»

Windows 10 vendarle premagal Sedmico

Slo-Tech - Ko Microsoft naredi dober operacijski sistem, se ga uporabniki oklepajo še vrsto let po izidu. Kakor se Windows XP ni in ni mogel posloviti, je tudi Windows 7 na prvem mestu vztrajal več kot osem let. Windows 8 mu ni bil nikoli prava konkurenca, Windows 10 pa je - z izdatno pomočjo Microsoft in domala siljenjem na računalnike uporabnikov - sedaj končno prehitel staro verzijo. Po nekaterih statistikah, ne pa vseh.

Po statistiki StatCounterja
je Windows 10 januarja postal priljubljenejši od Windows 7. Srečala sta se pri 42 odstotkov, tako da skupaj še vedno obvladujeta pretežni del osebnih računalnikov. Windows 8.1 ima 8,7-odstotni tržni delež, Windows XP pa še vedno nezanemarljive 3,6 odstotke. NetMarketShare je nameril nekoliko drugače, in sicer ima po njihovih podatkih Windows...

10 komentarjev

Internet Explorer ni več prvi brskalnik

Slo-Tech - Pričakovati je bilo, da se bo Microsoftov Internet Explorer počasi poslovil od naziva najbolj uporabljenega spletnega brskalnika, saj so ga v novem Windows 10 postavili na stranski tir na račun novega Edgea. In tako se je po letu 1999 prvikrat zgodilo, da Internet Explorer ni več najpopularnejši brskalnik. Z 41,35 odstotka je zdrsnil na drugo mesto, na prvem pa ga je prehitel Chrome z 41,66 odstotka, kažejo podatki NetMarketShare.

Internet Explorer torej ni zabeležil nobenega katastrofalnega padca, temveč počasi, a vztrajno drsi. Chromov vzpon pa je bil po drugi strani meteoren, saj ga je Google izdal konec leta 2008 in je že kmalu dosegel dvomestni delež, sedaj pa se bliža polovičnemu.
...

33 komentarjev

Google ukinja podporo za Internet Explorer 8

Google - Internet Explorer 6 je (bil) ena izmed najbolj trdovratnih verzij tega brskalnika, saj se je kljub zastarelosti in nepodpori modernih tehnologij obdržal več kot deset let. Pokopati so ga poizkušali na različne načie, Microsoft že dlje časa odšteva ure do njegove smrti, Google mu je že zdavnaj odpovedal podporo. Ukrepi so razmeroma dobro zalegli, saj je njegov tržni delež padel na enomestne odstotke.

Če je Google IE6 nehal podpirati šele devet let po njegovem izidu, bodo z Internet Explorerjem 8 precej manj prizanesljivi. Sporočili so, da ga bodo v svojih aplikacijah Google Apps in na svojih straneh nehali podpirati 15. novembra. Seveda strani takrat v IE8 ne bodo nenadno umrle, ampak se bo pojavilo...

74 komentarjev

Chrome uporablja vsak peti uporabnik interneta

Velik delež kategorije Other predstavlja mešanica Chrome 12, Firefox 5 in Internet Explorer 9

HotHardware - Pred leti je Microsoftov Internet Explorer uporabljal praktično vsak, ki je želel internet povprašati za neke informacije. Da bi Microsoftova nadvlada padla je bilo skorajda nepredstavljivo, a majhni skupnosti, sprva večinoma pripadnikom odprte kode, je takšne upe zbujal Firefox. Res je prišel najbližje temu dosežku - decembra 2009 in januarja 2010 je bil Firefox 3.5 celo najpogostejša različica brskalnika, saj sta se ravno takrat prekrižala grafa uporabniškega deleža Internet Explorer 7 in Internet Explorer 8. A Windows Update je naredil svoje, vajenost ljudi pa prav tako. V zadnjem času Firefox, sicer nekoliko počasneje kot Internet Explorer, vztrajno izgublja delež, predvsem na račun novega konkurenta - Googlovega Chroma.

...

24 komentarjev

Internet Explorer 9 v prvem dnevu solidno

vir: Heise
Download Squad - V prvem dnevu od izida je Microsoftov Internet Explorer 9 zabeležil vsega 2,3 milijona prenosov (in najverjetneje namestitev), kar je nekajkrat manj od konkurenčnega in mnogo starejšega izida Firefox 3, katerega števec prenosov se je v prvem dnevu ustavil pri 8 milijonih. A dosežek Internet Explorerja je vse prej kot slab, sploh če upoštevamo znatne olajševalne okoliščine. 8 milijonov Firefox 3 je absolutni rekord pri prenosu programske opreme s spleta, izid Firefox 3.5 pa je npr. zabeležil le 5 milijonov prenosov v prvem dnevu. Obenem je ciljna publika Firefoxa praktično vsak uporabnik osebnega računalnika, medtem ko je ta številka za Internet Explorer 9 mnogo manjša.

Microsoftov...

40 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev

Firefox v Evropi prehitel Internet Explorer

engadget - Popularna stran za merjenje statistike uporabe brskalnikov StatCounter poroča, da je v Evropi v Decembru Firefox z 38,11 % prehitel Microsoftov Internet Explorer, ki je zaostajal manj kot odstotno točko s 37,52 %. Po dolgih letih dominacije to označuje prvi primer, ko je Internet Explorer izgubil svojo dominantno prednost na enem izmed večjih teritorijev. V nekaterih območjih se je to sicer zgodilo že pred leti (npr. v našem malem kotičku na sončni strani Alp), le vprašanje časa pa je bilo, kdaj bo Internet Explorer izgubil prevlado na enem izmed večjih ozemelj. Svetovno dominanco Firefoxa nekoliko zadržuje npr. Severna Amerika, kjer ima le 26,7 % deleža v primerjavi z 48,92 % za Internet Explorer in 12,82 % za Chrome. Najbolj verjeten kandidat za...

100 komentarjev

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo

Firefox prevzel vodstvo

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Novembra 2004 je izšel Firefox 1.0 in verjetno ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati prevlado tega takrat novopečenega brskalnika v nekaterih delih sveta že po nekaj letih, saj je Internet Explorer obvladoval izjemen tržni delež, krepko večji od 90%. Štiri leta pozneje prve države že beležijo tak dosežek in med njimi je po ugotovitvah analitske hiše Net Applications tudi Slovenija. Monopol Internet Explorerja se torej počasi že končuje. Čestitamo!

Firefox je v Sloveniji dosegel 52-odstotni tržni delež, medtem ko je v svetovnem merilu ravno pred kratkim presegel 20%. Še zanimivost: delež...

131 komentarjev

Firefox pospešuje

Slo-Tech - Iprom, eden največjih ponudnikov prostora za reklamne pasice ugotavlja, da je v mesecu decembru 2006 v Sloveniji Firefox uporabljalo že več kot 29% vseh uporabnikov spleta. Iprom je v lanskem marcu zabeležil 12% delež brskalnika Firefox in 87,7% delež brskalnika Internet Explorer.

Ugotavljajo, da povprečen uporabnik Firefoxa tedensko spletno predeska kar 37% več spletnih strani kot povprečen uporabnik brskalnika Internet Explorer, ki pa je še vedno najbolj pogosto uporabljan brskalnik, saj z njim spletne strani še vedno pregleduje kar 67% deskarjev.

Vsi ostali brskalniki skupaj (Safari, Opera, Netscape, ...) predstavljajo manj kot 4% delež, kar pa je 3 odstotne točke več kot marca lani, ko je bil delež ostalih brskalnikov skupaj manjši od 1%.

80 komentarjev