»

Toshiba se bo razdelila na troje

Slo-Tech - Iz Toshibe so včeraj sporočili, da se bo podjetje razdelilo na troje, s čimer želijo pomiriti bolj jeznorite delničarje, ki podjetju očitajo stalne korupcijske škandale. Japonski konglomerat ima začetke v letu 1875, ko je Tanaka Hisashige ustanovil podjetje za izdelavo telegrafske opreme. Do danes je Toshiba zrasla v nepregleden konglomerat, kakršni so na Japonskem pravzaprav normalni, ki ima ob slabih 30 milijardah evrov skoraj milijardo evrov dobička. Sedaj bo šlo podjetje na tri dele.

V prvega bodo oddvojili oddelke za energijo in infrastrukturo, v drugega pa diske in klasično elektroniko. Tretji del bo bolj holdinški, v njem pa bo delež v proizvajalcu polprevodnikov Kioxia Holdings in druge naložbe. Razdelitev naj bi bila končana v drugi polovici poslovnega leta 2023. Načrt je nastal kot odgovor na petmesečno izredno revizijo podjetja, ki so jo naročili po izbruhu zadnjega škandala.

Ta ni bil prvi. Škandali spremljajo podjetje vsaj zadnjih šest lest. Leta 2015 je morala...

1 komentar

Samsung se bo preusmeril na OLED, LCD-ji zgodovina

Samsungova največja tovarna za proizvodnjo LCD-jev južno od Seula

vir: Bloomberg
Bloomberg - Južnokorejski elektronski gigant Samsung je danes potrdil predvidevanja iz prejšnjega tedna, da se umikajo iz proizvodnje LCD-jev. Ker je ta del proizvodnje že lani konstantno prideloval izgubo in ker obeti za prihodnja leta niso nič boljši, so se odločili oddvojiti proizvodnjo v novoustanovljeno podjetje Samsung Display, ki bo z boljšo odzivnostjo na spremembe na trgu poizkusilo iz proizvodnje LCD-jev izvleči dobiček.

Prvi bum proizvodnje in prodaje LCD-jev se je iztekel, ko je večina uporabnikov zanje zamenjala stare monitorje s katodno cevjo, drugi bum pa se je končal pred kratkim, ko se je končalo množično zamenjevanje starih televizorjev z LCD-ji. Zaradi tega se v prihodnosti pričakuje slabša prodaja LCD-jev, in...

38 komentarjev

Sony, Hitachi in Toshiba združujejo oddelke za LCD v podjetje Japan Display

Norio Sasaki (Toshiba), Hiroaki Nakanishi (Hitachi) in Hiroshi Yoshioka (Sony)

The New York Times - Sony, Toshiba in Hitachi so najavili, da se bodo povezali in v sodelovanju z japonskim državnim skladom skupaj razvijali, izdelovali in prodajali zaslone s tekočimi kristali (LCD). Na ta način bodo konsolidirali japonsko proizvodnjo LCD-jev, kar jim bo pomagalo pri nastopu na globalnem trgu, kjer je trg majhnih in srednje velikih LCD-jev eden najhitreje rastočih; letos se pričakuje 22-odstotna rast.

Novonastalo podjetje, ki se bo imenovalo Japan Display, bo največji igralec na trgu LCD-jev, saj bo obvladoval 22 odstotkov trga majhnih in srednje velikih zaslonov. Levji delež bo prispeval državni sklad Innovation Network Corporation (INC), ki bo vložil 200 milijard jenov (1,8 milijarde evrov) in tako pridobil 70-odstotni delež v podjetju, medtem ko si bodo preostanek...

23 komentarjev

Sony nazaj kupuje tovarno v Nagasakiju

X-Bit Labs - Sony je objavil namero, da bi od Toshibe zopet kupili Nagasaki Technology Center, ki je bila nekoč že v Sonyjevi lasti. To je bilo do leta 2008, ko je naprej prešla v last konzorcija Sony-Toshiba in jo je kasneje Toshiba v celoti odkupila, ko so v njej proizvajali procesorje Cell. Sony želi tovarno nazaj, da bi v njej proizvajali senzorje CMOS.

Za kontrolni delež v tovarni ponujajo 50 milijard jenov (456 milijonov evrov), medtem ko je Toshiba zanjo odštela 90 milijard jenov (822 milijonov evrov). Z začetkom proizvodnje tudi v Nagasakiju bo Sony lahko podvojil proizvodnjo svojih senzorjev CMOS, s čimer bodo resno konkurirali Micronu in Samsungu in proizvedli 40 tisoč 300 mm-rezin mesečno.

0 komentarjev

Fujitsu in Toshiba združujeta oddelek za mobilnike

X-Bit Labs - Fujitsu in Toshiba postajata vedno bolj prepletena, saj lanski odprodaji in združitvi diskovnih oddelkov sledi še združitev divizije za mobilne telefone. Podjetji sta teden objavili, da sta sklenili dogovor, ki predvideva prenos Toshibinega oddelka za mobilnike v novo podjetju, ki mu bo načeloval Fujitsu. Združitev bi naj bila končana začetka oktobra, če bo šlo vse po načrtih.

Do takrat naj bi Fujitsu namreč kupil 80 odstotkov delnic novoustanovljenega podjetja, čemur bo sledila pripojitev Fujitsuju kot podružnica. Tako nastali konglomerat bo največji ponudnik mobilnikov na Japonskem, Fujitsu pa naj bi zavoljo nove pridobitve povečal svoje letne prihodke za 50 milijard jenov oziroma slabe pol milijarde evrov.

0 komentarjev

Sharp in Sony bosta skupaj izdelovala LCD-je

X-Bit Labs - Sharp in Sony sta ta teden objavila, da bosta skupaj ustanovila podjetje, ki bo proizvajalo in prodajalo velike LCD-panele in module. To sta napovedovala že za začetek leta, a so se načrti nekoliko zamaknili zaradi finančne krize. Novo podjetje bo Sonyju omogočilo, da si zagotovi oskrbo z LCD-paneli za svoje TV-je, medtem ko bo Sharpov vložek v podjetje znašal 66 odstotkov.

Sharp je 1. julija oddvojil svojo novo tovarno za proizvodnjo LCD-jev v mestu Sakai v novoustanovljeno podjetje SDP, katerega celotni lastnik je. Delovati naj bi začel oktobra. Konec letošnjega leta bo tako Sony v SDP vložil 10 milijard jenov (74 milijonov evrov), za kar bo pridobil novoizdane delnice SDP-ja.

SDP bo prvi na svetu, ki bo imel steklene substrate 10. generacije za proizvodnjo LCD-panelov. Tako bodo lahko ti daljši od treh metrov, medtem ko je s staro tehnologijo ta meja 2,5 m. Nova tovarna SDP-ja bo lahko mesečno proizvedla 36 tisoč substratov, kasneje pa nameravajo te številke podvojiti.

0 komentarjev

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

NEC zapušča trg LCD-jev in odpušča

Nec - Japonski velikan NEC je objavil ne ravno rožnate poslovne rezultate za devetmesečno obdobje, ki se razteza od lanskega aprila do konca decembra. Prihodki so sicer v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za zgolj 3,7 odstotka na 3076 milijard jenov, a je zato skopnel dobiček. Pridelali so namreč 11,4 milijarde jenov izgube, leto prej pa štirikrat toliko dobička. Za celotno fiskalno leto 2008, ki se bo končalo konec marca 2009, v popravljeni napovedi napovedujejo prihodke v višini 4200 milijard jenov namesto predhodno predvidenih 4600 milijard, medtem ko naj bi izguba dosegla 30 milijard jenov. Še oktobra so napovedovali dobiček v višini 156 milijard jenov.

Zaradi črnih napovedi so se odločili zmanjšati število zaposelnih za 20.000 (od tega polovico redno zaposlenih), kar znaša približno 13 odstotkov. Odpuščanja naj bi končali do konca prihodnjega fiskalnega leta, pri čemer jih upočasnjuje in omejuje stroga japonska zakonodaja o pravicah delavcev; 60 odstotkov odslovljenih...

32 komentarjev