»

Prihaja KDE light

Slo-Tech - Manjša skupinica openSUSE razvijalcev je začela delo na "lažji" različici priljubljenega GNU/Linux namiznega okolja KDE, imenovani KLyDE (The K Lightweight Desktop Environment). KLyDE naj bi bila pošteno oskubljena tako manj rabljenih paketkov kot nastavitev. S tem naj bi se približala vedno bolj priljubljenim lahkim okoljem kot sta XFCE ali LXDE (oba prideta tudi kot posebni različici Ubunta).

Za začetek so iz jedra KDE odpakirali knjižnici Nepomuk (desktop search) in Akonadi (object store za mejle, kontakte in koledar), ki sta sprva obljubljali veliko, vendar zavoljo ne najboljše implementacije predvsem počasnita sistem. Podobna usoda čaka še Activities...

14 komentarjev

Izšel KDE 4.9

Nova verzija je posvečena Caire Lotion, ki je sodelovala pri razvoju KDE in preminila maja.

Slo-Tech - Z začetkom meseca je izšla tudi nova verzija grafičnega okolja za Linux KDE. V verzijo 4.9, ki je po pravilu po pol leta nasledila prejšnjo inačico, so programerji stlačili precej novosti, nekaj stabilnostnih izboljšav in kakšno pohitritev. Posodobljene so vse tri verzije, torej KDE Plasma Workspaces, KDE Applications in KDE Platform.

Prenovljen je upravitelj datotek Dolphin, ki je na primer dobil možnost prikaza metapodatkov (ločljivost slike itd.) in razvrščanje po njih. Spremenjeno oziroma dopolnjeno je preimenovanje datotek (podprt inline renaming), posodobljen je zavihek Places, boljše je iskanje. Nov vtičnih dodaja podporo za Mercurial. KDE Okular je končno dobil možnost shranjevanje in tiskanje opomb (annotations) v PDF,...

9 komentarjev

KDE5 napovedan za naslednje leto

Shema prihajajočega KDE5.

vir: Heise
Heise - Razvijalska skupina priljubljenega namiznega okolja KDE je na še trajajočem Desktop Summitu v Berlinu napovedala prihod naslednje različice, KDE5. Podrobnosti še ni prav veliko, vendar naj bi bil izgled še kar podoben sedanji štirki, se pravi, brez radikalnih sprememb, kot smo jih bili deležni med prejšnjo 3.x in zdajšnjo 4.x. Datum izida naj bi bil enkrat prihodnje leto, in sicer kmalu po prihodu naslednje različice widget toolkita Qt5. Do takrat lahko tudi pričakujemo redne, 6-mesečne posodobitve KDE4.

Seveda KDE ne bi bil KDE, če ne bi napovedali tudi bistvenega redizajna (rewrite) svoje kode. KDE Platform, kot se sedaj imenuje, se bo spremenil v KDE Frameworks, tj. modularen sistem...

24 komentarjev

OpenOffice.org v obleki KDE

OOo kot del KDE

PC Linux Online - Na voljo je posebna različica najnovejšega OpenOffice.org 1.1.1, ki uporablja ogrodje domačih gradnikov KDE in zbirko ikon Crystal, ki je ravno tako del KDE. Na ta način je najbolj priljubljena prosta pisarniška zbirka postala bistveno bolj povezana z najbolj priljubljenim namiznim okoljem za Linux. To je še posebej pomembno za končne uporabnike, ki so se doslej pritoževali nad neskladno podobo namiznega okolja in zbirke, ki jo potrebujejo za vsakodnevna opravila. Klik!

In kdaj bosta tudi KDE in Gnome tako povezana ...

33 komentarjev

Kontact v MacOS X

Kontact v MacOS X

KDE - Kontact je upravnik osebnih informacij (Personal Information Manager) za namizno okolje KDE, ki bo luč sveta uradno ugledal ob izidu KDE 3.2, torej čez približno mesec dni. Program združuje orodje za delo z elektronsko pošto, koledar, upravljalnik naslovov, beležko, bralnik novic in orodje za povezavo s pametnimi telefoni. Druga različica, ki naj bi izšla 3 ali 4 mesece za prvo, pa bo ponujala tudi rešitev za skupinsko delo.

Pred kratkim je Kontact začel obratovati tudi na operacijskem sistemu MacOS X. Podvig je uspel projektu KDE on Darwin, ki želi programe za KDE prilagoditi za delovanje v MacOS X.

Kdo ve, morda pa bo Kontact kmalu igral pomembno vlogo v Applovem sistemu, tako kot jo že zdaj igra Konqueror, pardon, Safari.

11 komentarjev

OpenOffice.org s podobo KDE

OOo + KDE

KDE - Na voljo je prva razvojna različica domačega ogrodja gradnikov (Native Widget Framework) KDE za OpenOffice.org. V slovenščini to pomeni, da OpenOffice.org lahko občutimo kot polnopravnega člana KDE, saj OOo uporablja gradnike iz okolja KDE. Zaenkrat to še ni popolnoma mogoče, saj gre šele za prvo razvojno različico za javnost, v prihodnosti pa naj bi integracija OOo v KDE bila na visokem nivoju, kar bo pripomoglo k prijaznosti Linuxa do uporabnikov.

Ostale slike: 1 | 2 | 3 | 4
Binarna datoteka (85 MB)

10 komentarjev