»

Aplikacije za Chrome le še na Chrome OS

Chromium Blog - Google je pred tremi leti uvedel samostojne aplikacije (packaged apps) za Chrome, ki so delovale tako na operacijskem sistemu Chrome OS kakor tudi vseh ostalih z nameščenim Chromom (Windows, Mac, Linux). Takrat je bil to za razvijalce eden redkih načinov, kako na vse platforme pripeljati določene funkcionalnosti. Danes je splet drugačen, zato se je Google odločil ukiniti podporo za aplikacije za Chrome na vseh operacijskih sistemih, razen lastnem Chrome OS.

Kot pojasnjujejo v uradnem sporočilu, sta razloga dva. Prvi razlog je razvoj tehnologije, saj imajo danes razvijalci na voljo kopico drugih možnosti in standardov, s katerimi lahko dosežejo praktično isto, npr. novi API-ji in web push. Drugi razlog pa je nepopularnost, saj je aplikacije za Chrome uporabljal...

0 komentarjev

Ranljivost v Chromu omogoča prisluškovanje uporabniku prek mikrofona

Slo-Tech - Raziskovalec iz Tel Aviva je javno razkril ranljivost v Chromu, ki omogoča dobesedno prisluškovanje uporabniku. Zlonamerna spletna stran lahko uporabnika pretenta v odobritev uporabe vgrajenega mikrofona v računalniku, ki ga potem posluša, vse dokler uporabnik ne zapre brskalnika, četudi je stran vmes zapustil. Google napake v štirih mesecih, odkar ve zanjo, še ni odpravil.

Prepoznavanje govora je uporabna funkcija, ki jo Google ponuja celo na svoji glavni strani kot glasovno iskanje. Če ima računalnik delujoč mikrofon in zadnjo verzijo Chroma, lahko Chrome govorjeno besedilo posreduje na Googlove strežnike, ki so izjemno zmogljivi in so hkrati prežvečili že ogromno govorjenega besedila, zato se običajno dobro znajdejo z vsakim...

35 komentarjev

Izšel Chrome 15

Google - Google vztraja pri kratkem, približno šesttedenskem ciklu razvoja novih verzij svojega brskalnika, tako da so dober mesec po izidu štirinajstice pripravili že Chrome 15 (natančneje Chrome 15.0.874.102).

V novi verziji najprej opazimo prečiščeno stran z zavihki in poenostavljen dizajn Chrome Web Store, ki ima tudi nekaj novih vnosov. V praznih zavihkih se prikaže mreža z ikonami in povezavami do največkrat obiskanih strani ali najpogosteje uporabljenih aplikacij. To novost (zgolj s povezavami do strani) je z imenom Speed Dial prva uvedla Opera, potem pa jo je posvojil še Chrome. V novi verziji je ustroj ostal enak, so pa izpilili...

55 komentarjev

Izšel Chrome 14

Google - Poldrugi mesec po izidu zadnje večje verzije Googlovega brskalnika Chrome je izšla že naslednja verzija, ki nosi oznako 14. Sprememb je kar nekaj, veliko pa jih je Google vključil že v beta verzijo pretekli mesec.

Za večjo varnost je poskrbljeno s podporo za DNSSEC, prek česar se bodo razreševale domene na HTTPS. Skripte za JavaScript, ki se na strani HTTPS kličejo z nezavarovanih povezav HTTP, so blokirane. Povečana je tudi varnost pri nameščanju aplikacij s spletne trgovine Google Chrome Web Store (glej tudi NaCl).

Uporabniki macov bodo veseli izboljšane podpore za Mac OS X Lion, npr. popolne vizualne...

9 komentarjev

Izšla Opera 11

Slo-Tech - Pravkar je izšla nova verzija norveškega brskalnika Opera. Z današnjim dnem je namreč tretji kandidat za izid, ki je bil predstavljen včeraj, uradno postal naslednja stabilna verzija Opera 11. Na prvi pogled ostaja videz Opere enak, a izboljšave se skrivajo pod pokrovom. Razvijalci polagajo velike upe v novo verzijo, zato si poglejmo, kaj so nam novega pripravili.

Omenimo zlaganje zavihkov (Tab Stacking), ki je namenjeno upravljanju veliko zavihkov, ki s klasičnim sistemom postane oteženo zaradi nepreglednosti. Odslej je moč zavihke razvrstiti v skupine enostavno tako, da enega z miško potegnemo na drugega. Tako lahko ustvarimo vrsto zavihkov, ki so v isti skupini, in se prikažejo, ko kliknemo puščico razširi poleg imena skupine ali ko...

103 komentarji

Izšel Chrome 7

Google - Google kot po tekočem traku izdaja nove verzije svojega brskalnika Chrome in dober mesec po izidu šeste inačice je pred nami že sedma. Chrome 7 je uradno izšel v torek, s čimer se Google drži predpisane časovnice, da naj bi nova stabilna verzija izšla vsakih šest tednov. V Chrome 7 je odpravljenih vrsta hroščev, posodobljen je interpreter za HTML5 (HTML5 parser), dodan File API in prenos imenika prek vnosne oznake (Directory upload via input tag). Na voljo je za Windows, Mac in Linux. Prenos je mogoč z domače strani in neposredno s funkcijo Posodobi v brskalniku.

63 komentarjev