»

Prva država s piratsko stranko v parlamentu: Islandija

Slo-Tech - V soboto so na Islandiji potekale redne parlamentarne volitve, na katerih sta zmagali desnosredinski Stranka neodvisnosti in Stranka napredka. To sta stranki, ki sta imeli oblast tudi pred zlomom islandskega finančnega sektorja leta 2008, ko so morali nacionalizirati največje banke. Čeprav velja desnosredinska struja za krivce, so jim Islandci očitno oprostili ali pa so bili še bolj razočarani nad strogim varčevanjem, ki so ga vpeljali njihovi nasledniki, tako da imata stranki skupaj več kot polovico sedeže v parlamentu. Nasploh se na Islandiji zdi, kakor da krize ni nikoli bilo, saj se nepremičninski balon ponovno napihuje. Desnosredinska opcija, ki je prišla na oblast, je tudi izrazito evroskeptična, kar bo precej odmaknilo približevanje EU, ki se je na Islandiji začelo po krizi leta 2008.

...

18 komentarjev

Berlinska piratska stranka z 8,5 % glasov prišla v deželni parlament

Setastian Nerz, predsednik Nemške piratske stranke.

vir: Wikipedia
falkvinge.net - Včeraj so v 7 od 16 nemških zveznih deželah potekale vodiltve v deželni parlament in po neuradnih rezultatih se je Nemška piratska stranka pod vodstvom Sebastiana Nerza (na sliki) uspešno uvrstila v parlament. Dobili so 8,5 % glasov, s čimer so na 5. mestu, za socialnimi demokrati (28,4 %), krščanskimi demokrati (23, 2 %), zelenimi (17,5 %) in levico (11,5 %). Predvolilne ankete so jim sicer napovedovale med 8 in 9 % glasov.

Na...

189 komentarjev

Nemška policija zasegla strežnike Piratske stranke

vir: Heise
Heise - Včeraj zjutraj je nemška policija na prošnjo francoskih oblasti po odredbi sodišča v Darmstadtu preiskala računalniški center nemške Piratske stranke v Offenbachu in zaplenila večji del računalniške opreme. Zaradi tega včeraj dobršen del ni bila dostopna njihova spletna stran in vse ostale storitve, kot so wikiji, strežniki za elektronsko pošto, mailing-liste ipd. Do danes so del infrastrukture ponovno usposobili, čeprav ostaja oprema zasežena.

Čeprav je bilo na internetu takoj cel kup teorij in špekulacij, kaj je vzrok za preiskavo in zaseg opreme Piratske stranke, ta naj ne bi bil imel nič z dejavnostmi in nazori stranke, ki deluje povsem zakonito. Piratska stranka je včeraj zvečer v Berlinu pojasnila, da naj bi njihovo storitev piratenpad.de (strežnik za EtherPad), ki omogoča...

9 komentarjev

Konec Piratbyråna

TorrentFreak - Švedsko skupino Piratbyrån (švedsko Urad za piratstvo) so ustanovili leta 2003 kot protiutež Antipiratbyrånu (švedska verzija BSA). Organizacija oziroma think tank je promovirala deljenje informacij in podatkov ter si prizadevala za dialog o vplivu avtorskih pravic na družbo. Najbolj znani so postali po strani The Pirate Bay, ki so jo postavili nekaj mesecev po ustanovitvi skupine. Stran je rasla in kmalu pritegnila milijon uporabnikov. Zaradi popularnosti strani se je ekipa The Pirata Baya ločila od Piratbyråna in za stran skrbela pozneje sama.

Svoj namen je skupina Piratbyrån dosegla, saj so avtorskih pravicah in problemih njihove ekstremizacije stekle živahne debate, Piratska stranka iz Švedske pa se je prebila v evropski parlament. V zadnjih letih so bili zato znotraj skupine vedno glasnejši glasovi po zaprtju, dokončno pa je tehtnico prevesila smrt enega izmed ustanoviteljev Ibija Kopimija Botanija pretekli...

3 komentarji

Nemčija dobila prvega poslanca iz Piratske stranke

Prvi nemški pirat

Slashdot - Poročali smo, da so Švedi na evropskih volitvah kot prva nacija v Evropi dodelili eno poslansko mesto Piratski strani. Sledi jim Nemčija, ki pa je svojega prvega poslanca iz vrst Piratske stranke v Zveznem parlamentu dobila nekoliko drugače. Joerg Tauss, ki je bil doslej član Socialdemokratske stranke (SPD), je namreč prestopil v Piratsko stranko. Ujezil ga je predvsem sprejem novega zakona o cenzuri na internetu, kjer je njegova stranka skoraj enoglasno glasovala za. Čeprav je peticijo proti uveljavitvi novega zakona podpisalo več kot 130.000 ljudi, sta poleg njega le dva člana SPD-ja glasovala proti, s čimer je njihova stranka omogočila sprejem zakona. Kot pravi, se ne strinja s počasnim krčenjem pravic in svobode, h...

117 komentarjev

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

Proslava po razglasitvi rezultatov

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Od četrtka pa do poznih včerajšnjih ur, pri nas zgolj do 19.00, ponekod pa celo do 22.00, so povsej Evropski uniji potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Posebej zanimivo je bilo na Švedskem, kjer se je leta 2006 ustanovljena Piratska stranka borila za vstop v parlament. Neuradni rezultati z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo stranka s 7,1 odstotkom glasov dobila en sedež v Evropskem parlamentu izmed osemnajstih, ki pripadajo Švedski. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, ki bo povečala število poslancev, bosta Švedski pripadli še dve mesti, od katerih bo še eno šlo Piratski stranki.

Stranka je bila kot Piratpartiet ustanovljena 1. januarja 2006 v Stockholmu, še istega leta pa je sodelovala na volitvah v...

259 komentarjev

Piratske stranke darknet

Slashdot - Švedska piratska stranka je v sodelovanju s podjetjem Relakks javnosti ponudila v uporabo t.i. darknet, ki uporabnikom omogoča varno (neizsledljivo) dostopanje do interneta in medsebojno deljenje datotek. Storitev stane 5€ mesečno, del tega pa se steka tudi na račun piratske stranke.

V stranki pravijo, da ima storitev širše zastavljene cilje, saj onemogoča nadzorovanje zasebnih komunikacij uporabnikov. Opozarjajo tudi na zakone o varstvu avtorskih pravic, ki za doseganje svojih ciljev kršijo informacijsko zasebnost uporabnikov interneta, saj za izvajanje zahtevajo nadzor nad nalinijskim vedenjem posameznika.

10 komentarjev