»

Zmagovalci leta 2013: Windows in Internet Explorer

Slo-Tech - Tako po izteku leta se spodobi pogledati, koliko odstotkov tržnega deleža so pridobili ali izgubili najpopularnejši operacijski sistemi in brskalniki. V prvi kategoriji že dlje časa vodi Microsoft in gre le za vprašanje hitrosti odmiranja starih verzij, pri brskalnikih pa je zgodba zelo zanimiva, saj je spet v vodstvu prav Microsoft.

V zadnjem letu je delež Windows ostal praktično nespremenjen, in sicer je z 91,6 odstotka padel na 90,7 odstotka. Nekoliko je pridobil Mac OS X, ki je dosegel 7,5 odstotka (na začetku 7,1 odstotka), medtem ko Linux vegetira okrog pol drugega odstotka. Procentualno mu je sicer uspela osupljiva 40-odstotna rast, a je še vedno pri skromnem 1,7 odstotku.

Razrez po verzijah je zanimivejši. Julija se je začela resnejša migracija z Windows XP, ki je leto začel pri 39 odstotkih in končal 10...

148 komentarjev

Delež Windows XP padel pod 50 odstotkov

TechSpot - Julijska statistika podjetja Net Applications, ki spremlja rabo brskalnikov in operacijskih sistemov na računalnikih po svetu, ki imajo dostop do interneta, kaže, da je desetletje star Windows XP končno izgubil absolutni primat. Njegov tržni delež je upadel tik pod psihološko mejo 50 odstotkov na 49,8 odstotka.

Skupno imajo razne različice Windows še vedno trdno v rokah vodstvo, saj obvladujejo skoraj 88 odstotkov trga. Vista je nameščena na 9,24 odstotka računalnikov, Windows 7 pa je pridobil 28,87 odstotka trga. Na drugem mestu so s 5,59 odstotka uporabniki Mac OS X, Linux pa je nabral skoraj en odstotek (0,98 odstotka). V zadnjem mesecu se je tržni delež Windows 7 povečal za 0,74 odstotne točke, Vista je izgubila...

63 komentarjev

Windows 7 na vrhu v ZDA

Deleži operacijskih sistemov v ZDA v začetku aprila

vir: engadget
engadget - Marec so pri StatCounterju zaključili z zanimivim opažanjem - Windows 7 je bil med deleži operacijskih sistemov v ZDA tik za petami Windows XP, kjer je slednji imel 32,17 % vseh uporabnikov, Windows 7 pa 30,84 %. S tem so napovedali, da bo v aprilu Windows 7 praktično nedvomno prehitel Windows XP, kar naj bi se zgodilo že kar v prvem tednu tega meseca. To se je očitno že zgodilo, saj StatCounter trenutno za april kaže, da ima Windows 7 31,98 %, Windows XP pa 31,2 % delež.

S tem je Windows 7 postal najbolj razširjen operacijski sistem v ZDA ter je po zelo dolgih letih (po skoraj desetletju) s prestola izrinil Windows XP. Predhodniku, Windows Vista, to namreč ni uspelo doseči, trenutno pa je na 19,23 %. Tako ima le še dobre 4...

70 komentarjev

Statistika uporabe operacijskih sistemov in internetnih brskalnikov v letu 2010

Slo-Tech - Znane so statistike, katere operacijske sisteme in katere spletne brskalnike smo uporabljali preteklo leto. Kot vsak mesec so statistiko pripravili na Net Applications. Še vedno so daleč v ospredju Microsoftovi izdelki, a počasi tudi alternative pridobivajo privržence.

Najprej k operacijskim sistemom. Uporabniki so vzeli Windows 7 za svojega, saj se je njegov tržni delež skoraj potrojil. Še vedno sicer vodi Windows XP, ki je imel januarja 2010 dvotretjinski tržni delež, konec leta pa še vedno 56-odstotnega. Vista ni rojena pod srečno zvezdo, saj ni nikoli dosegla stratosferskih višav; lani je z 18 odstotkov padla na dobrih 12 odstotkov. Praktično vse te prestope je polovil Windows 7, ki...

113 komentarjev

Windows 7 z dvomestnim tržnim deležem

Ars Technica - Rezultati marčevskih analiz tržnega deleža operacijskih sistemov, ki jih izvaja podjetje Net Applications, kažejo, da se je novinec Windows 7 prebil do dvomestnih številk. Skupni tržni delež sistema Windows se je zmanjšal za pol odstotne točke na 91,58 odstotka, izmed katerih levji delež pripada Windows XP (64,46 odstotka). Na drugem mestu je Vista (16,01 odstotka), tretji pa že Windows 7 z 10,23 odstotka. Zanimiva je tudi primerjava tržnega deleža Windows 7 in Viste v enakem obdobju po izidu. V prvih petih mesecih dobavljivosti je Vista komajda prilezla na štiri odstotke, medtem ko ima Sedmica dvakrat več uporabnikov. Mac OS je pridobil četrtinko odstotne točke, tako da ima skupno...

108 komentarjev

Windows spet izgubljal

ComputerWorld - Še en mesec je za nami in spet je čas, da pogledamo tržne deleže operacijskih sistemov na računalnikih uporabnikov interneta. Net Applications, ki pridno spremljajo navade uporabnikov, so zabeležili, da se je tudi januarja tržni delež Windows zmanjšal.

V primerjavi z decembrom je nižji za 0,4 odstotne točke in zdaj znaša 88,3 odstotka. Skupaj je tako v zadnjih treh mesecih Microsoft izgubil 2,2 odstotne točke uporabnikov, kar je največje zmanjšanje v takem obdobju v zadnjih štirih letih, odkar Net Applications spremljajo trende. Prvikrat se je z opazno vrednostjo na seznamu prikazala beta verzija Windows 7, ki je podobno kot Vista bolj uporabljana med vikendi - to pomeni, da jo imajo ljudje v večji meri nameščeno na domačih računalnikih kot službenih. Dosegla je skromnih, a opaznih 0,22 odstotka. Večji delež osipa gre na račun veterana Windows XP, ki je izgubil 1,5 odstotne točke uporabnikov, medtem ko jih je Vista malenkost manj pridobila in z 22,5 odstotki postavila svoj rekord.
...

90 komentarjev

Tržni delež Windows nižji

ComputerWorld - Pred mesecem dni smo poročali, da je tržni delež Windows upadel na najnižjo raven v zadnjih petnajstih letih, december pa je, kot kaže, trend nadaljeval. Microsoftov operacijski sistem je izgubil skoraj celo odstotno točko in pristal na vrednosti 88,7 odstotkov. V celotnem letu 2008 je Windows izgubil 3,1 odstotne točke. Medtem so se jabolčniki tudi na njegov račun okrepili, saj tržni delež Mac OS X še vedno raste, tako da je samo v zadnjem mesecu pridobil tri četrtine odstotne točke in dosegel 9,6 odstotka. V letu 2008 je njihova rast znašala 2,3 odstotne točke oz. 31,7 odstotka. Linux se je malenkostno okrepil na 0,85 odstotka.

Net Applications, ki raziskavo vodi, ugotavlja, da je višji delež Macov in pešanje Windows posledica večjega števila prazničnih dni, saj ljudje takrat do interneta dostopajo pretežno od doma, kjer je več Macov kot v poslovnem okolju. Kljub temu je treba povedati, da je decembrski padec dvakrat večji kot leto poprej, tako da to ne more biti edini razlog.

365 komentarjev