»

Google+ slabo sprejet med uporabniki

Povprečni čas (minute/mesec), ki so ga uporabniki v mesecu januarja preživeli na naštetih socialnih omrežjih. Višja številka za MySpace je samo še sol na že tako nadležno rano.

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - Google je znan po tem, da zelo dobro rešuje tehnične probleme (in po odhodu Schmidta tudi oblikovne), precej manj sreče pa imajo s svojimi rešitvami za socialna omrežja. Ne Wave ne Buzz se kljub izjemnemu začetnemu zanimanju nista prijela, in kot vse kaže, bo precej isto tudi z Google+.

Servis naj bi sicer imel 900 milijonov članov (tj. vse Gmail uporabnike), vendar zadnji podatki družbe comScore kažejo, da ga skoraj nihče od njih ne uporablja, vsaj ne veliko. Povprečna raba na mesec naj bi bila le 3 minute, kar je celo manj od Myspace-a in...

35 komentarjev

Google+ na voljo vsem, dodano iskanje

Google - Po slabih treh mesecih od izdaje beta verzije Googlovega socialnega omrežja Google+ se je Google odločil, da je omrežje dovolj zrelo, da lahko ukine potrebo po povabilu za uporabo. Odslej se lahko k storitvi Google+ priključi vsakdo, tako da enostavno obišče domačo stran in klikne Prijavi se (oziroma predhodno ustvari Google Račun, če ga še nima).

Poleg tega je Google vpeljal še nekaj manjših novosti. Hvalijo se, da so jih v treh mesecih uvedli kar 99, do česar z drobljenjem sprememb sicer ni težko priti. Kakorkoli že, v zadnjih dneh so dodelali Hangouts (videopomenki), ki so sedaj podprti tudi na mobilnih telefonih z Androidom, lahko po želji popolnoma javni, čeprav sodeluje le do devet ljudi (Hangouts on Air), prav tako pa lahko vključujejo deljenje zaslona (screensharing), Google Docs itn. Razvijalci bodo veseli izdanih API-jev,...

10 komentarjev

Zaščita pred pretvarjanjem na Google+ slaba

Slo-Tech - Googlovo socialno omrežje Google+ ima možnost prijave profilov z lažnimi podatki (fake profile) in prijave profilov, v katerih se lastnik predstavlja za koga drugega (impersonation). Soustanovitelj Firefoxa in zaposleni v Facebooku Blake Ross je raziskal, ali je možno ti funkciji zlorabiti. Izkazalo se je, da z lahkoto.

Ross je ustvaril nov profil z enakim imenom in priimkom, v katerem ni bilo nobenih drugih osebnih podatkov ali fotografij. Šlo je pač še za nekega drugega Blaka Rossa, saj ime in priimek nista preveč redka. Potem je s svojim pravim profilom prijavil prvi profil kot profil z lažnimi podatki, pri čemer so mu pomagali še nekateri prijatelji, ki so storili isto. Zgodilo se ni nič.

Pričakovano, saj profil z enakim imenom in nobenimi osebnimi...

5 komentarjev

Zasebni Google Profiles bodo ukinjeni in pobrisani

vir: ZDNet
ZDNet - Google je ob predstavitvi socialne storitve Google+ napovedal tudi spremembo Google Profiles, ki so jih predstavili aprila 2009. Takratna ideja je bila ustvariti centralni profil na Googlu, s katerim bi uporabniki lahko laže nadzorovali, katere podatke o njih pri iskanju izvrže Google. Profili so bili lahko javni, tako da so podatke v njih lahko videli vsi (maja je to izkoristil nizozemski študent in za pisanje svoje doktorske disertacije nabral več milijonov javno objavljenih elektronskih naslovov), ali pa zasebni.

Prav slednji so s predstavitvijo socialnega omrežja Google+ postali nepotrebni, saj njihovo funkcijo opravlja Google+ neprimerno bolje. Kdor se je včlanil vanj, je tako ali tako opazil,...

12 komentarjev

Države od Googla zahtevajo vedno več osebnih podatkov

Guardian - Lani spomladi smo pisali o številu zahtevkov za dostop do uporabniških podatkov oz. za izbris podatkov, ki jih vladni in sodni organi posameznih držav pošiljajo Googlu. Zdaj so v okrivu projekta Google Transparency Report na voljo številke za prvo in drugo polovico lanskega leta.



Angleški Guardian v povzetku navaja, da je Google samo v zadnjih 6 mesecih lanskega leta prejel več kot 14 tisoč zahtevkov za razkritje podatkov o uporabnikih njihovih storitev, in to večinoma od 26 razvitih držav. Ugodi se med 75% in 90% odstotkom zahtevkom, odvisno od države. Daleč največ zahtevkov pride iz ZDA, sledijo pa Brazilija, Indija (oba Orkut), Združeno kraljestvo in Francija. William Echikson,...

4 komentarji

Google razširil storitev +1 na vse spletne strani

Google - Google je marca začel uvajati storitev +1, ki se je pokazala kot majhen gumb z napisom +1 v Googlovih iskalnih rezultatih. Kdor je bil prijavljen s svojim profilom in je iskal v angleškem vmesniku, je lahko kliknil +1 pri relevantnih in koristnih zadetkih, Google pa je zbrane odzive uporabil za serviranje vsebin vašim prijateljem pri iskanju. Odslej je funkcija +1 še bolj obče prisotna, saj jo lahko administratorji vgradijo kar na svojo stran.

Z Googlove strani lahko snamejo kos kode, ki jim na stran pripne Googlov +1. Za zdaj se je Google povezal z nekaj velikimi stranmi, kot so TechCrunch, Bloomberg, Reuters in podobne, sčasoma pa lahko pričakujemo poplavo teh gumbkov po celem spletu. Strani, ki so dobile veliko klikov +1, bodo...

12 komentarjev

Nizozemski študent zbral 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov Googla

The Register - Nizozemski podiplomski študent Matthijs R. Koot piše doktorsko nalogo s področja zasebnosti na internetu in v okviru tega projekta je preiskal javno dostopne Googlove profile. Odkril je, da je 40 odstotkov profilov javnih, ki so poleg tega še shranjeni na strežnikih v tako prikladni obliki, da je zlahka pridobil 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov in nekatere druge osebne podatke (poklic, delodajalca, izobrazba, kraj prebivališča in povezave do profilov na drugih socialnih straneh).

Na Googlovi strani je namreč imeniška datoteka profiles-sitemap.xml, ki imenuje povezave do profilov uporabnikov. Sodeč po podatkih v...

13 komentarjev

Google nadgrajuje iskanje po socialnih straneh

Google - Prihodnost spleta je (tudi) v socialnih omrežij in iskalniki, ki želijo obdržati svoj primat, morajo nasloviti to spremembo. Obstojijo specializirani iskalniki v ta namen, kot je recimo včeraj predstavljen Greplin, svoj kos pogače pa si reže tudi Google. Že poldrugo leto ponujajo storitev Google Social Search, ki ob prijavi z Googlovim računom omogoča povezavo s svojim profilom na LinkedIn ali Twitterju in iskanje po prispevkih prijatelje na teh straneh. Ti se pojavijo na dnu strani z iskanjem in še to le, če smo svoj profil povezali z Googlovim računom, kar je razlog za nizko priljubljenost te storitve. Google bo te možnosti razširil.

Prispevki prijateljev na Twitterju, YouTube, Flickerju in blogih bodo odslej avtomatično razvrščeni v...

5 komentarjev