»

Maria Konnikova: Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes (2013)

Slo-Tech - Žogica in lopar skupaj staneta en evro in deset stotinov. Lopar je en evro dražji od žogice. Koliko stane žogica?

Le redki razmišljajo tako številčno, da ne bi popustili navidez očitnemu odgovoru in bi kot iz računalnika izstrelili pravo rešitev. Velika večina bi takoj prepričano (a narobe) odgovorila – deset stotinov. V prvi skupini so logični holmesi, v drugi njegovi zaletavi pomočniki watsoni. Prvi imajo vedno prav, drugi se vedno motijo. Vendar avtorica knjige Mastermind Marija Konnikova ne verjame v tako dokončno delitev, saj predstavi tudi tretjo skupino. Tiste, ki sicer v prvem trenutku pomislijo na enak odgovor (deset stotinov), ampak ga preverijo in ugotovijo, da je napačen.

Posamezniki iz te skupine sicer niso nujno tako nadpovprečno bistroumni kot slavni literarni detektiv, ampak so se naučili uporabljati njegovo metodo. Če žogica stane deset stotinov in je lopar en evro dražji, potem že lopar brez žogice stane evro in deset stotinov – kar bi morala biti skupna cena...

21 komentarjev

Watson študira medicino (spet)

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
The New York Times - IBM-ov superračunalnik Watson je že lep čas dejaven v medicini. Lani spomladi so ga vpisali na začetni tečaj (prva dva letnika) pri Univerzi v Marylandu, jeseni pa je zavarovalnici WellPoint že pomagal pri postavljanju diagnoz (in najbrž zmanjševanju finančnega bremena, kot tam to gre). Do zime so vanj vnesli tudi znatno bazo medicinskih oz. farmacevtskih patentov ter člankov. Zdaj se računalnik spet vrača v šolske klopi, tokrat na polnovredni študij medicine pri ugledni Lernerjevi fakulteti za medicino v Clevelandu.

Sodelovanje so napovedali ta torek, njegov ključni del pa bo crowdsourcanje podajanja vprašanj in preverjanja odgovor nanje: študentje in profesorji na fakulteti bodo Watsonovemu algoritmu za strojno učenje pomagali do pravilnejših rezultatov. Na...

62 komentarjev

IBM Watson doniral bazo farmacevtskih podatkov javnosti, naslednji korak IT-patenti?

Extremetech - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je zaslovel z zmago v televizijskem kvizu Jeopardy, dobiva nova področja uporabe. IBM ga je že naučil osnov medicine, septembra pa so ga začeli uporabljati kot pomočnika v diagnostiki. Watson ima namreč pregled nad vso objavljeno medicinsko literaturo in vsemi zdravili in režimi, ki so bili predpisani pacientu. Sedaj pa je Intel pripravil tako imenovani SIIP (Strategic IP Insight Platform), kjer Watsona uporablja tudi patentnem bojišču.

Za začetek so pripravili podatkovno bazo, ki je nastala s skeniranjem 4,7 milijona farmacevtskih patentov in 11 milijonov medicinskih oziroma biokemijskih člankov, iz katerih so izluščili ključne informacije, kot so opisane učinkovine, sintezna pot, indikacije, bolezni,...

17 komentarjev

IBM Watson bo začel delovati v medicini

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
CNet - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je največ pozornosti požel z zmago v Jeopardyju, bo čisto zares začel svojo medicinsko kariero. IBM je namreč podpisal dogovor z zdravstveno zavarovalnico WellPoint, da bo Watson sodeloval pri postavljanju diagnoz resničnim bolnikom in zdravljenju, kar bo prva komercialna uporaba Watsona.

Uporaba se bo začela prihodnje leto, Watsona pa bodo sprva uporabljala medicinske sestre, ko bodo pregledovale zahteve zdravnikov po zdravljenju in negi pacientov. Watson bo sledil vsem predpisanim režimom zdravljenja posameznega zdravnika in opozarjal na neskladja med različnimi tretmaji ali zdravljenjem in simptomi. Kasneje bodo Watsona začeli uporabljati tudi na onkologiji, kjer bodo imeli zdravniki najverjetneje terminalski dostop do...

27 komentarjev

IBM za Watsona priskrbel 120 petabajtov diskovja

vir: CNet
CNet - IBM-ov superračunalnik Watson je od prve najave pred dobrimi šestimi leti pa do danes zaslužen za že kar nekaj uspehov. Februarja je močno odmevala zmaga proti človeku na popularnem (vsaj v čezlužju) TV kvizu Jeopardy, maja pa so ga za nagrado poslali na krajši študij medicine. Zadnja pridobitev je novo obsežno diskovno polje, sestavljeno iz dvesto tisoč klasičnih trdih diskov s skupno kapaciteto 120 petabajtov. Služilo naj bi poganjanju zahtevnih računalniških simulacij vremena in klimatskih sprememb, ki kot vhod zahtevajo veliko količino ažurnih podatkov.

Na diskovju bo nameščen datotečni sistem GPFS (General Parallel File System), ki omogoča hitrejše branje in pisanje z razparceliranjem...

17 komentarjev

IBM Watson kot prodajni svetovalec

Extremetech - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je premagal vse človeške tekmovalce v igri Jeopardy in začel študirati medicino, bo postavljen pred nov izziv. Poizkusil se bo v vlogi prodajalca oziroma svetovalca za stranke in pa pomoči uporabnikom.

Zamisel je logična. Prodajalec bi moral v idealnem primeru vedeti vse o vseh izdelkih, ki jih prodaja, a to jasno ni mogoče. Zato se včasih (ali pa tudi pogosto) zgodi, da na vprašanja potencialnih kupcev ne more odgovoriti in kupčija gre po zlu. Tu bi sposobnosti Watsona prišle zelo prav, saj ga lahko napolnimo z vsemi znanimi podatki o vseh prodajnih artiklih. Prvi uporabnik bo kar IBM, ki bo Watsona uporabil kot prodajnega svetovalca za stranke, ki bi želele kupiti - Watsona.

Watson je namreč ogromen iskalnik, ki ga...

10 komentarjev

IBM praznuje 100 let

Slo-Tech - Običajno omenjamo številke 10, 20 ali tam nekje do 50, ko pišemo o okroglih obletnicah igralcev na trgu računalnikov. Toda IBM ni običajno podjetje, zato ni presenetljivo, da praznuje 100. obletnico obstoja. Štiri podjetja - Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Corporation in Bundy Manufacturing Company - so se 16. junija 1911 združila v novo podjetje z imenom CTR (Computing Tabulating Recording Company), ki je odtlej pa do danes nepretrgano poslovalo. Vmes so se še leta 1924 preimenovali v International Business Machines in pod tem imenom ali pa akronimom IBM jih poznamo še danes.

Predhodniki IBM-a so poslovali že od 80. letih 19. stoletja, saj so se šele pozneje povezali v CTR (IBM). Ta je...

20 komentarjev

IBM-ov Watson študira medicino

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
Forbes - IBM-ov superračunalnik, poimenovan Watson, je doživel svojih petnajst minut slave februarja, ko je gladko porazil človeška rekorderja v televizijskem kvizu Jeopardy. Seveda pa tako intelektualnega kot finančnega kapitala v Watsona niso vlagali le zavoljo televizijskega nastopa. Nasprotno, projekt se že nekaj časa razvija tudi v aplikativnejše smeri.

Forbesov Bruce Upbin piše o usmerjanju Watsona v medicinske vode. Ekipa raziskovalcev iz unverze v Marylandu je pred približno letom in pol IBM-u pomagala izbrati medicinske učbenike in strokovne revije za učenje superračunalnika. Pomagali so jim tudi z izborom vprašanj, na katera naj bi sistem znal odgovoriti in s pomočjo katerih ga lahko preizkušajo. Dr. Elliot Siegel z omenjene univerze je nabor besedil označil...

99 komentarjev

Novi IBM-ov superračunalnik

SiliconValley.com - Podjetje IBM je oz. bo danes naznanilo rojstvo novega superračunalnika. Nova naprava z imenom Watson Blue Gene system je bila zgrajena v rekordnih dveh mesecih, uporabljalo pa jo bo 3.000 raziskovalcev v IBM-ovem Thomas Watson Research Center.

Maksimalna procesorska moč Watson Blue Gene je 115 teraflopov, kar pomeni 115 bilijonov kalkulacij na sekundo, njegova konstantna zmogljivost pa je 91,29 milijarde operacij na sekundo. Ti podatki postavljajo novonastali superračunalnik takoj za IBM-ov najzmogljivejši izdelek Blue Gene (maksimalno 135 bilijonov kalkulacij na sekundo), ki ga uporabljajo v Lawrence Livermore Laboratory.

Oba superračunalnika sta zgrajena modularno. Tako je sistem Watson sestavljen iz 20 modulov, v vsakem pa je po 2.000 PowerPC procesorjev. Kljub temu da so pri izgradnji uporabili nizkoporabniška vezja, naj bi Watson Blue Gene letno porabil za kar 400 do 500 tisoč dolarjev električne energije.

Če želite imeti omenjeni sistem doma, vam ga pri IBM izdelajo...

26 komentarjev