»

Finski najstnik, odgovoren za božični DDoS napad na PSN, dobil dve leti pogojne

Slo-Tech - Lani na božični večer je hekerska skupina po imenu LizardSquad s pomočjo daljšega DDoS napada onesposobila tako PSN kot tudi XBox live. Številni igričarji so bili tako primorani božič preživeti kar s svojo družino (groza ...), Sony in Microsoft pa sta seveda poprosila policijo, da najde in kaznuje krivce za ta večmilijonski izpad dohodkov.

Preiskovalci so imeli nekaj sreče, ker se je Lizzardova ekipa uspela skregati z nekaterimi drugimi hekerskimi skupinami, kar je potem vodilo v medsebojno obračunavanje in končno razkritje njihove identitete na Twitterju in drugod. Malo jim je pomagal tudi varnostni raziskovalec Brian Krebs, ki je na svojem blogu tudi objavil identitete več članov te skupine (neke sorte njegov hobi, čeravno z njim tudi precej tvega)....

5 komentarjev

Prva aretacija zaradi božičnega napada DDoS na PSN in Xbox Live

Slo-Tech - Božični napad, ki je za 24 ur onesposobil Xbox Live in za skoraj dva dni Sony PlayStation Network, je hitro postal predmet preiskave organov pregona v več državah. Igre so namreč resna stvar, izgubljeni prihodki pa se hitro začno meriti v milijonih. V Veliki Britaniji so izvedli prvo aretacijo posameznika, ki je domnevno povezan z napadi, na Finskem pa FBI sodelovanja sumi...

23 komentarjev

Britanski GCHQ izvajal napade DDoS

NBC - Običajno se ZDA in Kitajska vzajemno obtožujeta izvajanja napadov DDoS na infrastrukturo druga druge, a prva država, za katero imamo neizpodbiten dokaz, da uporablja DDoS, je Velika Britanija. Snowdnovi dokumenti, ki jih je objavil NBC, pojasnjujejo, kako se je britanska obveščevalna agencija GCHQ lotila obračuna s skupinama Anonymous in LulzSec, verjetno pa tudi ostalih.

Uporabljali so tudi klasične preiskovalne metode, kot je uporaba ovaduhov in delo pod krinko. Svoje ljudi so vtihotapili na kanale na IRC-u, kjer so se člani Anonymousa dogovarjali za operacijo povračilo, s katero so napadali PayPal, MasterCard in Viso, ko so ta podjetja prenehala opravljati plačilni promet za Wikileaks. Dokumenti opisujejo, kako so...

4 komentarji

Obtoženemu iz hekerske skupine LulzSec zaradi napada na Sony leto zapora in visoka globa

Heise - Kalifornijsko okrožno sodišče je za krivega spoznalo 25-letnega Codyja Kretsingerja, člana zloglasne hekerske združbe LulzSec, ki so ga aretirali predlanskega septembra v povezavi z napadi na Sony Pictures. Zaradi neavtorizirane onesposobitve računalniškega sistema bo moral v zveznem zaporu odslužiti leto dni kazni, potem pa bo še dodatno letno v hišnem priporu. Poleg tega bo moral opraviti še 1000 ur družbeno koristnega dela in plačati 605.000 dolarjev odškodnine. Sorazmerno nizko kazen si je prislužil, ker je po začetnem zanikanju dejanja svoje početje priznal in se izrekel za krivega za omenjeno kaznivo dejanje.

Naslednjemu obtoženemu, Raynaldu Rivieri, pa bo sodišče izreklo kazen...

21 komentarjev

Podrobnosti o aretaciji članov Anonymousa in LulzSeca

Drugo razkritje Sabuja

Ars Technica - Nedavno smo pisali o aretaciji peterice vodilnih članov LulzSeca, izmed katerih so bili nekateri tudi člani Anonymousa, potem ko se je izkazalo, da je ustanovitelj LulzSeca ves čas sodeloval s policijo. V zadnjih 24 urah je na internetu, v časopisnih hišah in v hekerskih vrstah vladalo obsedeno stanje, znanih pa je vrsta novih informacij (in tudi nekaj dezinformacij).

Kot kaže, je bil Sabu, čigar identiteta kot ovaduha je bila včeraj razkrita, že pred aretacijo junija lani ostalim članom Anonymousa sumljiv. FBI je moral celotno operacijo pospešiti in ga aretirati v naglici, saj so na internetu le nekaj ur pred tem člani Anonymousa objavili Sabujevo identiteto. Javno razkritje identitete člana se imenuje doxing in je bilo v času LulzSeca pogosta praksa. Veliko teh razkritij so prispevali člani sami,...

42 komentarjev

Aretirana peterica kolovodij LulzSeca, vodja ves čas sodeloval s policijo

Hector Xavier Monsegur, vodja LulzSeca

FOX News - Policija je danes v ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem aretirala pet pripadnikov hekerske skupine LulzSec, za katere verjamejo, da so bili glavni v celotni organizaciji. Uradno je bil sicer LulzSec razpuščen lani junija, a so se policijske preiskave z aretacijami nadaljevale, prav tako pa tudi aktivnosti LulzSeca.

Danes so aretirali dva osumljenca iz Velike Britanije (Ryan Ackroyd in Jake Davis iz Londona), dva iz Irske (Darren Martyn in Donncha O’Cearrbhail) in enega Američana (Jeremy Hammond iz Chicaga), ki naj bi bili hrbtenica in glava organizacije. Hammonda obtožujejo, da je odgovoren za vdor v Stratfor, je FBI zapisal v izjavi za javnost. Ker je poleg tega tudi član Anonymousa, bo...

26 komentarjev

V Evropi in Južni Ameriki aretiranih 25 domnevnih pripadnikov Anonymousa

Boston - Interpol je objavil, da so včeraj izvedli zaključno fazo operacije Unmask, s katero so v več evropskih in južnoameriških mestih izvedli več kot 40 hišnih preiskav, zasegli okrog 250 kosov računalniške opreme in aretirali 25 posameznikov, ki so osumljeni sodelovanja v spletnih skupini Anonymous.

Operacija Unmask se je pričela sredi meseca, ko so koordinirani internetni napadi iz Argentine, Čila, Kolumbije in Španije ohromili spletne strani več vladnih služb in podjetij v omenjenih državah. Lokalna policija (Interpol namreč nima pristojnosti, ampak zgolj koordinira operacije) je pridržala štiri osumljence v Španiji, deset v Argentini, šest v Čilu in pet v Kolumbiji. Aretirani so stari med 17 in 40 leti.

Čilske oblasti so na novinarski...

120 komentarjev

Šolnine in poprov sprej

Obkoljen policist si utira pot na svobodo.

vir: Los Angeles Times
Los Angeles Times - Uporaba poprovega spreja zoper mirne, a trdovratne in skrajno nadležne protestnike je v vidnem porastu. Po incidentu na ulicah New Yorka, ki si ga je konec septembra privoščil višji policijski svetnik Anthony Bologna [1], sta sprej minuli petek brez večjih zadržkov uporabila dva policista na ameriški univerzi UC Davis in to zoper ducat študentskih protestnikov, ki so sede na tleh in s sklenjenimi rokami nasprotovali odstranitvi s prostorov univerze. Do njih je pristopil policijski poročnik John Pike, dvignil kanister, jih vse poškropil po obrazu, nato pa dvema še na silo odprl usta in napolnil grlo. En fant je še po 40h minutah na mestu bruhal kri, nakar so vse končno popisali, aretirali in odpeljali v bolnišnico.

...

121 komentarjev

FBI nadaljuje aretacije članov LulzSec, Anonymous

FBI državljanom pošilja jasno sporočilo, da se DDOS-erje da odkriti in jih kaznovati, tudi če niso storili nič več kot kliknili 'Imma chargin mah lazer' v LOIC-u.

Slo-Tech - Medtem ko ameriški mediji mirno ignorirajo zdaj že šestdnevne proteste pred stavbo borze na Wallstreetu (#OccupyWallstreet), so poročila o FBI-jevi aretaciji domnevnih članov haktivističnih kolektivov LulzSec oz. Anonymous brez večjih težav našla svoj prostor v časopisnih in spletnih izdajah.

Možje v temnomodrem so včeraj zjutraj aretirali brezdomca in hekerja v San Franciscu (Kalifornija) ter nato še 23-letnika v Phonixu (Arizona), proti tretjemu iz Ohia pa naj bi bila obtožnica že nared.

Mladenič iz Arizone naj bi bil po potrditvi Ministrstva za pravosodje član LulzSeca, drugi pa kolektiva Anonymous. Cody Kretsinger, kot je prvemu ime, je obtožen neavtorizirane onesposobitve računalniškega sistema.

Še pred tem je...

18 komentarjev

V Veliki Britaniji aretiranih šest domnevnih hekerjev

Guardian - Ta teden so se nadaljevale aretacije hekerjev in njihovih podanikov, ki se združujejo v skupini LulzSec in Anonymous. V Veliki Britaniji sta bila v četrtek aretirana 24- in 20-letnik, ki ju sumijo sodelovanja v omenjenih hekerskih skupinah. Prijeli so ju na njunih domovih v grofijah South Yorkshire in Wiltshire, kjer so izvedli tudi obsežne hišne preiskave in zasegli računalniško opremo. Policija sumi, da je spletni alias enega izmed njiju Kayla. Najprej se je zdelo, da je Kayla 16-letno dekle, ki je imelo pomembne napade na HBGary, sedaj pa je jasno, da gre za psevdonim nekoga drugega. Kdorkoli se že podpisuje kot Kayla, ga policija sumi, da je ustanovni član LulzSeca in glavni pri...

7 komentarjev

Na Shetlandskih otokih bojda aretiran tiskovni predstavnik Anonymousa

Nekaj dni pred aretacijo je Topiary pobrisal svoj račun na Twitterju in objavil le eno zadnje sporočilo.

BBC - Britanska policija je razkrila identiteto v sredo aretiranega moškega, ki ga sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous in naj bi bil nekoliko večja riba. Gre za 18-letnega Jaka Davisa, ki je bil aretiran na Shetlandskih otokih na severu Škotske.

Danes se bo prvič pojavil pred sodnikom, obtožen pa je petih kaznivih dejanj: nepooblaščenega dostopa v računalniški sistem, nagovarjanja h kaznivemu dejanju in zarotništva v treh točkah za troje kaznivih dejanj. Čeprav so nekateri predvidevali, da je Anonymous ukanil policijo v aretacijo napačnega človeka, se zdi, da je Davis kar pravi. Policija verjame, da je na internetu deloval z vzdevkom Topiary kot neke vrste tiskovni predstavnik Anonymousa. Od aretacije Topiary in LulzSec nista objavila nobenih prispevkov več na Twitterju. Poleg njega so prejšnji teden v Londonu aretirali še 16-letnega...

28 komentarjev

Anonymous vdrl v NATO

Washington Post - Anonymous se je odzval na aretacije svojih domnevnih članov po ZDA in Evropi in v protinapadu, po lastnih navedbah na Twitterju, vdrl v strežnike severnoatlantskega zavezništva NATO, kar naj ne bi bilo težko tehnično izvedljivo. Objavili so tudi daljše pismo za NATO, v katerem kritizirajo netransparentnost, in napovedali razkritje zbranih dokumentov.

Po navedbah Washington Posta so v Anonymousu ukradli za približno gigabajt tako občutljivih podatkov, da bi jih bilo "neodgovorno objaviti". Za pokušino in v dokaz svojih trditev so objavili le dva dokumenta (eden se imenuje NATO Restricted iz leta 2007 o komunikacijskih sistemih v Afganistanu, drugi pa Outsourcing CIS in Kosovo). Še nekaj drugih neobčutljivih dokumentov naj bi...

85 komentarjev

Nadaljnje preiskave prostorov domnevnih članov LulzSeca

ComputerWorld - Čeprav je hekerska skupina LulzSec za vikend objavila, da se bodo razpustili in prenehali delovati, organi pregona po celem svetu še vedno intenzivno raziskujejo identitete šestih kolovodij skupine. Prve sadove naj bi bila obrodila že tudi aretacija Ryan Clearyja iz Velike Britanije, ki sicer ni med vodilnimi člani skupine, a je policiji posredoval nekatere pomembne informacije.

Na podlagi teh informacij je ta ponedeljek ameriški FBI v kraju...

6 komentarjev

Aretirani 19-letnik obtožen vdora v britanske strani

BBC - Britanska policija je ta teden aretirala 19-letnika iz Essexa, ki naj bi bil po besedah PCeU (britanske policijske enote za e-krminal) vodja LulzSeca, kar pa je skupina že zavrnila. Sedaj je znanih več podatkov.

Gre za 19-letnega Ryana Clearyja iz Wickforda, ki je bil sedaj uradno obtožen petih kaznivih dejanj po Criminal Law Actu in Computer Misuse Actu. Obtožen je, da je 20. junija napadel strežnike SOCA (Britanska enota policije za najtežji organizirani kriminal). Pred tem je napadel še Britansko fonografsko industrijo in nekatere druge strani. V zvezi z napadi na Sony in organizacijo...

16 komentarjev

Britanska policija aretirala domnevnega vodjo LulzSeca, ta trditve zavrača

vir: Sophos
Sophos - Britanska policija je objavila, da so v Essexu aretirali 19-letnega Britanca, ki je povezan z nedavnimi napadi DoS in hekerskimi vdori v večje organizacije. Policisti iz enote za e-kriminal (PCeU) so potrdili, da je bila aretacija izvedena sinoči. Zaradi suma kršitve Computer Misuse Acta (zakon o zlorabi računalniške opreme) so preiskali hišo v Wickfordu v Essexu, kjer so zasegli vso računalniško opremo. PCeU-ju sta pomagala tudi lokalna esseška policija in s podatki še FBI.

Neuradno se govori, da je aretirani Britanec eden izmed vodij hekerske skupine LulzSec, ki zadnje čase seje strah...

32 komentarjev