»

Palm Pre prihaja junija

Ars Technica - Poročali smo že, da se je Palm odločil v večna lovišča poslati svoj PalmOS, na njegovo mesto pa je posadil webOS, ki bo gnal nove telefon iz serije Pre. Prvega so napovedali za 6. junij, vsaj kar se ZDA tiče. Cena bo primerljiva s konkurenčnima iPhonom in Blackberry Stormom, in sicer bo znašala 199 dolarjev z dvoletno vezavo pri operaterju z ekskluzivo, ki je to pot Sprint. Nekoliko nenavadnejši bo 100-dolarski popust, ki si ga bodo s kuponi lahko zagotovili kupci.

Na letošnjem CES-u napovedani webOS je dvignil kar precej prahu; pričakovanja so velika. Mnogo zamisli naj bi si sposodil pri uporabniškem vmesniku iPhona, jedro je grajeno na Linuxu, za razvijalce pa bo na voljo Mojo SDK na osnovi JavaScripta. Ker je Palm izgubil dobršen del uporabnikov na račun konkurenčnih iPhona in Blackberryja, je to na nek način ena izmed zadnjih priložnosti, ki jih bodo dobili za vrnitev na sceno, še zlasti po upokojitvi PalmOS in propadu Folea.

10 komentarjev

PalmOS na osnovi Linuxa

Slashdot - PalmSource, razvijalec operacijskega sistema PalmOS, ki teče na precejšnjem številu prenosnih naprav, je prevzel vodilno kitajsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za telefone, China MobileSoft. Glavna sprememba, ki bo s tem doletela njihov operacijski sistem, je sama osnova, saj bodo nove različice PalmOS 6 (Cobalt) tekle na osnovi operacijskega sistema Linux.

Več informacij je zapisanih v odprtem pismu skupnosti Linuxa (PDF).

5 komentarjev

Za študentski žep

Infosync - Sony je predstavil nov PDA, ki je za 13 % manjši od standardnih dlančnikov (T-serija). Ima visokoločljivostni (320x320 pik!) črno-bel ekran, 8 megabajtov pomnilnika, uporablja pa operacijski sistem PalmOS 4.1. Za energijo skrbita 2 standardni AAA bateriji, ki se jih lahko dobi v skoraj vsaki trgovini, baterije s polnilcem lahko tudi napolnimo. Uporaben je tudi navigator...

11 komentarjev

Microsoftova podpora strežniškim produktom

ComputerWorld - Redmondčani trenutno podpirajo tri svoje strežniške sisteme: Windows 3.5x, Windows NT 4.0 in Windows 2000. Da bodo podporo verziji 3.5x ukinili konec tega leta, se je vedelo, so pa oznanili 'deadline' za leta 96 izšlo verzijo 4.

Zastonjska podpora bo na voljo do začetka leta 2003, od takrat pa do začetka 2004 bo na voljo zgolj še plačniška podpora. Microsoft je na to temo odprl tudi novo FAQ sekcijo.

0 komentarjev

Palm se seli na ARM platformo

The Register - Palm je dolgo časa vztrajal na Motorolinih Dragonball procesorjih, sedaj pa se je odločil, da se preseli na ARM platformo. Po besedah Palma, naj bi prehod na drugo platformo pomenil nek napredek, ki bi Palme naredil še bolj konkurenčne PocketPC-jem, hkrati pa želi Palm navdušiti še druge proizvajalce čipov, da se začnejo zanimati za ARM procesorje. Čeprav ta selitev izgleda precej običajna, se v ozadju skriva precej zvit načrt, ki ga je Palm pripravljal kar dolgo časa. S tem, ko bi Palm navdušil proizvajalce za ARM procesorje, naj bi bila tudi ponudba večja. Palm tako ne bi bil več vezan na enega proizvajalca (Motorola), ampak bi lahko ob previsoki ceni ARM procesorja določenega proizvajalca izbral drugega ponudnika. Ali bi se to poznalo na večjem dobičku podjetja Palm ali na nižji ceni njihovih dlančnikov? Zaenkrat je še prezgodaj, da bi razpravljali v to smer, ker na trgu ni niti Palmov, ki bi vsebovali ARM procesorje, niti PalmOS-a 5.0, ki bo potreben, če bomo hoteli uživati...

0 komentarjev

PalmOS 4.0 nadgradnja

The Register - V novem PalmOS-u, ki trenutno nosi številko 4.0, so lahko do nedavnega uživali uporabniki Palmov m50x, od novembra naprej, pa bodo lahko nov operacijski sistem užili tudi uporabniki drugih Palm-ov. Palm namreč pripravlja samostojno nadgradnjo, ki bo nadgradila vaš stari PalmOS na najnovejšo različico tega operacijskega sistema. Nadgradnja bo popravila nekaj hroščev in dodala podporo najnovejši strojni opremi, ki jo trenutno lahko najdemo v najnovejšem m505. Cena nadgradnje trenutno še ni znana, vendar gotovo ne bo zastonj. Da pa ljudje ne bi bili preveč neučakani, so pri Palmu pripravili brezplačno nadgradnjo, ki vaš PalmOS nadgradi iz verzije 3.5 na 3.5.3.

0 komentarjev

PC-Chips pripravlja Palm klon?

Adrian's Rojak Pot - PC Chips je precej nepoznano podjetje, ki se ukvarja z low-cost matičnim ploščam, po podatkih na Rojakpot pa naj bi (da me ne boste držali za besedo ) se to podjetje preizkusilo tudi v izdelovanju ročnih računalnikov. Točneje: Palm klonov. Kaj naj bi ta klon vseboval? Specifikacije:
  • Motorola Dragonball processor (neznana frekvenca procesorja)

  • 2MB Flash ROM

  • 8MB RAM

Najbolj čudno pri vsem tem je, da bi tak računalnik lahko dobili že za 30 $ (okrog 7500) SIT. Kar prelepo, da bi bilo res. Mogoče pa bo PC Chips tudi uspelo. PC Chips naj bi tako nizko ceno dosegli s tem, da v računalnik sploh nebi vgrajevali PalmOS-a ampak svoj MiniOS. Krajši članek na to temo in domnevno sliko bodočega klona si lahko ogledate tukaj. Ampak še vedno je vse skupaj precej sumljivo - Palm za 30 $ ?. Bomo videli. Sicer pa smo že itak navajeni, da je računalniška industrija polna nategovanja .

1 komentar