»

Izšel Firefox 89, ki zopet nadleguje uporabnike

Hamburger meni. Levo Firefox 88, desno Firefox 89

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Mozilla je izdala 89. različico svojega brskalnika Firefox. Ta je bil vnovič deležen precejšnjih sprememb v uporabniškem vmesniku. Vmesnik z razvojim imenom Proton je zamenjal prejšnjega, ki se je imenoval Photon. Kakšne so torej spremembe?

Uporabniški vmesnik je, tako pravi Mozilla, poenostavljen. Zavihki so sedaj ločeni zgolj s subtilno večjim presledkom in ni več navpične razdelilne črte, zaradi česar jih je nekoliko težje razločiti. Hkrati je aktivni zavihek označen z "balončkom", kar naj bi nakazovalo, da ga je možno prosto odpenjati iz obstoječega okna.

Manj uporabljane stvari so bile odstranjene, tako da je manj "navlake". To se predvsem pozna na meniju, ki se skriva pod hamburgerjem desno zgoraj. Tam so sedaj povsem preuredili vnose, ki sedaj nimajo več ikon, ki bi vizualno pomagale razumeti posamezne izbire. Vnosi so prerazporejeni, nekateri so odstranjeni, očitno pa je bilo potrebno tudi kolobarjenje oziroma zamenjava "Preferences" s "Settings". Poenostavljena so tudi...

110 komentarjev

Izšla Opera 11.50

TechCrunch - Izšla je nova verzija najbolj prezrtega med peterko vélikih brskalnikov, Opera 11.50. Pol leta po izidu enajste različice so Norvežani pripravili vrsto novosti, izboljšav in popravkov, ki so jih lično zapakirali v Opero 11.50.

Takoj po zagonu opazimo spremenjen uporabniški vmesnik, ki je naravnan proti trenutnim modnim smernicam, ki jih narekujeta Chrome in Firefox. To je vitkost, saj so odstranjeni veliki gumbi in ostala navlaka, ki kazi videzi. Druga vidna sprememba je izboljšava Speed Diala (to je začetna stran, kjer lahko nastavimo velike ali male sličice za bližnjice do najpriljubljenejših strani), ki sedaj ne podpira več samo povezav do strani, ampak tudi vtičnike, tako da lahko prikazuje vreme in podobno. Število sličic je...

124 komentarjev

Izšla Opera 11.10

Ars Technica - Izšla je prva večja revizija brskalnika Opera 11, ki nosi oznako Opera 11.10 in prinaša marsikatero izboljšavo. Med glavnimi omenimo povečano hitrost brskanja v načinu Turbo (ki se uporablja na počasnih povezavah), nove možnosti Speed Diala (pregledno okno ob zagonu Opere) in razširjena podpora za HTML5.

Turbo deluje tako, da uporablja Operine posredniške strežnike (proxy). Strani se med brskanjem najprej posredujejo do njih, kjer se stisnejo in šele nato posredujejo brskalniku. V novi verziji so z dodatnim, izboljšanim stiskanjem delovanje pospešili za do štirikrat. To je mogoče s podporo standarda WebP (doslej ga je podpiral le Chrome), ki slike pred prenosom še bolj stisne brez opazne izgube kakovosti.

Speed Dial je lažje...

25 komentarjev

Na Android prihaja Opera Mobile

Opera software - Že v mesecu dni naj bi uporabniki Androida poleg Opere Mini, brskalnika primernega predvsem za počasnejše povezave, dobili možnost uporabiti še polnejši brskalnik z Norveške, Opero Mobile. Razlika med njima je precejšna, saj se Mini zanaša na Operine strežnike, ki spletno stran na mobilni telefon pošljejo v zmanjšani obliki, kar seveda pohitri nalaganje na počasnih povezavah (manjša količina podatkov za prenos) in izrisovanje. Opera Mobile po drugi strani vse podatke spletne strani prenese neposredno na mobilni telefon ter jih tam tudi izriše, tako kot večina ostalih brskalnikov.

Opera Mobile je že na voljo za Windows Mobile (pogosto je namestitev le-te eden izmed prvih korakov na mobilnih telefonih z WM 6.5, če ni za to poskrbel že proizvajalec) in Symbian, medtem ko je Opera Mini mnogo bolj razširjena. V hitrejšem nalaganju spletnih strani lahko uživajo...

30 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.2

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice. V inačici 3.2 so avtorji paketu dodali lepo množico izboljšav in novosti. Izpostavimo hitrejši zagon, dosledna podpora standardu ODF 1.2 in izboljšana podpora drugih standardov (kot so Office XML z gesli), podpora pisavam OpenType na Postscriptu. Posamezni programi v paketu imajo seveda še vrsto izboljšav in popravkov, še zlasti so dodelali program za delo s preglednicami Calc. Prenos je mogoč z domače strani. OpenOffice podpira platforme Windows, Linux, Mac OS in Solaris (x86 in Sparc). Slovenščina je kakopak samoumevna.

23 komentarjev

Izšla je Opera 9.5

Iskanje po vsebini obiskanih spletnih strani (Quick Find)

vir: Opera software
Opera software - Danes, le dva dni po različici Release Candidate in skoraj dve leti po izdaji različice 9.0, je izšla Opera 9.5.

Novosti in izboljšav je veliko, pri Operi pa trdijo, da so najhitrejši brskalnik na svetu naredili še hitrejšega (hitrejši zagon in dvakrat hitrejši izris JavaScript in HTML strani).

Oglejmo si le nekaj novosti, ki jih najnovejša Opera prinaša:
  • Popolnoma novo in hitrejše jedro z še boljšo podporo standardom
  • Quick Find - takojšnje iskanje po celotni vsebini v preteklosti obiskanih strani
  • Opera Link - sihnronizacija priljubljenih in Speed Dial strani med večimi računalniki
  • Dragonfly - alpha različica seta orodij za pomoč pri razvoju spletnih strani skupaj (vključuje tudi JavaScript razhroščevalnik)
  • Varnost - izboljšana zaščita pred prevarami (Fraud Protection) in neželeno kodo (Malware) ter podpora EV certfikatom
  • Nov grafični vmesnik

Opera 9.5 je tako kot prejšnje različice na voljo za vse najpopularnejše operacijske sisteme...

210 komentarjev

V torek 24. oktobra 2006 izide Firefox 2.0

ComputerWorld - Končno smo ga dočakali! Mozilla Corporation, nam predstavlja končno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox.
Očitno je, da je datum izdaje novega Mozillinega izdelka prišel na ušesa Micorsoftu. Le-ta je neverjetno hitro po objavi Internet Explorerja RC2, izdal njegovo končno verzijo. Kako bi si lahko drugače razlagali manj kot enotedensko razliko med datumoma izdaje obeh končnih različic?

Firefox 2.0 bo prinesel kar nekaj novosti, ki pa so na prvi pogled očem večinoma skrite. Program bo imel delno spremenjen uporabniški vmesnik. Vsak zavihek, ki 'zasveti', ko se nad njim nahaja kurzor, bo imel svoj gumb za zapiranje. Žal (zaenkrat ?) še nima možnosti predogleda vseh odprtih zavihkov v obliki sličic (thumbnails).

Uporabna novost je, da si bo program zapomnil zadnje odprte zavihke, ko se pojavi potreba po ponovnem zagonu programa (npr. inštalacija dodatkov - add-ons).

Dodan je enostaven upravljalnik z iskalniki, ki so vdelani v Firefox. Po novem pa se pri uporabi...

94 komentarjev