»

Papir in tabla ali računalnik? Raje svinčnik in kreda

Slo-Tech - Debate o uporabi računalnikov v izobraževalnem procesu tečejo že dlje časa, pametnih odgovorov pa še vedno ni. Računalniki so koristni in nujno potrebni, kjer problemov drugače ne bi mogli reševati. Confrad Wolfram se je že pred leti jezil, zakaj pri matematiki učimo računstvo namesto konceptov in razumevanja. Z računalnikom lahko enostavno prikažemo aproksimacijo ploščine kroga z včrtanim večkotnikom, ki mu povečujemo število oglišč, ali spreminjanje rešitev diferencialnih enačb v odvisnosti od parametrov in začetnih pogojev. Precej bolj zagonetno pa je vprašanje, ali računalniki koristijo pri opravilih, ki jih že stoletja ljudje uspešno izvajajo tudi brez njih - recimo pri delanju zapiskov.

Nova raziskave kažejo, da...

28 komentarjev

Ameriška univerza za študente nabavila 1000 Galaxy Padov

Slo-Tech - Univerza v južnem Missisipiju in Samsung sta pripravila zanimiv pilotski program, v okviru katerega so za svoje študente zagotovili 1000 Galaxy Padov 10.1 z prednaloženim 3.1 Honeycombom in kupom namenskih aplikacij. Med njimi je (zleda) plačljivi BlackBoard Mobile Learn, ki bo omogočal dostop do študijskega gradiva, e-učbenikov, urnika, oglasne deske in tudi dobljenih ocen. Na tiskovki (glej video), kjer je bil s svojim ameriškim vodstvom in moÄno PR ekipo seveda prisoten tudi Samsung, je bilo slišati precej besed o inoviranju in izkušnji za študente. Ta naj bi bila enaka ali celo boljša od zdajšnje kombinacije papirnega učenja in/ali prenosnika.

Za zdaj ni na voljo podatka, ali bodo ploščice delili kar zastonj (oz. bodo vračunani v...

6 komentarjev

V ZDA novi programi informatike v zdravstvu

EMR

ComputerWorld - V ZDA se zavedajo pomembnosti uporabe informacijskih tehnologij v zdravstvu, zato bo država vložila 144 milijonov dolarjev v razvoj novih študijskih programov na več kot 80 kolidžih in univerzah, ki bodo izobraževali informacijske tehnike v zdravstvu. Nanje se bodo lahko vpisali le ljudje, ki že imajo bodisi informacijsko bodisi zdravstveno izobrazbo, da se bodo izobrazili še v drugi disciplini. Novi programi naj bi zapolnili vrzel približno 50.000 delovnih mest, potrebnih za uspešno implementacijo elektronskih kartonov pacientov (angl. electronic medical records, EMR), za kar si prizadevajo v ZDA.

Programi in profili, za katere usposabljajo, bodo različni. Razdelili so jih v dve večji...

3 komentarji

Pipin odprti termin: E-študent

Slo-Tech - V torek, 21. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo govor o storitvi E-študent.

Predstavljen bo nov odprt sistem, namenjen vsem študentom kot študijsko orodje. Del ekipe E-student.si bo predstavil istoimenski projekt, ki predstavlja popolnoma drugačen pogled na sam študij. Moto projekta je "od študentov za študente" in predstavlja odlično dopolnilo k učnemu procesu, kjer študentje različnih študijskih smeri gradijo bazo znanja in prispevajo nekaj malega k ideji odprte univerze.

0 komentarjev

Obnove literarnih del v SMS sporočilih

The Register - Mobilni servis za študente dot.mobile je predstavil šaljiv način interpretacije del klasične književnosti, ki temelji na SMS sporočilih. Ta vsebujejo na moderen način zapisane obnove del, s pomočjo katerih naj bi si študentje lažje zapomnili dogajanje.

Profesor John Sutherland iz univerze v Londonu pravi, da je način izviren in da bi bile takšne obnovice lahko koristne, saj približajo dela študentom, ki imajo do zahtevnejše, posebno klasične književnosti, ponavadi odpor. Kljub vsemu pa gre bolj za duhovit način obnove zgodbe in jasno je, da bo za razumevanje knjige to potrebno vzeti v roke.

Kot je nekoč dejala Emily Bronte: "Wtf?".

6 komentarjev