»

CyanogenMod 9 (aka Android 4.0 ICS) na voljo za Nexus S

Extremetech - Prve pridobitve iz nedavne objave izvorne kode za Android 4.0 Ice Cream Sandwich so že na voljo. Kot poroča ExtremeTech, je razvijalcu Koushiku "Koush" Dutti po napornem tednu dni uspelo pognati Ice Cream Sandwich na Nexusu S. Podprte so že vse večje novosti, tudi Google Wallet in nastavljanje omejitev prenosa podatkov.

To sicer ni prvi ICS custom rom za Nexusa S, vendar naj bi za razliko od minuli teden izdanega Kwibootovega roma deloval bistveno bolj tekoče in brez zatikanj.

Večjih hroščev v trenutni Alpha 11 različici naj ne bi bilo in jo že priporočajo za osebno rabo, resni uporabniki pa raje počakajte na izid CM 9 v začetku prihodnjega leta. Kot je zdaj že v navadi, je mod že rootan, brez vsakršnega bloatware-a in in z nameščenim ROM Managerjem,...

67 komentarjev

Google objavil izvorno kodo za Android 4.0.1

Slashdot - Google je s slabim letom zamude izdal izvorno kodo mobilnega operacijskega sistema Android 4.0.1 Ice Cream Sandwich, se pravi različico, ki gre v prodajo ta četrtek s Samsung Galaxy Nexusom. Potegnete si jo lahko iz njihovih GIT repositorijev (kaj je GIT?), kar vam bo pobralo približno 45 minut čas in 9.2GB diska, vsaj po naših testih. Za prevod obstaja tarča "full_maguro", ki bo vaše računalo mirno obremenila za kar nekaj ur, oz. kot se je slikovito izrazil eden od komentatorjev:


Simply put, you need to be able to run Crysis in software emulation mode to compile ICS in a short time.


Izdaja vsebuje vse nedavne spremembe Androida, vključno z različico Honeycomb (veja 3.0, uporabljana samo za tablete) in spremembami po izdaji 2.3 Gingerbread. Gingerbread je bila tudi zadnja različica, za katero je bila vse do sedaj na voljo izvorna koda, saj je Google objave v začetku leta zamrznil. Uradno zato, ker je bil Honeycomb pripravljen v strašni naglici za izdajo Motorolinega ne preveč...

30 komentarjev

Popularnost copyleft licenc upada

Število novih FOSS projektov je v porastu, vendar se njihovi vodje - tako podjetja kot skupnosti - vse pogosteje odločajo za permisivno licenco. Zadnji odmevni primer je Oraclova odločitev, da razvoj OpenOffice prepusti fundaciji Apache in vso obstoječo kodo ponovno licencira pod permisivno Apache licenco, ne pod copyleft licenco LGPL, ki jo zagovarja Document Foundation (LibreOffice)

vir: Heise
Heise - V svetu, ki je vse bolj obseden s striktnim izvajanjem avtorskih pravic, je gibanje za prosto in oprto programsko opremo (FOSS) zanimiva in presenetljivo uspešna anomalija. Avtorji, ki so želeli svoje programerske izdelke ponuditi v tej obliki, jih morajo izrecno opremiti s prosto licenco, ki dovoljuje brezplačno uporabo, predelavo in distribucijo.

Razvoj FOSS licenc je šel v dve smeri. V eni smeri najdemo ti. copyleft licence, ki zahtevajo, da se vse predelave programske opreme prav tako izdajo v izvorni kodi in pod isto licenco. Značilna predstavnika sta GPL in LGPL [1], ki ju uporabljajo zlasti organizacija GNU, linux jedro ter projekti, zbrani okoli operacijskega sistema GNU/Linux. V drugo smer so šle ti. permisivne licence, npr. MIT, BSD ali Apache licenca, ki te zahteve...

8 komentarjev

Ryzomova izvorna koda dostopna!

Slashdot - Winch Gate Properties, razvijalec in založnik popularne množične večigralske spletne igre igranja vlog (MMORPG), Ryzom je izdal izvorno kodo in spremljajoče skice in druge grafične materiale za Ryzom skupnosti Free Software Foundation. Razvijalci si lahko odslej pogledajo izvorno kodo verzije za končnega igralca, orodja za izdelavo vsebine in strežniško aplikacijo, če želijo izdelati popravke, dodatke, modifikacije ali svoje...

15 komentarjev

HTC razkril izvorno kodo telefona Hero

Slo-Tech - Po tem, ko so razvijalci od podjetja HTC več tednov zahtevali kopijo Android izvorne kode, ki teče na telefonu HTC Hero, HTC pa si je izmišljeval številne izgovore, zakaj je ne more objaviti, so se včeraj pri HTC končno vdali.

Izvorno kodo so sedaj objavili na posebnem razvijalskem portalu. Glede na to, da je izvorna koda izdana pod GPL licenco, o nerazkritju seveda ni moglo biti govora, zaradi HTCjeve "počasnosti", pa so nekateri razvijalci zagrozili tudi s pravnimi posledicami, če kode HTC ne bi želel razkriti.

In odslej ne bo nič več tako, kot je bilo...

11 komentarjev

Microsoft izdal prvi odprtokodni program

Silicon - Microsoft je izdal izvorno kodo programa Windows Installer XML (WiX). Na voljo je pod pogojih licence Common Public License, ki dovoljuje prosto uporabo programja ter spreminjanje izvorne kode, če je le-ta tudi vnaprej izdana pod enakimi pogoji. Ker vsi poznamo odnos Microsofta do odprte kode, gre verjetno za preskušanje terena, da bi videli, v kaj se lahko razvije ta program s pomočjo odprtokodne skupnosti. Klik in domača stran programa.

8 komentarjev