»

Izšel prvi servisni paket za Office 2011 za Mac

vir: Heise
Heise - Izšel je prvi servisni paket (SP1) za Microsoftovo različico pisarniškega paketa Office 2011 za Mac. V njem poleg popravkov napak in varnostnih ranljivosti najdemo tudi nekaj dodatnih zmožnosti, ki kanijo povečati stabilnost in uporabnost pisarniškega paketa.

Bistvene spremembe so pri Outlooku, ki sedaj podpira tudi Sync Services in ki lahko izmenjuje koledarje, beležke in opravila z drugimi aplikacijami. Pri tem Microsoft opozarja, da bo popolna podpora kratkega veka, saj bo Apple 5. maja izključil Sync Services in ga zamenjal s CalDAV, zato ne bo moč sinhronizirati koledarja in opravil z MobileMe Calendar. Sinhronizacija pošte, beležk in adresarja...

2 komentarja

Izšel AbiWord 2.8

AbiWord podpira tudi SVG

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - AbiWord je manj znan, a vseeno zelo dober odprtokodni program za urejanje tekstovnih dokumentov, ki se odlično razume z MS Word dokumenti. Za razliko od svojega večjega brata Openoffice.org, ki je celovit pisarniški paket, je AbiWord namenjen samo urejanju besedil, porabi pa manj sistemskih sredstev.

Te dni je izšla različica 2.8.1, ki poleg številnih izboljšav prinaša močno izboljšano podporo ODT, DOCX, RTF in LaTeX dokumentom ter izboljšane filtre za uvoz in izvoz dokumentov iz različnih formatov, podporo komentarjem (ang. annotations), popolno podporo SVG slikam, podpor "pametnim" narekovajem, večstranski pregled dokumentov, izboljšano...

16 komentarjev

Sedma različica urejevalnika besedil "Vim"

Slo-Tech - Pred približno mesecem dni je luč sveta ugledala sedma različica naslednika legendarnega urejevalnika vi, ki je nastal pred 30 leti na Berkeleyu, pod prsti Billa Joya, soustanovitelja podjetja Sun. Seveda je v teh letih urejevalnik doživel mnoge izboljšave, tako da se mu to pozna tudi v imenu: namesto vi je sedaj vim ("Vi IMproved"). Še danes si ne moremo zamisliti nobenega Unix sistema brez tega urejevalnika. Najdemo ga na tem naslovu, za različne platforme, tudi za Windows. Poleg tega lahko izbiramo med številnimi (1555) dodatki, vključno z vstavkom za igranje Tetrisa :).

Več informacij na Wikipediji
ter še
Izseki intervjuja z avtorjem.

9 komentarjev

Odprtokodna mobilizacija za uporabnike okolja Windows

Slo-Tech - Računalnik pogosto uporabljate v knjižnici ali pri prijatelju, vendar tam nimajo nameščenega OpenOffica, brskalnika FireFox in vaših ostalih priljubljenih programov, oziroma se bojite, da bi na računalniku ostale kakšne vaše osebne nastavitve? Se vam zdi dilema znana?

V takih primerih se splača pokukati na spletno stran Johna Hallerja, ki je pripravil mobilne različice nekaterih priljubljenih odprtokodih programov. Mobilne različice si enostavno prenesete na USB ključ, kjer jih razširite, brez namestitve pa jih lahko zaženete na kateremkoli računalniku v okolju Windows.

Trenutno so na voljo naslednji mobilni programski paketi:
- mobilni AbiWord (pisarniški program)
- mobilni OpenOffice.org 1.5 <b>in</b> 2.0 (pisarniški paket)
- mobilni FireFox (spletni brskalnik)
- mobilni ThunderBird (odjemalec za e-pošto)
- mobilni NVU (urejevalnik spletnih strani)
- mobilni SunBird (osebni organizator)

Vsi zasvojenci z internetnim klepetanjem pa lahko uporabite že opisani mobilni

7 komentarjev

Primerjava odprtokodnih urejevalnikov besedila

News Forge - OpenOffice.org je zadnje čase najbolj hvaljena odprtokodna alternativa komercialnim pisarniškim paketom (med katerimi dominira Microsoft Office), nikakor pa ne edina. Najbolj uporabljana (in praviloma tudi najbolj dodelana) aplikacija v tovrstnih izdelkih je gotovo urejevalnik besedila.

To je bil razlog, da se je avtor prispevka na NewsForge odločil za testiranje omenjenega tipa programov iz treh odprtokodnih paketov. Primerjal je AbiWord ( GNOME Office), KWord ( KOffice) in OOo Writer ( OpenOffice.org) ter prišel do zaključka, da je slednji še vedno v ospredju, predvsem zaradi svoje bogate opremljenosti z naprednimi funkcijami, a konkurenca nikakor ni za odmet, saj bi ga znala kmalu dohiteti in celo prehiteti. Če vas zanimajo podrobnosti, vsekakor preberite celoten prispevek.

Ta novica je bila spisana v Notepadu.

25 komentarjev

Slovenski OpenOffice prvi na Infosu

Slo-Tech - Nedavno bil OpenOffice preveden in prilagojen v slovenščino, kar sta zakrivila društvo LUGOS in Agenda. Stvar se prodaja kot vroče žemljice, oziroma ne čisto tako, saj je zastonj. Čudo se predstavlja na letošnjem InterINFOSu, kjer je Slovenski OpenOffice pobral tudi nagrado revije Monitor za najboljši izdelek sejma. Ostala konkurenca je bila sicer zelo šibka, ampak vseeno nagrada ni kar tako. Zanimanje je še posebno veliko, saj se veliko ljudi želi znebiti cenovno dragega MS Officea, OO pa teče tako pod Polkni kot pod Linuxom.

Polknaši lahko stvar stvar dolpotegnejo tule, pingvinaši pa tule.

7 komentarjev

Bolano?

X-Bit Labs - Vsi vemo, da se proizvajalci različnih stvari promovirajo, da bi prodali (še) več. Ampak ponavadi gre za kakšen vžigalnik pri škatli cigaret ali kuli pri reviji... Da pa kakšno podjetje odprlo samostojno on-line trgovino izključno z promocijskimi izdelki, to se mi zdi pa že malo bolno...
Uganete kdo je to storil? Nvidia Vsemogočna, seveda. Tu je njena trgovina, v kateri pa ne boste našli različnih vrst GeForce kartic, ampak majice, majice brez rokavov, dežnike, skiroje, termoske in... plenice. Ja, plenice. Očitno ima Nvidia novo promocijsko strategijo. Ko najmlajši v družini "opravi svoj posel" v pleničko, pride do izraza slogan: Nvidia inside.

11 komentarjev

Abiword 0.9.0

Linux Today - Področje na katerem Linux najbolj šepa so zagotovo kvalitetni urejevalniki besedil. Ravno zato je dogajanje v tej areni zelo zanimivo.
AbiWord spada v skupino Gnome Office, a je v bistvu popolnoma samostojen urejevalnik, ki teče tako pod Linuxom kot tudi v Oknih, QNXu in BeOSu (in seveda na različnih platformah). Danes je izšla prelomna različica 0.9.0. Ne boste verjeli, prevedena je tudi v slovenščino (uganite kdo je to zakrivil, hint hint... :).
Ko smo že pri pisarniških paketih, ta teden je izšel tudi prvi release candidate KDE Office 1.1.

0 komentarjev