne sekunde, ki se pojavljajo brez vzorca, in včasih celo premikanje ure ali spreminjanje časovnih pasov. Prestopne sekunde so problem, ker se isti trenutek (cela sekunda) ponovi...

32 komentarjev

Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne

Poletni čas omogoča izrabo jutranje svetlobe.

Slo-Tech - Leta 1980 je takratna predhodnica Evropske unije sprejela prvo direktivo o usklajenem premikanju kazalcev na poletni čas in nazaj, ki je začela veljati leto pozneje. Pred tem so države ure premikale malo po občutki in malo iz nuje. Do danes je EU sprejela še sedem direktiv, ki so urejale to področje in od leta 1996 velja, da zadnjo nedeljo v marcu urine kazalce ob 2. uri premaknemo za uro naprej, zadnjo nedeljo v oktobru ob 3.00 pa za uro nazaj. Zadnja direktiva iz leta 2000 določa, da se sočasno (po vsej EU istočasno, torej ob 1.00 po univerzalnem koordiniranem času) prehajanje na poletni čas konec marca in nazaj konec oktobra ohrani za nedoločen čas, ker ga države...

156 komentarjev

Rusija ukinja poletni čas in uvaja nove časovne pasove

Slo-Tech - V Rusiji bodo po treh letih spet spreminjali časovne pasove, kar bo povzročilo precej sivih las programerjem. Letos jeseni bodo skupaj z Evropsko unijo prestopili s poletnega časa na zimski in tam tudi ostali.

Rusija je pred tremi leti sprejela zakon, ki je uzakonil stalni poletni čas. Na poletni čas so s premikom urinih kazalcev za uro naprej prestopili 27. marca 2011 in tam ostali. To pomeni, da je odtlej Moskva uporabljala časovni pas UTC+4 celo leto. Ukrep je bil ob najavi precej popularen, ker so si ljudje obetali svetlejše večere, a je podpora potem upadla, ko je bilo pozimi temno še dolgo v dopoldne. Ob najbolj temnih decembrskih dneh je sonce v Moskvi pokukalo nad obzorje okrog 10. ure dopoldne.

Spodnji dom ruskega parlamenta je včeraj s 442 glasovi...

45 komentarjev

Samoa in Tokelau preskočila 30. december

BBC - Okoli silvestrovega vsako leto pišemo o takšnih in drugačnih peripetijah z merjenjem časa. Vsakih nekaj let, odvisno od hitrosti upočasnjevanja vrtenja Zemlje, s prestopno sekundo podaljšamo noč, včasih pa se primerijo še večje spremembe. Konec leta je namreč izvrstna priložnost za premikanje po časovnih pasovih. Letos sta se premaknila Samoa in Tokelau, ki sta preskočila petek, 30. decembra. Četrtku je tam sledila sobota.

Datumska meja je navidezna črta, ki poteka približno po 180. poldnevniku in označuje področje, kjer se začne nov koledarski dan. Pri prečkanju meje proti vzhodu moramo koledar...

51 komentarjev

Rusija ukinja premikanje urinih kazalcev

Modra: država premika ure, oranžna: država je nekoč premikala ure, rdeča: država ni nikoli premikala ur.

Slo-Tech - Medtem ko ima v Evropi premikanje urinih kazalcev ob vsakoletnih prehodih s sončnega na poletni čas spomladi in nazaj jeseni dolgoletno tradicijo in je poenoteno od leta 1996, bodo v Rusiji to prakso opustili. Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je namreč objavil spremembo zakona, ki odpravlja od leta 1981 obvezno premikanje urinih kazalcev v Rusiji. Ure bodo zadnjikrat premaknili letos ob 2.00 uri zjutraj po lokalnem času 27. marca, nakar se časovni pas ne bo več spreminjal. Medvedjev pravi, da je spreminjanje ure nepotrebno početje, ki prinaša stres in povzroča težave pri prilagajanju, zato ga bodo opustili.

To pomeni, da bo Rusija od letošnjega marca celotno leto de facto upoštevala poletni čas in ne sončnega. Tako bo Sonce v Moskvi v zenitu okoli 13.30 ure tudi pozimi, saj bodo uporabljali časovni pas...

51 komentarjev

Središče sveta že 125 let v Greenwichu

Observatorij v Greenwichu

BBC - Stari Grki so postavili Evropo za središče sveta in v nekaterih ozirih to še vedno velja. En tak ostanek evropocentrističnega pogleda je ničelni poldnevnik, ki poteka skozi Greenwich v Veliki Britaniji že 125 let. Prav te dni je 125. obletnica Mednarodne meridianske konference, ki je potekala oktobra 1884 v ZDA. Na njej so uzakonili časovni format sveta, kot ga uporabljamo še danes.

Za razliko od ekvatorja, ki ga definira že topologija Zemlje, je ničelni poldnevnik povsem arbitrarno določen. Do 19. stoletja je veliko držav in celo posameznih mest uporabljalo svoje verzije lokalnega časa, ki so poskrbele, da je...

6 komentarjev

Novi Detonatorji

Tweaker's Asylum - Seveda tudi brez tega ne gre vsak teden, tako da okoli te teme ni več dosti besedičiti. Za vse, ki še vedno niste zadovoljni s številom sličic v sekundi vaše Rive TNT ali pa Geforcea4 Ti4600, lahko na tej strani vunpotegnete 29.17 inačico gonilnikov, ki naj bi bili datumsko novejši od verzije 29.40. Kakorkoli - združljivi so z Win2000 in WinXP, zajetni skorajšnjih osem megabajtov, za dolvleko pa kliknite sem.

1 komentar

Izboljšava hlajenja v ohišju

Overclockers Australia - Bližajo se nam vroči poletni časi, ko bodo procesorji in vse, kar diši po siliciju še bolj vroči, kot ponavadi. Zaradi tega se na internetu vsak dan pojavljajo novi članki na temo hlajenja. Eden izmed bolj zanimivih govori o hlajenju ohišja. Ta članek je nekaj posebnega, ker se ne ravna po stokrat preizkušenih metodah, ampak uporablja nekatere alternative (primer: namesto, da bi bil glavni dotok zraka v ohišje na sprednji strani, ga ima testni sistem na zadnji strani). Skratka zanimivo branje. Članek najdete tukaj.

6 komentarjev