»

MSI Afterburner vstal od mrtvih

Slo-Tech - Izšla je nova verzij priljubljenega programa za navijanje in nastavljanje grafičnih kartic MSI Afterburner, ki imenu navkljub ni namenjen le karticam enega proizvajalca, temveč se razume z vsemi. Predzadnja verzija 4.6.4 je izšla leta 2021, nato pa je razvoj presekal ruski napad na Ukrajino.

Glavni razvijalec MSI Afterburnerja Aleksej Nikolajčuk je odtlej projekt razglasil za domala pokopan. Dejal je, da je MSI odstopil od projekta in kot glavni financer ni želel več plačevati za razvoj. MSI je potrdil, da razvoja ni več plačeval, a razlog ni bil upad zanimanja, temveč gospodarske sankcije. Nikolajčuk, ki omenjeno programsko opremo razvija že od leta 1997, ko se je imenovala še RivaTuner, je ruski državljan, ki živi v Rusiji. Plačila v to državo pa so ustavljena. MSI je dejal, da želijo nadaljevati podporo razvoju tega izdelka.

Kot kaže, se je rešitev nekako našla. Izšla je namreč nova verzija MSI Afterburner 4.6.5, ki jo lahko snamete z uradne spletne strani. Prenos z neuradnih...

9 komentarjev

Izšla Fedora 17

Prihajajoči Beefy Miracle so takole promovirali lani.

Phoronix - Po šestih od izdaje prejšnje verzije je po urniku izšla nova Fedora 17 s kodnim imenom Beefy Miracle. O primernosti angleškega imena, ki v najprizanesljivejšem prevodu pomeni nabiti (ali goveji, če hočete dobesedno) čudež, se že krešejo mnenja (verzija 18, ki izide novembra, bo sferična krava), a razvijalci pravijo, da gre resnično za z novostmi najbolj nabito verzijo v zgodovini. Poglejmo, ali imajo prav.

Grafični vmesnik se je posodobil na GNOME 3.4,...

21 komentarjev

Izšlo jedro Linux 3.2

Linux Weekly News - Ta teden je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi že oznako 3.2. Iziti bi bila morala že nekoliko prej, a sta jo avgustovska vdora v strežnike kernel.org in linux.com nekoliko odmaknila, saj je bilo potrebno zagotoviti integriteto. Čakanje se je izplačalo, saj je novosti bistveno več kot po navadi.

Med njimi izstopata podpora za od 4 KB do 1 MB velike bloke v datotečnem sistemu ext4, izboljšano poročanje v napakah v datotečnem sistemu Btrfs, ki sedaj točno opišejo okvarjeni del. Gonilnik za Intelov GPU DRM/KMS sedaj podpira funkcijo RC6 za varčevanje z energijo, kar bo podaljšalo avtonomijo prenosnikov.

Izboljšani upravljalnik procesov razdeljuje pasovno širino procesorja pravičneje med vse delujoče procese (določiti je mogoče najvišjo mejo porabe za...

15 komentarjev

Izšla Fedora 16

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki nosi že oznako Fedora 16 oziroma Verne. Fedora še vedno izhaja vsakih šest mesecev, kot je navada že nekaj let, zadnja verzija pa je posvečena Dennisu Ritchieju, ki je umrl pred slabim mesecem dni. Znan je kot avtor programskega jezika C in soavtor operacijskega sistema UNIX (po zgledu katerega se je razvil Linux). Nova verzija Fedore 16 pa seveda prinaša zvrhano mero novosti.

Omenimo novo verzijo orodij autojump (enostavno premikanje po datotečnem sistemu), autokey (avtomatizacija opravil z okrajšavami in bližnjicami na tipkovnici), calcurse (tekstovna aplikacija za urejanje koledarja), cuneiform (optično prepoznavanje), routino (podpora za OpenStreetMap). Posodobljena so tudi orodja za delo v omrežjih (Kermit, odjemalec za...

59 komentarjev

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Izšla Fedora 4

Slo-Tech - Danes je izšla četrta inkarnacija Red Hatove Fedore. Fedora je ena izmed dveh Red Hatovih distribucij Linuxa (poleg Red Hat Enterprise Linux) in je namenjena splošni rabi. Njena značilnost je, da sestoji samo iz povsem brezplačnih odprtokodnih programov in je zato na voljo zastonj. Prenos je že mogoč z uradne strani in prek omrežja torrent, če je uradna stran prezasičena.

Na novico nas je opozoril nekdo123.

20 komentarjev

Nič več brezplačnega Red Hat Linuxa

Slashdot -

Red Hat je sedaj tudi uradno naznanil, da ukinjajo brezplačni Red Hat Linux. Tako bodo verzije 7.1, 7.2, 7.3 in 8.0 uradno podpirali do konca letošnjega leta, najnovejšo 9.0 pa do prihodnjega maja. Novih različic ne bomo več ugledali, zakaj sedaj se bodo posvetili razvoju novega Red Hat Enteprise Linux paketa, ki bo plačljiv. Uradno Red Hatovo elektronsko sporočilo o tem.

No, čisto konec brezplačnega Red Hat Linuxa to navsezadnje le ne pomeni, saj se bo projekt Fedora, ki sicer ni uradno podprt, a poteka pod okriljem Red Hata, in gradi distribucijo Linuxa iz samih brezplačnih programov, nadaljeval.

Izvirna novica.

7 komentarjev

Rdeč klobuk je mehek klobuk

100si - Red Hat, največji distributer Linuxa, je naznanil združitev Red Hat Linux Projecta s Fedora Linuxom, skupino, ki izdeluje pakete RPM različne programske opreme za Red Hat Linux. Nastala skupnost prostovoljcev se zdaj imenuje The Fedora Project in jo sponzorira Red Hat. Namen skupnosti je razvijati odprt operacijski sistem, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa in ustvarjati temelj za preskušanje novih tehnologij, ki bodo morda nekoč postale del Red Hatovih izdelkov.

fedora [fido´:r*] n A mehek klobuk

0 komentarjev