»

BSidesLjubljana CTF Xmas izziv

Slo-Tech - Organizatorji BSidesLjubljana, ki bo 4. 4. 2020 v Ljubljani, so pripravili CTF Xmas challenge tekmovanje za vse, ki bi se želeli pomeriti v osnovah h4x0ranja.

CTF oziroma Capture the Flag ("Ujemite zastavo”) je posebna vrsta tekmovanja s področja informacijske varnosti, ki tekmovalce izziva v reševanju najrazličnejših nalog: od lova na zaklad do osnovnih programskih vaj, do hekanja v strežnik in kraje podatkov. Naloge vključujejo različne kripto, stenografske, binarne, spletne in Pwn ovire, ki udeleženca izzivajo, da poišče določen del besedila, ki je morda skrit na strežniku ali za spletno stranjo. Ta cilj se imenuje zastava, od tod tudi ime tekmovanja.

CTF je primeren za vse, saj številni izzivi ne zahtevajo programskega znanja in so preprosto stvar kreativnega razmišljanja ter sposobnosti reševanja problemov. Udeleženci se lahko nalog lotijo sami ali pa sodelujejo z drugimi in poskušajo doseči čim višje število točk kot ekipa. Zmagovalna ekipa oziroma zmagovalec bo tisti, ki...

1 komentar

Prva jadrnica brez posadke uspešno prečkala Atlantik

Digital Trends - Avtonomna jadrnica SailBuoy je v dveh mesecih in pol uspešno preplula 5100 kilometrov med Novofundlandijo in Irsko, kot udeleženka izziva Microtransat, ki ga prirejajo od leta 2010. Dejanska razdalja med točkama na obeh kontinentih je sicer okoli 3000 km, a jadrnice, vemo, le redko plujejo naravnost.

Gre za dosežek, ki odslej še ni uspel nobenemu plovilu na vetrni pogon, čeprav se jih je od prvega tekmovanja na to pot podalo že kakih dvajset. Tokratnemu srečnemu razpletu je po besedah tekmovalne ekipe SailBuoya botrovalo predvsem dejstvo, da se med potjo ni primerilo nič posebnega, razen, da so se morali izogniti nekaj naftnim ploščadim, s katerimi je posejan Severni Atlantik, izogibali pa so se tudi prometnejšim ladijskim linijam, v strahu, da si ne bi male jadrnice kdo prisvojil. To se je...

4 komentarji

Začenja se World Solar Challenge 2013

Slo-Tech - V nedeljo zjutraj po lokalnem času se v Avstraliji začenja World Solar Challenge, kjer se vsako drugo leto med seboj pomerijo ekipe z vsega sveta z vozili na sončni pogon. Pravila so precej enostavna - čim hitreje je treba prevoziti dobrih tri tisoč kilometrov dolgo razdaljo med Darwinom na severni obali in Adelaido na južni obali. Vsak dan lahko vozila vozijo od 8.00 do 17.00 ure, potem pa se ustavijo za prenočitev. Pogon je izključno na sončne celice, pri čemer ima vsako vozilo tudi vgrajene akumulatorje s kapaciteto približno 5 kWh, ki so na začetku napolnjeni, potem pa jih morajo med vožnjo polniti. Pri tem je zelo pomembna taktično pravilna vožnja, poznavanje vremenske napovedi itn. Letošnje...

2 komentarja

V Nemčiji svetovno prvenstvo v robotskem jadranju

Heise - V nemškem Lübecku se je včeraj začelo 4. svetovno prvenstvo v robotskem jadranju (WRSC 2011), na katerem sodeluje 16 ekip iz šestih držav. Merijo se v treh kategorijah, v katerih tekmujejo avtomatizirane robotske jadrnice več velikosti. Svetovno prvenstvo se je razvilo iz projekta prečkanja Atlantika z robotsko jadrnico Microtransat Challenge, ki prav tako poteka vsako leto od leta 2006 dalje. Roland Stelzer, ki je član lanske zmagovalne ekipe na WRSC, pojasnjuje, da je Microtransat zahteven izziv, ki mu manj bogate ekipe ne morejo biti kos, zato se je razvil WRSC, kjer je krog tekmovalcev dosti širši. Sodelujejo lahko manjša plovila, prav tako pa preizkušnja ni tako brutalno težka.

...

0 komentarjev

V Carigradu poteka 15. svetovno prvenstvo za robote

RoboCup 2010, Singapur

Heise - V Carigradu na Univerzi Bogaziçi se je danes uradno začelo 15. svetovno prvenstvo v nogometu za robote RoboCup 2011, na katerem sodeluje 2600 udeležencev s 1500 roboti. Tekmovanje, ki se je brez tekem začelo že včeraj, bo trajalo do nedelje in v nasprotju z imenom ne ponuja le nogometnih spopadov, ampak tudi druge kategorije.

Prve zamisli o organizaciji tovrstnega tekmovanja segajo v 90. leta prejšnjega stoletja, ko so si zastavili drzen cilj, da bo moštvo humanoidnih robotov do leta 2050 zmožno premagati aktualnega nogometnega prvaka. Prvo tekmovanje je bilo izvedeno leta 1997 na Japonskem. Do uresničitve cilja je sicer še sila dolga pot, a napredek je opazen vsako leto. Od začetnih zamisli o nogometnem tekmovanju se je RoboCup razširil, tako da se dandanes...

9 komentarjev

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

24 ur - Če se vam je zazdelo, da se je slovenska nogometna pravljica po sporih na svetovnem prvenstvu in kadrovskih spremembah v ekipi končala, ste se zmotili. Na svetonem prvenstvu v robobrcu v San Franciscu je slovenska ekipa Ljubljana Dragons osvojila zlato medaljo v kategoriji Srednji Mirosot, kjer se meri 5 robotov proti 5-im nasprotnim. Ekipa s Fakultete za elektrotehniko je premagala korejsko ekipo KinGo, ki je njihov večni tekmec, kmalu pa se bo začela pripravljati na evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 18. junijem v Muenchnu. Klik!

Največ zadetkov je dosegel Zlatko Zarobotkovič.

17 komentarjev

Članek o našem računalniškem guruju

Jaz - O Matjažu Rogelju je na našem Forumu že potekala debata in takrat smo vsi ugotavljali, da more biti res en zelo kulerski tipo, da mu je uspelo kaj takega. Če še ne veste: Matjaž Rogelj je zmagal na evropskem tekmovanju iz računalništva in bo tako predstavljal našo celino na svetovnem prvenstvu, na katerem bodo tekmovali predstavniki posameznih celin. Na žalost to zelo fascinantno dejstvo nikjer ni bilo na veliko razglaševano, čeprav gre po mojem mnenju za bolj pomembno in zanimivo novico, kot smučanje z Everesta . Kakorkoli, če o Rogelju ne veste še ničesar, potem vam priporočam ogled tega člančiča na Finance-on.net. Thnx, Šunki!

3 komentarji