»

Malo samohvale

VIA Hardware - Na VIAHardwere so tu pripravili članek o zgodovini Vie. Ker pa je VIAHardwere zelo "povezana" z Vio samo, je članek spisal kar uslužbenec Vie. Kar je seveda (malo) pristransko. Celoten članek je v stilu ...in potem je VIA ostala sama na tržišču in edina kljubovala Intelu... Skratka gre za članek polen samospevov na čast Vii. Nas pa spomni na vse stvari in izdelke, ki so se pojavili pred desetimi leti do danes. Via je namreč vedno bila ptisotna na tržišču in tako lahko sledimo kako se je VIA razvijala ob procesorjih (od Pentiuma preko Pentiuma2 in 3 do AMD-jev in tako naprej)... Če niste strašen nasprotnik Vie, si članek kar preberite, ker vas bo spomnil na lepi čas Pentiumov...

7 komentarjev

Družina Zalman

GideonTech - Pred nekaj meseci je na cooler sceni močno počilo. Rodila se je zvezda. Prišli so Zalmani!
Zalman coolerji so zelo inovativno oblikovani coolerji, ki jih odlikuje dobro hlajenje in tiho delovanje. No, tu pa je test celotne Zalman družine coolerjev. Stestirani so bili CNPS2005, CNPS3100 in CNPS5000. Edina slaba stvar na njih je, da se jih ne da dobiti v Sloveniji. Uvozniki zbudite se že enkrat!

1 komentar

VIA in Nexcom

The inquirer - Da ne boste mislili, da je VIA svoje C3 procesorje namenila samo desktop računalnikom. Ne, pred kratkim so se z meni neznanim podjetjem Nexcom dogovorili, da bo le-to uporabljalo C3 procesorje v navezi z DDR chipsetom Apollo Pro 266 v svojih Hi Server napravah. Strežnik bo lahko vseboval do 4GB DDR pomnilnika, z 800 MHz C3 procesorjem. Le-ta se gotovo ne bo odlikoval s hitrim izvajanjem strežniških programov, ampak s tihim delovanjem in nizko porabo električne energije (po podatki Vie naj bi le-ta znašala 30 W). Ker pa bo v strežnikih chipset Via Apollo 266, bo lahko Nexcom ob priliki izvedel tudi nadgradnjo z močnejšimi procesorji, kot so strežniški Tualatini (Pentium III-S).

0 komentarjev

Nove dobrote na Akibi

Akiba - Včasih si človek zaželi, da bi bil Japonec ali vsaj stanoval na Japonskem, saj imajo tamkajšnji prebivalci prvi na voljo nekatere kose strojne opreme. Še dobro da imamo internet in Akibo, ki ne-Japonskemu svetu poroča o novemu hardveru. Tokrat so nas razveselili s slikami novih procesorjev in matičnih plošč. Škoda, da so strani v japonščini, vendar tudi to ni več problem, saj imamo Babelfish, ki prevede skoraj vse. Ker je malo verjetno, da obvladate japonščino, sem vam poleg originalnega linka podal tudi povezavo, ki vas popelje do angleškega prevoda. Same ne računajte na 100 % angleščino, ampak bolj na indijansko različico le-te .
  • Prva novost je ASUS-ova TUA266 matična plošča, ki podpira nove Tualatin procesorje, združljiva pa je tudi s starimi coppermini. Slike si lahko ogledate tukaj, če pa vas zanima tudi tekst, pa kliknite sem

  • Na tej strani si lahko ogledate slike 1 GHz Pentiuma 3. Ali gre za kakšno posebno različico, mi ni uspelo razbrati

  • Nekaj proizvajalcev matičnih...

0 komentarjev

VIA in visoko integrirane rešitve

The inquirer - VIA se ne da. Kljub raznim Intelovim provokacijam glede C3 procesorja, so se pri Vii odločili, da prej omenjeni procesor spravijo še "stopničko više". Tokrat so se Viaši odločili, da napravijo res ultravisoko integriran procesor, ki nosi kodno ime Matthew. Seveda jih pri tem poslanstvu ni nič ustavilo, saj imajo znanje o procesorjih (Cyrix, IDT), chipsetih (VIA), integraciji (spomnite se Cyrixa in njegovih rešitev) in grafiki (S3). Matthew bo tako postal prvi visoko integriran čip, ki bo vseboval chipset, CPU in grafični podsistem (Savage4). Uporabljal bo podnožje s370, in predstavljal konkurenco Celeronom, (po nekaterih podatkih se C3 procesorji, na katerem bazira tudi Matthew odrežejo malce bolje kot Intelovi Celeroni), ter SMA tehnologijo (shared memory marchitecture), s katero bo osrednji pomnilnik lahko tudi grafični pomnilnik. Lastnosti Savaga4 gotovo poznate, zato o njem ne bom razpravljal. Procesor se bo odlikoval tudi z nizko porabo, kar ga naredi idealnega za uporabo v...

0 komentarjev

Intel versus VIA

The inquirer - Izgleda, da VIA hodi Intelu kar precej v zelje. Vendar tokrat ne zaradi razvpitega Pentium 4 chipseta, ampak zaradi C3 procesorjev. Čeprav C3 procesorji ne morejo tekmovati s konkurenco po zmogljivosti, imajo še vedno precej nizko ceno, zaradi katere je VIA s svojimi C3 procesorji doživela precejšen uspeh pri Azijskih sestavljalcih low-cost računalnikov. Intelu so Viini uspehi šli kar precej v nos, zato je tudi temu dokaj nepomembnemu proizvajalcu procesorjev napovedal "vojno". Intel je tako najavil, da bo storil vse, da bi Vii preprečil nadaljnje uspehe z njenim cenenim procesorjem. Kot da že sedaj nima dovolj opravka s hudo konkurenco v obliki AMD-ja .

3 komentarji

Procesor C3 v sistemu

VIA Hardware - Gotovo se še spominjate novice pred kakšnim tednom ali dvema, ko se je VIA šopirila s svojih prihajajočim C3 procesorjem. VIA je napovedovala, kako bo s svojim C3 procesorjem uspešno odžirala trg, ki ga trenutno obvladujeta AMD in Intel s Celeronom in Duronom. Viini trditvi res ne gre oporekati, saj bo procesor res odžrl del trga Intelu in AMD-ju, vendar ne zaradi zmogljivosti, ampak zaradi cene. Testirani procesor (C3 667 MHz) stane samo 45 $. Kako lahko sklepamo, da C3 ni zmogljiv, čeprav na strani ni nobenih benchmarkov? Prvi dvom v procesorjevo zmogljivost se je pojavil, ko sem si ogledal matično ploščo ASUS CUSI-FX, ki je narejena v FlexATX zasnovi (za nevedne, FlexATX so najbolj oskubljene matične plošče, kar se jih lahko najde na trgu. Drugi dvom se je pojavil ob pogledu na procesorjevo frekvenco, ki je "samo" 667 MHz. Ob dejstvu, da je VIA že od nekdaj delala bolj šibke procesorje je jasno, da na C3 ne bomo poganjali Quaka 3 ali Photoshopa. C3 je namenjen bolj nezahtevnim...

0 komentarjev

VIA C3 procesor

CNet - VIA je predstavila svoj C3 procesor, za katerega so prepričani, da je dovolj poceni in močan, da bi lahko konkuriral Intelovim in AMD-jevim procesorjem predvsem na področju prenosnikov (notebookov). Predstavili so tudi nekaj prototipnih računalnikov s C3, vendar cena še vedno ostaja skrivnost. C3 je procesor, ki ima zanimivo zgodovino:
Vse skupaj se je začelo z Viinim nakupom podjetij IDT in Cyrix. Po prevzemu teh dveh podjetij, je VIA naredila svoj prvi procesor imenovan Cyrix III. Cyrix III je bil narejen kot procesor za low-cost računalnike, vendar je naletel na mlačen odziv proizvajalcev računalnikov. Pri Vii so se kljub temu odločili, da naredijo naslednika. Zamenjali so razvojno ekipo (procesor je razvijala ekipa podjetja IDT) in nastal je nov procesor s starim imenom Cyrix III (zopet). Tudi ta procesor ni užil kakega pretiranega uspeha, vendar je VIA še vedno trmasto vztrajala, kar je pripeljalo do procesorja C3 (C(yrix)3 -- C3, get it?).
VIA si od C3 obeta veliko, saj ima...

3 komentarji