»

Opera kupila razvijalce GameMakerja

Gamasutra - Podjetje Opera, najbolj poznano po istoimenskem spletnem brskalniku, je kupilo studio YoYo Games, kjer razvijajo priljubljeno platformo za enostaven razvoj iger GameMaker. Pomembnejši je sam razlog: širjenje funkcij "igričarskega" spletnega brskalnika Opera GX.

Norveška firma Opera je sicer po poslovnih rošadah izpred štirih let, ko je odšla v naročje Kitajcev, malce drugačen studio kot pred desetletjem, na vrhuncu popularnosti kultnega istoimenskega brskalnika. Večina stare razvojne ekipe je danes pravzaprav v hiši Otello, v kateri je po nakupu ostal del, ki se ni ukvarjal z brskalniki; drugi so odšli že prej in na primer razvijajo brskalnik Vivaldi. Toda ekipa, ki še deluje pod staro znamko, grize dalje in je tako predlani lansirala samosvoj spletni brskalnik Opera GX. Gre za nadgrajeno Opero, namenjeno igričarjem. V ta namen premore integracijo s Twitchem in Discordom, pa omejevanje lastnih strojnih potreb (da čimmanj moti igranje) ter kup kozmetike, kot so dinamična ozadja. Na...

6 komentarjev

Opera dobila VPN-odjemalca

Opera software - Opera je v svoj istoimenski brskalnik dodala vgrajenega odjemalca VPN, ki omogoča brskanje po spletu prek Operinih strežnikov, ki so locirani v ZDA, Kanadi ali Nemčiji. VPN je trenutno na voljo v razvijalski različici (veja Developer) in je brezplačen ter neomejen za prenos podatkov. Ko bodo videli odziv uporabnikov, bodo razmislili, kako in kdaj ga integrirati tudi v stabilno vejo.

Razlogov za uporabo VPN je več, Opera pa omenja naslednje. Z VPN lahko prikrijemo svoj IP-naslov, kar je zaželeno z vidika zasebnosti. Poleg tega lahko tako dostopamo do vsebin, ki so v naši državi blokirane, prav tako pa internetni promet skrijemo pred radovednimi očmi, kar je koristno na primer pri uporabi nezaščitenih brezžičnih omrežij...

30 komentarjev

Naslednja je Opera Next, in to s Chromiumom

Opera Web Browser - Po slovesu od simpatičnega pogona Presto, ki ga je Opera uporabljala dolga leta, smo dočakali novo verzijo Opere, ki je napisana povsem na novo in uporablja Chromium. Preskočili so dvoje verzij, tako da smo dobili kar Opero Next 15 (trenutno aktualna je dvanajstica). Oznaka Next pomeni, da gre nekakšno beta verzijo, ki še ni namenjena rabi kot glavni brskalnik za vsakdanje delo, temveč bolj za razvijalce. Toda kljub temu gre za eno najpomembnejših verzij Opere doslej, saj prvič kaže, kam je šel razvoj po opustitvi Presta.

Nova verzija je dostopna za Windows in Mac, prenesete pa jo lahko s spletne strani proizvajalca. Poleg zamenjanega pogona je tu še vrsta drugih sprememb. Speed Dial (začetna...

50 komentarjev

Opera v zadnjem četrtletju rekordno

CNet - Norveško podjetje Opera Software, ki že od leta 1995 razvija istoimenski brskalnik, je objavilo poslovne rezultate za letošnje četrtletje. Čeprav je konkurenca z IE, Firefoxom, Chromom in Safarijem bržkone neizprosna, kot še ni bila, je Opera kvartal zaključila z rekordnima dobičkom in prometom.

Prihodki podjetja so se povečali za 29 odstotkov v primerjavi z lanskim letom in končali pri 40 milijonih dolarjev. Dobiček pa je večji kar za 47 odstotkov in znaša 5,3 milijona dolarjev.

Podjetje služi z različnimi načini. Levji delež zbere z licenčninami za uporabo svojega mobilnega brskalnika Opera Mini, ki je zavoljo nekaj res uporabnih funkcij najbolj popularen mobilni brskalnik (posebej uporabni sta sistem zaznamkov Speed Dial in Opera...

33 komentarjev

Opera bo s Tellingom pripravila za Kitajce prilagojen brskalnik

Opera software - Včeraj je norveški izdelovalec brskalnika Opera objavil, da bodo s podjetjem China Telling ustanovili podjetje v solasti, ki bo razvijalo mobilni brskalnik, posebej prilagojen za kitajski trg. Z brskalnikom, ki bo Opero Mini dopolnil z lokalno vsebino, želita podjetji povečati svoj tržni delež na ogromnem kitajskem trgu.

V podjetje sta vložili 135 milijonov juanov (15 milijonov evrov). Dve petini bosta v norveški lasti, za kar bodo vsako leto dobili tudi zagotovljen denarni tok (de facto gre za prednostne delnice), preostanek poseduje Telling, hčerinsko podjetje Telling Telecom Holding Co, ki ima na kitajskem 18-odstotni tržni delež v mobilni telefoniji. Letno tako proda 30 milijonov...

0 komentarjev

Mobilni internet silovito raste

TechCrunch - Norveško podjetje Opera je izdalo najnovejšo publikacijo State of the Mobile Web, v kateri analizira stanje mobilnega interneta na osnovi podatkov, ki jih prenašajo uporabniki brskalnika Opera Mini. Slednjega je septembra uporabljalo 35,6 milijona uporabnikov, kar je 11,5 odstotka več kot meseca avgusta, v primerjavi s septembrom 2008 pa je povečanje kar 150-odstotno. Močno se je povečal tudi promet, ki ga ustvarjajo uporabniki Opere Mini: v zadnjem mesecu za 8,7 odstotkov, napram septembru 2008 pa kar za 224 odstotkov. Kljub temu da gre zgolj za podatke uporabnikov brskalnika Opera Mini, je zaključek jasen: mobilni internet je v silovitem porastu.

15 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Opera 10 prihaja

Slashdot - Že več kot dve leti sta minili od izida devete različice spletnega brskalnika Opera, ki je ves ta čas pridno napredoval in prilezel do podrazličice 9.62. V Opero se je razvil projekt norveškega telekoma iz leta 1994, ko so se za interno uporabo lotili razvoja lastnega kompaktnega in poskočnega brskalnika. Leto pozneje je Opera z drugo inačico postala dostopna tudi širši javnosti, kjer je veljala za zgled hitrega in učinkovitega programa, z čimer si je pridobila krog zvestih uporabnikov. Prenos je mogoč z uradne strani.

Včeraj je izšla alfa verzija Opere 10, kar pomeni, da nas do prave desetice loči še kar nekaj časa, a bolj zanimivo je dejstvo, da že ta z odliko opravi test Acid3. Trenutno ta preizkus združljivosti s spletnimi standardi opravi le pogon WebKit, in sicer na njem temelječa Safari 4 Developer Preview in gradnja 2778 Googlovega Chroma. Gecko, ki ga uporablja Firefox, doseže 93, IE na Tridentu pa 21 točk od stotih.

Pomembna novost, ki jo Opera načrtuje za deseto...

103 komentarji

Opera čedalje glasnejša v Linuxu

News Forge - Jon S. von Tetzchner, generalni direktor podjetja Opera Software, ki izdaja priljubljen lahki brskalnik Opera, je sporočil, da je razmerje med prenosi Opere za Windows in Linux enako osem proti ena. To lahko pomeni dvoje; da je Linux nameščen na 12,5 odstotkih vseh računalniških namizij (kar je težko verjetno) ali pa so uporabniki Linuxa mnogo bolj zavzeti za Opero kot uporabniki sistema Windows. Sicer je po številu uporabnikov okolje Windows za podjetje veliko pomembnejše, a se to utegne spremeniti, še posebej zdaj, ko je Opera Software nove različice za Windows in Linux začel izdajati sočasno. O prihodnosti Opere in vlogi Linuxa v njej se je razpisal Robin 'Roblimo' Miller.

1 komentar