»

V CERN-u shranili antimaterijo za 1000 sekund

PhysOrg.com - Raziskovalci iz CERN-a poročajo o rekordnem dosežku pri hranjenju antimaterije, saj so uspeli 309 atomov antivodika obdržati skoraj 18 minut, preden je prišel v stik z materijo in anihiliral. To je za štiri velikostne razrede dlje kot doslej, ko so uspeli antiatome v različnih pasteh hraniti vsega nekaj sto milisekund. Več minut je za atome praktično večnost in tako nudi nove možnosti raziskav antimaterije.

V trkalniku nastale pozitrone in antiprotone so dovolj ohladili, da so imeli zadosti nizko energijo pri tvorbi antiatomov. Te so nato v osnovnem stanju ujeli v magnetne pasti, kjer so se zadržali 1000 sekund, preden so anihilirali zaradi trkov z ostanki plina (vakuum pač nikoli ni...

99 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik ustavila ptica

Slashdot - Ta teden so dela v velikem hadronskem trkalniku v CERN spet zastala. Iz tedaj neznanih razlogov se je temperatura v sektorju 81 začela neobičajno dvigovati, kar je pritegnilo pozornost znanstvenikov. K sreči trkalnik še ni bil v pogonu, tako da kakšne hude škode ni bilo; v nasprotnem primeru, bi ponoven zagon terjal nekaj dni, vseeno pa ne bi prišlo do takšnih težav kot lanskega septembra, ko je iztekel helij. Napako naj bi najverjetne povzročil ptič, ki je v preletu nad zunanjim delom trkalnika spustil košček kruha, ki je padla naravnost na električni zbiralnik, zaradi česar se je temperatura povzpela z 1,9 na 8 K.

Inženir Tadeusz Kurtyka iz CERN-a pojasnjuje, da pri temperaturah nad 9,6 K niobij-titanovi supermagneti lahko zgubijo sposobnost...

109 komentarjev

Nov internetni rekord

vir: CNN
CNN - Kot poroča CNN, so evropski in ameriški znanstveniki postavili nov rekord v prenosu podatkov prek interneta. V 30 minutah jim je uspelo prenesti več kot 1,1 terabajt podatkov iz Evropskega inštituta za jedrske raziskave v Ženevi (CERN) v kalifornijski Inštitut tehnologij. S tem so dosegli prenos hitrosti 5,44 gigabitov na sekundo, s čimer so prejšnjo rekordno znamko podvojili. Za primerjavo naj povemo, da bi s takšno hitrostjo povprečen DVD film prenesli z interneta v pičlih sedmih sekundah. Več o tem.

20 komentarjev