»

C++23 dokončan

Slo-Tech - Nova verzija programskega jezika C++ je dokončana, saj je odbor ISO C++ potrdil vse funkcionalnosti, ki bodo našle pot vanjo. Jezik C++ razvija in standardizira odbor pod ISO (International Organization for Standardization), ki vsako tretje leto pripravi novo verzijo standarda ISO/IEC 14882. V njo dodajo nove funkcije, kakšne stare pa tudi zastarijo (deprecated). Odbor se bo sedaj posvetil verziji C++26, ki bo izšla čez tri leta.

Tehnično delo na specifikacijah C++23 je zaključeno, sedaj pa pripravlja končni dokument standarda, o katerem se bo glasovalo, je povedal predsednik odbora Herb Sutter. Ena izmed novosti je modul s standardnimi knjižnicami (standard library module). Druge novosti so še poenostavljen implicit move, večdimenzionalni in statični operator[] ter boljša podpora za Unicode. Veliko novosti C++23 so prevajalniki in različne knjižnice že podprli. Že junija pa se bodo začele razprave o funkcionalnostih, ki bodo podprte v C++26.

8 komentarjev

Sprejet standard C++11

Slashdot - Odbor za standard C++ pri ISO v Ženevi je soglasno sprejel marca predlagani končni osnutek C++0x, ki se sedaj uradno imenuje C++11. Novi standard bo zamenjal sedaj veljavni C++ ISO/IEC 14882.

Novinec prinaša vrsto novosti, med njimi omenimo lambda funkcije, izboljšane standardne knjižice, korutine, in neposredno inicializacijo podatkovnega polja (direct data field initialization). Kakšnih pretresov nov standard ne bo prinesel, saj so vse v standardu dodane funkcije v prevajalnikih že implementirane kot neobvezne razširitve knjižic (Library Extensions TR).

Čeprav je novi standard sprejet, bo sedaj trajalo nekaj mesecev, preden bo objavljena vsa dokumentacija, tako da bo tudi javno v popolnosti zaživel. To naj bi se zgodilo do konca leta.

40 komentarjev

Sprejet končni osnutek standarda C++0x

Slo-Tech - Na pomladanskem srečanju komiteja ISO C++, ki je letos potekalo od 21. do 25. marca v Madridu, so v petek sprejeli zadnja dopolnila k standardu C++0x, ki predstavlja drugo verzijo programskega jezika C++. Na srečanju so razpravljali o dopolnilih in predlogih za nove funkcije, ki so jih nacionalni odbori predlagali za standardizacijo v novi verziji C++.

V petek ob 16.00 uri je komite na glasovanju potrdil dokument FDIS (Final Draft International Standard, končni osnutek mednarodnega standarda), ki vsebuje vse funkcionalnosti, ki bodo v C++0x. Sedaj bodo vse sprejete spremembe in dopolnila vnesli v končno verzijo standarda, pregledali vnose za morebitne napake in ga bodo posredovali...

8 komentarjev

Potrjen standard IEEE 802.3ba

Slashdot - IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) je sprejel nov standard 802.3ba, ki ureja omrežja ethernet s hitrostmi 40 Gb/s in 100 Gb/s. Novi standard je bil sprejet 17. junija in je prvi tovrsten standard, ki utemeljuje dve hitrosti hkrati. Razvit je bil v sodelovanju z delovno skupino IEEE P802.3ba in študijsko skupino 15 International Telecommunication Union (ITU-T). Z novim standardom naj bi se okrepilo razširjanje 100- in 40-gigabitnih povezav, ki bodo omogočile lokalne razvejitve v desetgigabitna omrežja. IEEE 802.3ba ostaja združljiv z obstoječimi inštalacijami za IEEE 802.3.

7 komentarjev

Standard 802.11n potrjen

Reuters - Kot smo poročali poleti, je s septembrom standard 802.11n resnično dočakal končno verzijo. Nov standard za brezžični LAN, ki ga je ta teden potrdil IEEE, podpira hitrosti prenosa do 300 megabitov na sekundo, kar je šestkrat hitreje od dosedanjega 802.11g, in večji domet. Proizvajalci so seveda pograbili novost in že do sedaj, ko je bil standard v fazi osnutka (n draft), izdali kopico naprav s podporo zanj. Končna verzija se od nje ne razlikuje bistveno, tako da bodo že izdelane naprave v najslabšem primeru potrebovale le nadgradnjo firmwara za nemoteno delovanje. Vse specifikacije standarda bodo objavili sredi oktobra.

35 komentarjev

Hercules 3D Prophet Radeon 9800 PRO

VR - Zone - Herculesov Radeon 9800 pro je zopet oblečen v lepo modro barvo, kar je za Hercules postal že standard. Dodali pa so mu še modro led-ico, ki lepo osvetljuje bakren hladilnik, ki hladi GPU in tako ustvari še lepši učinek. Z velikim veseljem nam z VR-Zone, kjer so kartico stestirali, sporočajo da ima velik navijaški potencial, prav zaradi posebnega dizajna hladilnega sistema, saj so jo uspeli naviti na 460/365 MHz (GPU/pomnilnik) brez kakršnihkoli modifikacij[:P]. Za celoten test odklikajte na tole stran.

V "oglejte si še" najdete tudi napovednik za to kartico.

3 komentarji

UltraATA/133 standard rojen

X-Bit Labs - Imate radi hitre diske? Od danes naprej jih boste imeli še raje, kajti Maxtor je postavil temelje novemu UltraATA/133 standardu, ki teoretično omogoča 133 MB/s prenose. Trenutno so lastniki licenc že VIA, SiS, Promise in Silicon Image, ki bodo nov standard uporabili v svojih krmilnikih in chipsetih. Maxtor pričakuje, da bo asimilacija celotnega trga trdih diskov z novim standardom končana zgodaj leta 2002. Glavne lastnosti novega standarda so sledeče:
  • teoretično 33% večji prenosi kot pri UtraATA/100 standardu

  • Združljivost s standardi Ultra ATA/33, ATA/66 in ATA/100

  • Nov standard uporablja isti 40-pinski kabel, kot pri UltraATA/100

Novorojeni standard izgleda obetaven, vprašanje pa je, kako se bo obnesel v praksi (primer: prehod iz UltraATA/33 na UltraATA/66 ni bil ravno bleščeč). Spet: počakajmo na prve teste.

5 komentarjev