»

Fujitsu zapušča trg trdih diskov

X-Bit Labs - Lanske govorice o željah Fujitsuja, da se poslovi od trga trdih diskov, se se izkazale kot točne. Do konca marca tako nameravajo prenehati izdelovati diskovne glave, ki jih sestavljajo v tovarni v Naganu. Delavce iz tega oddelka bodo prerazporedili na druga delovna mesta, so obljubili, medtem ko bodo proizvodnjo ostalih izdelkov v taisti tovarni nadaljevali. Hkrati s to odločitvijo so v poslovnih izkazih za tretje fiskalno četrtletje leta 2008 - ki se je končalo 31. decembra - poknjižili izgubo v višini pet milijard jenov (približno 42 milijonov evrov) iz naslova prevrednotenja osnovnih sredstev. Fujitsu se je sicer že dlje časa trudil prodati svoj odsek za trde diske. Sprva so o tem govorili z Western Digitalom, ki je od posla odstopil, letos pa tečejo pogovori s Toshibo.

8 komentarjev

Abit se poslavlja od trga matičnih plošč

Hexus - Kot vse kaže se bo proizvajalec Abit s koncem letošnjega leta umaknil s trga matičnih plošč. Prve tovrstne govorice so se pojavile že letos maja, vendar jih je Abit takrat zanikal. Po najnovejših informacijah pa naj bi podjetje, ki je od leta 2006 v lasti USI-ja že obvestilo distributerje, da bo s koncem leta prenehal s proizvodnjo matičnih plošč. Vendar omenjena poteza ne pomeni konec samega podjetja, saj se bo le-to preusmerilo v proizvodnjo in razvoj zabavne elektronike, kot so MID (mobile internet device) in digitalnih okvirjev slik.

Več o tem si preberite na Hexus.net

40 komentarjev

Otečene noge 3. dne

Tom's Hardware - Takšen naslov se je pojavil na priljubljeni spletni strani Tom's Hardware. Tokrat so spisali članek o tretjem dnevu CeBIT-a. Svoje novosti so predstavila podjetja, kot sta Corsair in Western Digital, ki je na ogled postavil njihov najnovejši trdi disk -- Raptor, ki se vrti pri 10.000 obratih in deluje v SATA načinu. Poleg teh dveh so se oglasili tudi na stojnicah podjetij Promise Technologies, Samsung, Fujitsu in Hightec.

0 komentarjev

GeForce 4 Ti4600 se poslavlja

X-Bit Labs - nVidia je danes potrdila, da bo prenehala s proizvodnjo najmočnejšega GeForce4 Titanium modela, prav tako pa naj bi se že začele pojavljati težava z dobavo starih zalog. Že prejšnji teden so se na internetu pojavili namigi, da nVidia ni sposobna dobavljati zadostne količine čipov za Ti4600, Ti4200 ter MX440 s podporo za AGP 4x, saj so se začeli preusmerjati v proizvodnjo omenjenih čipov za AGP 8x vodilo. nVidia je pojasnila, da so se za tako potezo odločili, ker Ti4600 ni zmogla konkurence Radeonu 9700, zahtevnejši kupci pa so čakali na NV30, kar je vodilo do mizerno majhne prodaje najmočnejšega GeForcea 4. Bomo videli!

6 komentarjev

110GB disk za prenosnike

Slo-Tech - Japonski proizvajalec Fujitsu, ki je pred kratkim govoril, da bo opustil proizvodnjo trdih diskov, je danes prikazal novo tehnologijo za shranjevanje podatkov. Z to tehnologijo naj bi bilo možno shraniti 100Gbitov na kvadratni palec. Do sedaj je bila ta meja le pri 32,6Gbitov. Fujitsu tako namerava izdati, še v tem polletju, 110GB diske za prenosnike. Trenutni rekord ima trenutno IBM z 48GB. IBM je trenutno tudi v stanju, da proizvaja trde diske, kjer je možno shraniti 100Gbitov na kvadratni palec, vendar tega ne namerava storiti do leta 2003.

0 komentarjev

Fujitsu bo prenehal s proizvodnjo desktop diskov

The Register - Da ne boste mislili, da se hude vojne med proizvajalcem odvijajo samo na področju grafičnih čipov in procesorjev. Tudi pri proizvodnji računalniških diskov je tako, nedavna žrtev pa je postal Fujitsu, ki bo prenehal s proizvodnjo diskov za desktop računalnike. To sicer ne pomeni, da bo s proizvodnjo popolnoma prenehal. Vodilni v podjetju so se odločili, da desktop diski ne prinašajo želenega dohodka, zato se bodo raje preusmerili na trg prenosnikov in strežnikov. Za Fujitsu je bila problematična predvsem prva polovica leta 2001, ko je izgubil kar precejšen del trga in zdrsnil na 5. mesto, nekaj učinka pa je imela tudi kriza, ki zadnje čase pustoši po računalniški industriji. Na področju desktop diskov nam tako ostanejo samo še IBM, Maxtor, Seagate, Western Digital, in Samsung. Connerja je pred časom, kolikor jaz vem, kupil Seagate, Quantum je padel v roke Maxtorju, ostali brezimni proizvajalci pa so obupali. Vendar tudi za zgoraj našteti seznam ni nobene garancije, saj naj bi po...

0 komentarjev

Talibani so znoreli

The Register - Kolikor jaz vem so Afganistanci (razen Talibanov, ki se vedno nekaj preseravajo) eni izmed najbolj ubogih ljudi na svetu. Talibani so namreč spet dopolnili svojo listo prepovedanih reči. Od sedaj naprej prebivalci Afganistana ne smejo: biti plešasti, igrati inštrumentov, igrati kart, gledati televizije, ... , uporabljati šminke, raznih pripomočkov za poliranje nohtov, gledati raznih katalogov, kjer kažejo slike ljudi, gledati filmov, ... uporabljati interneta in imeti računalniških diskov. Da, tudi računalniški diski so se znašli na seznamu prepovedanih predmetov. Zakaj, gotovo ne ve nihče (gotovo niti Talibani ).

4 komentarji

Recikliranje računalnikov ???

več strani - Japonsko podjetje Fujitsu bo v sodelovanju z nemškim podjetjem Siemens AG v Evropi in v Severni Ameriki začelo z recikliranjem osebnih računalnikov. Fujitsu želi s tem pozvati lastnike starejših računalnikov, da jih zamenjajo z novejšimi na ''okolju prijazen način''. Čeprav ne vem, zakaj bi svojega starega recikliral, če ga lahko ''malo'' navijem ali pa naredim burn-proof test s procom...

3 komentarji

ATA 100 diski

Digit Life - Na digit-lifeu so si ogledali še nekaj diskov, ki podpirajo standart ATA 100. V testu ni opisanega nobenega IBMovega diska, v grafih pa so vključeni rezultati 30GB različice. Največji prenos je dosegel Seagateov disk U5, sledila pa sta mu IBMov DTLA 307015 in Quantumov FIreball Plus AS. Pri dostopnem času je kraljeval IBM z 12,5 ms, sledil mu je Quantum z 13,4 ms, presenetljivo slabo pa se je odrezal Seagate z časom 19 ms. V high-end delu WinMarka je bil na vrhu IBM, sledil mu je Seagate, skoraj takoj za njim pa Quantum. Pri Business delu pa je zmagal Quantum, a se mu je IBM zelo približal.
Hja... jaz še vedno pravim, če kupujete disk, kupite IBMa. Res je, da je morda malo dražji, a verjemite mi, splača se. Test si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja