»

Superračunalniki v F1

Slo-Tech - V zadnjih letih je postala aerodinamika v F1 vse odločilnejši faktor na poti do uspeha. Ravno zaradi tega razloga se vse ekipe poleg uporabe vetrovnika zatekajo tudi k uporabi simluacijskih paketov na področju CFD (Computational Fluid Dynamics).

Kot poroča F1Racing.net je ekipa F1 Sauber Petronas danes v Hinwilu predstavila svojo novo pridobitev - superračunalnik "ALBERT".

"ALBERT" je sestavljen iz 530 procesorjev AMD Opteron, opremljen je z 1 TB pomnilnika ter 11 TB trdega diska in je zmožen premleti 2.3 Tflop/s. S tem velja za enega najzmogljivejših računalnikov v F1, kot tudi na splošno v avtomobilski industriji.

Kot primerjavo navajajo, da bi morala za dosego take računske moči celotna populacija Zuricha, celo leto na vsake štiri sekunde zmožiti po dve 8-mestni številki. [|O]

Se prevladi Ferrarija v F1 bliža konec ... ? [:|]

32 komentarjev

NEST.2004 - prijava

Slo-Tech - Od 16. do 18. julija bo v OŠ Sečovlje potekal Slo-Techov dogodek poimenovan NEST.2004. Poleg zanimivih predavanj o nelinearnem urejanju filma, grafičnih tehnologij, linuxu ter navijanju bomo postavili tudi gigabitno mrežo ter kopico namenskih strežnikov za različne igre. V okviru tekmovalnega dela bosta potekali tekmovanji v Quake 3 Arena ter Unreal Tournament 2004 z bogatimi nagradami za najboljše.

Prostora je letos za 200 računalnikov in njihovih lastnikov. Prijava je vsekakor obvezna, če ne želite ostati pred vrati. Prav tako zaradi velikega zanimanja in omejenega prostora ne morete prijaviti kolegov. Vsak se mora prijaviti sam.

11 komentarjev

AMD Athlon XP vs. Intel P4

Tom's Hardware - Novico spisal in poslal Jernej Hostar:

Ljudje pri Tom's Hardware so nas (spet) presenetili s testom procesorjev. Pod njihove roke je prišlo 12 osebkov, ki slišijo na ime Intel Pentium 4 ali pa AMD Athlon XP. Izvedli so razne teste od Quake 3 Arena, preko kodiranja mp3, do arhiviranja datotek... Ker pa je stran tudi overclockerska, vam bodo povedali kaj tudi o tej vrsti zabave. Ogled priporočlijv za vse, ki kupujete nov sistem, drugi pa si lahko pogledate, kaj je trenutno v modi... Klik!

5 komentarjev

Tudi Quake 3 ni imun na krekerje

The Register - Vsak dan lahko spremljamo novice, kako so ti in ti hekerji, pardon, krekerji (hekerji navadno ne delajo škode, saj le tekmujejo med sabo, kdo je boljši v vdiranju) vdrli v podatkovni strežnik in napravili kar nekaj škode. Še več: ta početja, so postala že kar del vsakdanjika, zato sploh ni več zanimivo poročati o tem. Navadno so na seznamu v večini primerov podatkovni strežniki, zato bi si človek mislil, da ostali strežniki (npr. igričarski, ki so namenjeni igranju preko interneta) niso v nevarnosti. Napaka! Ti so še toliko bolj, saj je človek v svoji jezi, ki jo doživi, ko že desetič zapored izgubi spopad, zmožen vsega. Pred kratkim je na splet treščila novica, da sta 1.29f in 1.29g različici priljubljene igre Quake 3 Arena Server občutljivi na t.i. "buffer overflowe", ki napadalcu omogočajo, da sesuje sistem, ki gosti to igro. Vse prejšnje različice so po poročanju id Softwera varne, če pa že imate tako "srečo", da ste pristali ravno na prej omenjenih različicah (ste lastnik...

3 komentarji

Avtomatizirano testiranje s Quake3

G256 - Fantje na G256so res pljunili v roke in naredili prav neverjetno uporabno aplikacijo z imenom Q3Bench. Zadeva v bistvu po ustreznih nastavitvah zažene Quake3 Areno, opravi serijo benchmarkov, ter potem poda povprečne rezultate testiranja. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da je tako testiranje s Quake3 Areno precej lažje in bolj prijetno opravilo. Zadevo bom še bolj podrobno pregledal in če bo res tako v redu, ko se trenutno zdi, bo brinzsko prišla v operativno uporabo na Slo-Techu.

0 komentarjev