»

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Ars Technica - Novell je prejšnji teden na LinuxSolutions konferenci v Parizu predstavil bodoči Linux Desktop 10. Novellova distribucija Linuxa je primarno namenjena poslovnim uporabnikom, a predstavitev je postregla s precej zanimivimi rešitvami, ki jih bodo zagotovo koristili tudi običajni Linux uporabniki.

Novell se je primarno osredotočil na izboljšave multimedijskega področja. Večina distribucij ob namestitvi ne omogoča predvajanja glasbe v MP3 formatu, saj je ta patentiran ter zato ne ustreza GPL licenci. Tako je razvil glasbeni predvajalnik Banshee, ki uporablja Novell-ov sistem za odkodiranje MP3-jev. Na predstavitvi je bil uporabljen iPod, ki ga je OS ob priključitvi prepoznal ter avtomatsko dodal glasbene datoteke v playlisto.

Največ odobravanja je bil deležen grafični podsistem XGL, ki omogoča izkoriščanje sodobnih grafičnih kartic za prikaz namizja (podobno Apple-ovemu Quartz Extreme). Tako se spremeni navadno namizje v namizje polno različnih oči parajočih učinkov, npr....

31 komentarjev

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

Loki ožet kot limona

več strani - Po t.i. "Dellovemu udarcu", ko je upanje, da bo Linux nekoč postal konkurenčen desktop sistem, ki ga bodo veliki proizvajalci računalnikov na veliko vgrajevali v svoje sisteme, kar močno upadlo, bo Linux sceno zadela še ena bomba. Ta "bomba" pa bo prinesla mnogo hujše posledice za Linuxaško skupnost, kajti kanček upanja za uspeh Linuxa na desktop področju še vedno ostaja. Velike brazgotine na Linux sceni bo povzročilo podjetje Loki, ki se ukvarja s prenašanjem iger na Linux in bo v kratkem šlo v stečaj. Vzrok za stečaj so najverjetneje dolgovi, saj Loki dolguje Activisionu 330 000 $, Prolixu pa 100 000 $. Stečaj sicer ne pomeni, da bo podjetje propadlo; podjetje bo najverjetneje delovalo naprej in se poizkušalo reorganizirati, ter povrniti dolgove upnikom, vendar pa je od tukaj pa do likvidacije (zaprtja podjetja) samo še en korak navzdol .

0 komentarjev

Zanimiv računalnik

The Register - Ponavadi na Slo-Techu ne podajam povezav do testov celotnih računalnikov, ker si vsak resnejši uporabnik svojo "mašino" sestavi sam in se ne zmeni za ponudbe a la IBM Aptiva. Vendar bom tokrat naredil izjemo, saj je opisani računalnik zanimivo oblikovan, pa tudi drugače ima nekaj posebnosti. Računalnik se imenuje Sony Vaio PCV-LX1 in je prvi poizkus Sonyja, da prodre tudi na desktop področje (do sedaj smo njegove rešitve lahko občudovali le pri prenosnikih). Računalnik vsebuje:
  • 1GHz Pentium III procesor

  • 128MB RAM-a

  • 60GB Maxtorjev disk

  • 15" LCD zaslon

  • DVD-ROM/CD-RW enoto

  • integrirano grafiko

  • 10/100 Mbit mrežno kartico

  • 5 USB priključkov

  • 2 FireWire priključka

  • ...

2 komentarja

Dell ne namešča več Linux desktopov

Linux Today - Eden največjih prodajalcev računalniškega hardwarea Dell se je odločil, da pri svojih desktop računalnikih Linuxa ne bo več ponujal kot opcijo. Razlog je v tem, da se jim račun ne izide. Medtem, ko uspešno prodajajo Linux strežnike, na desktop področju skoraj ni zanimanja. Še vedno pa bodo lahko večja podjetja naročila Linux desktop v večjih količinah (50+ računalnikov).
To je kar precejšen korak nazaj za Linux na domačih računalnikih, a verjetno ne za dolgo, saj se nadomestki za MS Office in drugo programje razvijaja zelo hitro.

0 komentarjev