»

Izšel dodatek za varno brskanje v Firefoxu HTTPS Everywhere

CNet - Včeraj je izšla prva stabilna verzija dodatka za Firefox, ki se imenuje HTTPS Everywhere in o katerem smo že pisali. Dodatek omogoča enostavno uporabo šifrirane povezave (HTTPS) pri brskanju po množici spletnih strani, ki to podpirajo, a je nastavitev včasih težavna, skrita ali kako drugače netrivialna. Podprtih je več kot 1000 najpopularnejših strani, med njimi Google, Twitter, Facebook, PayPal itn.

HTTPS Everywhere tako ne prisili brskalnika v slepo zahtevanje in prikazovanje strani prek...

24 komentarjev

Jutri svetovni dan IPv6

Arnes - Ker je na najvišji ravni že zmanjkalo nedodeljenih naslovov IPv4 pa tudi regionalnim upravljavcem bodo vsak hip pošli, je prehod na IPv6 vedno bliže. Da bi preverili, kako se bo obstoječa omrežna oprema vedla pri prehodu, je jutri načrtovan svetovni dan IPv6.

To pomeni, da bodo vse večje strani (med njimi Google, Facebook, Yahoo, pa tudi slovenske) od 2.00 ure zjutraj jutri do 2.00 ure zjutraj v četrtek servirale IPv6-verzije strani, saj bodo na produkcijske strani dodali zapis AAAA. Kljub temu razlogov za paniko ni, saj bodo vzporedno...

99 komentarjev

Hotmail ukinil dostop prek HTTPS v nekaterih državah

Slo-Tech - Microsoft je ukinil možnost dostopa do elektronskega predala na Hotmailu prek šifrirane internetne povezave (HTTPS) za uporabnike v nekaterih nedemokratičnih državah. Za zdaj je potrjeno, da v Bahrajnu, Maroku, Alžiriji, Siriji, Sudanu, Iranu, Libanonu, Jordaniji, Kongu, Mjanmaru, Nigeriji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu in Kirgizistanu ni mogoče več nastaviti dostopa prek HTTPS. Če uporabniki to vseeno poizkusijo, jih pričaka obvestilo, da v njihovem tipu računa to ni možno.

Možnost celotnega dostopa prek HTTPS je relativno nova, saj jo je Microsoft uvedel šele decembra lani. Na ta način lahko uporabniki preprečijo, da bi nepooblaščene stranke prisluškovale prometu, kar je še zlasti pomembno v nedemokratičnih režimih.

Na prvi...

5 komentarjev

EFF pripravlja dodatek HTTPS Everywhere

Slo-Tech - Electronic Frontier Foundation skupaj z razvijalci anonimizacijskega projekta Tor pripravlja dodatek za Firefox, HTTPS Everywhere. Dodatek je trenutno še v beta različici, a je že uporaben.

Dodatek omogoča samodejno in privzeto brskanje preko SSL zaščitenih (HTTPS) povezav za številne spletne strani npr. Google Search, Wikipedia, Twitter, Facebook, Paypal, itd. Te strani sicer nudijo https podporo, vendar je njena uporaba pogosto težavna, saj https privzeto ni uporabljen ali pa šifrirane strani vsebujejo povezave na nešifrirane strani. HTTPS Everywhere vse te http povezave prepiše na https. Dodatek omogoča, da uporabniki lahko vpišejo tudi lastna pravila oz. nabor podprtih spletnih strani še razširijo.

Poleg dodatka HTTPS Everywhere svetujemo še uporabo dodatka Pet Name Tool, ki omogoča preverjanje integritete SSL certifikatov spletnih strani.

10 komentarjev

Izšel Incognito 2008.1

Incognito 2008.1

Slo-Tech - Pred časom osnovana skupina anonimnih razvijalcev in uporabnikov Tor omrežja je danes izdala Incognito 2008.1. Gre za tim. živi CD, ki omogoča enostavno uporabo Tor omrežja za anonimno brskanje po spletu, klepetanje in pisanje elektronske pošte, temelji pa na Gentoo Linuxu.

Incognito lahko zaženemo iz CD-ja ali v virtualnem stroju (npr. VmWare, QEMU, VirtualBox,..), lahko pa ga tudi skopiramo na USB ključ na katerega nato lahko shranimo lastne nastavitve (npr. za e-pošto). Za kopiranje na USB ključ lahko uporabimo vgrajeno orodje, ki poskrbi za izdelavo zagonskega USB-ja, ustvarjanje kriptiranega domačega (/home) razdelka, sam korenski imenik pa je priklopljen samo za branje.

Incognito...

22 komentarjev