»

ZDA s polnilci po poti Evrope

Micro-USB

vir: PC World
PC World - Že daljnega leta 2009 je Evropska unija najavila načrte, da bi vsi mobilni telefoni, naprodaj znotraj Unije, za polnjenje uporabljali enoten priključek. Za priključek so uporabili standarden Micro-USB, s tem pa želijo zmanjšati število odpadnih polnilcev, ki bremenijo odpade in okolje, ko je star mobilnik le še za staro šaro. Z uporabo standardnega polnilca bi lahko seveda še naprej...

25 komentarjev

Zunanji USB 2.0 rack

Extreme Overclocking - Tukaj si lahko preberete test precej zanimive zadevice - gre za zunanji rack, v katerega lahko damo pisano paleto pogonov - CD, DVD, R/RW pogone in pa seveda diske. Na računalnik ga priklopimo preko USB 2.0 povezave, kar pomeni hitrosti do 480 Mbit/s. Če si boste stvarco srčno zaželeli, vas bo olajšala za 80 zelencev, zraven pa je treba prištet še 20 zelencev za USB 2.0 kontroler, če ga še nimate.

3 komentarji

Naredite sobo tišjo

New Scientist - Vas moti vaš glasen računalnik (predvsem močni hladilniki, diski,..)? Bi ga radi naredili tišjega? Bi radi stišali kar vse zunanje moteče vire zvoka? Potem je Silence machine prava stvar za vas. Na univerzi Huddersfield v Veliki Britaniji so iznašlii napravo, ki jo vgradite v računalnik, in ta stvar naj bi potem te glasne zvoke od hladilnika izničevala z oddajo zvokov, ki bi uničile zvočno valovanje s pomočjo interference.Stvar sicer že uporabljajo na letalih, vendar tisto so bili le poskusi, sedaj pa je to prišlo tudi v komercialno prodajo. Ker pa so to prvi modeli bo stvar strašno draga. Normalni model bo stal okoli 10.000 funtov, manjši, ki pa ne bo toliko kvaliteten, pa okoli 1.000 funtov.

Več tukaj.

3 komentarji

VIA kupuje grafični oddelek STM?

DigiTimes - Zanimivost iz VIInih logov. Tam so tudi uradno potrdili, da so se pred časom pogovarjali z večimi proizvajalci grafičnih kartic o nakupu le-teh podjetij. Zaenkrat imena podjetij ostajajo skrivnost, razvedelo se pa je (le kot govorica), da je eno od podjetij na seznamu tajvanskega giganta tudi STM, avtorja slabšega konkurenta Geforceu, Kyra. Po njihovih besedah naj bi VIA bila zadovoljna s podjetjem, ki jim trenutno vzdržuje področje integrirane grafike, S3, a le na področju prenosnikov. Izgleda, da VIA rabi močnejšo grafično konfiguracijo za obvladanje trga maloproračunskih visokointegriranih računalnikov. Poteza se zdi smiselna, saj so delnice STM nizke zaradi relativno slabe prodaje Kyro II kartic. Če se pa S3 ne podviza pri proizvodnji kartic visokih hitrosti - pa postane poteza kar nujna.

7 komentarjev

Iwillov Firewire controler

X-Bit Labs - Standard IEEE1394, ki ga poznamo po nam bolj domačem imenu Firewire, se je prijel na Applih, na PC-jih pa se ni nikoli tako razširi, da bi postal sestavni del matičnih plošč, kot je to USB. Vendar pa Firewire na PC-je že dalj časa prodira v obliki PCI kartic. Proizvajalcev Firewire kartic je vedno več, pred kratkim pa se je le-tem priključil še znan proizvajalec matičnih plošč Iwill, ki je predstavil svoj novo kartico, ki bazira na Viinem Fire II IEEE1394 čipu eLink1394. S prenosi 100Mbit/s, 200Mbit/s, in 400Mbit/s lahko eLink 1394 zadostuje pogojem, ki jih postavljajo različne naprave, kot so npr. digitalne kamere. Ker kartice Firewire uporabljajo večinoma tisti, ki se ukvarjajo s snemanjem videa in z njegovo obdelavo, je Iwill kartici priložil program Ulead VideoStudio 5.0 DV.

0 komentarjev

FireWire kartica iz ATIja

Hartware.net - Kot je že 3dfx poskušal z proizvodnjo še drugih komponent, kot samo grafične kartice (TV tunerji), poskuša sedaj tudi ATI svojo srečo z novostmi na tem področju. ATI se je tako usmeril bolj v proizvodnjo kartic, s katerimi je možno obdelovanje DV posnetkov. Tako lahko že od junija v ZDA dobimo DV Wonder kartico (le ta bo v začetku septembra dobavljiva tudi v Evropi). Kartica vsebuje 3 FW priključke in za ceno okoli 130Dem dobimo še kabel in software za obdelovanje naših posnetkov (VideoStudio 5.0). Sigurno je kartica vredna nakupa, saj osnovnih plošč z USB 2.0 ne bo še tako hitro. FW omogoča prenos 400MBit/s (50MB) medtem ko USB 2.0 omogoča še nekaj več in sicer 480MBit/60MB.

1 komentar

Prve Radeon kartice neodvisnega proizvajalca

X-Bit Labs - Aha, pa se je zgodilo. ATIjeva namera o prodaji čipov neodvisnim izdelovalcem grafičnih kartic je končno postala realnost, saj se je začela dejanska prodaja prve take kartice. Prvi korak je storilo podjetje VGA No1. To ime je veliki večini popolnoma neznano, toda situacija je malce jasnejša če povemo, da gre za hčerinsko podjetje tajvanskega PowerColorja. PowerColor namreč proizvaja kartice ekskluzivno na Nvidiinih čipih, za proizvodnjo kartic na vseh drugih čipih (Kyro, Radeon...) pa skrbi VGA No1.
V japonskih trgovinah se je tako pojavil VGA No1 Radeon s 32MB SDR SDRAMa, cena kartice pa je $100-110. V bližnji prihodnosti naj bi videli tudi različico s 64MB SDR SDRAMA (!!!), ki bo opremljena z raznimi dodatki v obliki DVI/TV izhodov.

0 komentarjev

Windows XP brez podpore USB 2.0

The Adrenaline Vault - Uff... tale novica me je pa kar malo šokirala. Micro$oft v njihov nov operacijski sistem Windows XP ne bo vključil podpore USB 2.0 standardu, ki podpira prenose do 480 mbit/s. Razlog za to naj bi bila nerazširjenost tega standarda, zato so se pač raje odločili za Firewire, ki podpira prenose do hitrosti 400 mbit/s. Sedaj pa se mi zastavlja vprašanje, ali je to sploh smiselno in zakaj ne bi vključili podpore obema standardoma, saj je raziskovalna skupina Cahners In-Stat napovedala, da bo leta 2004 750 milijonov računalnikov opremljenih z USB priključkom in "samo" 112 milijonov z Firewireom. Samo upamo lahko, da se to ne bo zgodilo.

9 komentarjev