»

Prvih 500 superračunalnikov

TG Daily - Mednarodna lestvica prvih 500 najzmogljivejših superračunalnikov za november 2008, ki je bila v celoti objavljena danes, kaže, da trenutno le dva presegata magično mejo enega petaflopsa. Junija je bil tak sicer le eden. Tokrat že drugič zapored lestvica kaže tudi porabo energije, tako da lahko ocenimo, kateri superračunalnik je najvarčnejši.

Prvo mesto zaseda IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW.

Zanimiva je tudi statistika, saj je med sistemi na seznamu tri četrtine Intelovih, preostali pa so enakomerno porazdeljeni med IBM in AMD. Povezave med podenotami so prek gigabitnega etherneta v 56 odstotkih , 28 odstotkov pa jih uporablja Infiniband, od tega vseh prvih 50 sistemov. Geografsko so na prvem mestu ZDA (58,2 %), sledita Evropa (30,2 %) in Azija (9,4 %). Najzmogljivejši...

29 komentarjev

Pozabite na klasični videorekorder!

Maksil - Ste takšne sorte človeka, da si radi posnamete kakšen film? Gradite lastno videoteko[:))] in snemate na klasičen način z videorekorderjem? Potem je prišel čas, da starino postavite v kot in ji zaželite vse najlepše v zasluženem pokoju [:D]!

Na tem naslovu si lahko namreč snamete do sedaj najboljši program, ki v povezavi s TV kartico (tunerjem), spremeni vaše računalo v digitalni videorekorder. Po poročanju uporabnikov naj bi bil program najboljši te vrste doslej. Kar pa je še lepše, program je - brezplačen!

Še nekaj malenkosti in podatkov: "težak" ni niti 800kB, dela z večino TV kartic, uporablja Windows Media Encorder 7.1. Kompresijsko razmerje, ki ga program pri snemanju uporablja, pa poskrbi, da film, posnet v vrhunski kvaliteti, ne bo...

11 komentarjev

MS ne bo podpiral Infiniband tehnologije

E-week -

Microsoft v naslednji verziji Windows .Net Server ne bo direktno podpiral Infiniband povezave, bo pa to omogočil drugim piscem kode.

Poteza Microsofta je nabrž povezana z dejanjem Intela, ki je dva meseca pred tem ustavila proizvodnjo Infiniband stikal ostale strojne opreme.

Infiniband prenaša podatke z presuniljivo histrostjo 0.5 do 6GB na sekundo na povezavo. Primeren bo predvse za že tako preozka grla strežnikov pri komunikaciji z bazami podatkov in drugimi strežniki.

0 komentarjev

Kartice z GF4 MX tudi za vodilo PCI

X-Bit Labs - PCI vsaj na PC-jih ni bil nikoli pretirano priljubljen kot vodilo za zahtevne grafične kartice, saj je imel za kaj takega vedno premajhno prepustnost. Če so se pomanjkljivosti PCI-ja v dobi Vooodoojev 2 še nekako tolerirale, danes kaj takega preprosto ni več mogoče, saj je AGP mnogo boljši. Vendar čeprav ima danes vsak napreden računalnik že vodilo AGP, pa se še vedno najde kakšen primerek, ki reže za to vodilo nima. No, za vse tiste, ki spadate med nesrečne lastnike osiromašenega računala in si na vse način želite GeForca 4 MX, se ne sekirajte preveč, saj podjetje PNY Technologies načrtuje kartico PCI s čipom GeForce4 MX 420. Grafični procesor bo deloval s frekvenco 250 MHz, 64 MB SDRAM-a pa z malce nižjimi 166 MHz. Prisoten bo tudi TV izhod, proizvajalec pa obljublja, da kartica ne bo presegla cene 150 €. Po mojem še vedno preveč, glede na to, da čip zaradi omejitev vodila PCI ne bo mogel pokazati svoje prave moči....

0 komentarjev

Poročilo "od znotraj"

Tweak3D - Ker moj pisunski sodelavec kljub včerajšnjim napovedim še vedno ni objavil nič, bom moral jaz delati malo močneje... Kar pa ob spodnji novoci sploh ni tako hudo.
Tuan iz Tweak3d.net je bil povabljen na IDF (Intel Develpoer Forum) in ga je, kot bi vsak normalen človek, ki ima vsaj eno možgansko celico, obiskal. Danes pa je podal poročilo o predstavljenih izdelkih na IDF-ju v dveh delih. To je prvi del poročila o tem, nad čem se bomo slinili v prihodnjih mesecih...
  • InfiniBand: je vodilo, ki naj bi zamenjalo PCI. Je sicer zelo podobno AMD-jevi Hyper Transport tehnologiji, ampak Intelovo delo. Gre za vodilo, ki lahko prenaša velik bandwith. Tudi do 8GB/s bo šlo.
  • Itanium: Intel je predstavil ta 64-bitni procesor v testu realno-časovnega računanja posledic potresa. Za delo sta bila uporabljena dva Itanium procesorja v sinhroničnem delovanju. Pokazali pa so tudi, kako delujejo WinXP 64bitna verzija. Razlika med to in 32bitno je la v par spremembah v kernelu in driverjih.
  • EFI tehnologija:...

3 komentarji

Nov standard

X-Bit Labs - PCI je star. No, vsaj relativno. V računalništvu, kjer je vse, kar ni popolnoma novo... staro je PCI že dedek. Zato ga mora zamenjati vnuček. AMR in CNR sta sicer uporabni stvari (verjetno), ampak nikoli ne bosta razširjeni tako kot je (bila) ISA in trenutno je PCI. Delno tudi zato, ker ju bo (verjetno) premagal Arapahoe.
Gre za I/O vodilo, katerega pravo ime je Arapahoe/3GIO. Njegov namen je zamenjati PCI povsod. V desktop računalnikih, prenosnih računalnikih, strežnikih,... Širina vodila je od 1 - 32bit-ov. Na začetku bo prenos enega "pina" 2.5Gbits/sec, kar se lahko spremeni s prihodnjimi verzijami. Prve primerke tega novega standarda bomo videli šele v drugi polovici leta 2003 (H2 2003). Arapahoe pa ni samo zamenjava za PCI, ampak tudi dopolnilo k InfiniBand, IEEE 1394b, USB 2.0, serial ATA in 10/100-Gbit Ethernet tehnologijam. Arapahoe je namreč kompatibilen z vsemi. Pojavljajo se tudi govorice, da bo podpiral AMD-jev HyperTransport, čemur Intel zelo ugovarja. Ker pa razvoj...

2 komentarja

Infiniband - vodilo prihodnosti

The inquirer - Ostarelo vodilo ISA je končno šlo v zaslužen pokoj. Ostala so samo AGP, PCI ter CNR in AMR vodila (slednja dva sta za razvoj računalništva manj pomembna). AGP vodilo je namenjeno samo grafičnim karticam, edino splošno vodilo pa je vodilo PCI, ki pa je že kar dolgo časa v uporabi. Čeprav PCI zaenkrat popolnoma zadovolji potrebe povprečnega računalničarja, računalniška podjetja ne spijo na lovorikah. Že dalj čase se namreč razvija vodilo Infiniband, ki naj bi nadomestilo sedanja vodila. Infiniband se je rodil iz vojne med dvema standardoma - Intelovim NGIO, ter IBM-ovim in Compaq-ovim (poleg teh dveh podjetij so sodelovala še druga) Future IO, deloval pa naj bi z začetno hitrostjo 2.5 Gbit/s (govori se tudi o tem, da naj bi Infiniband zmogel hitrosti do 10 Gbit/s). Kljub temu, da bo Infiniband predstavljal resno konkurenco PCI-ju, slednji še ne bo tako kmalu šel na odpad tehnologije. Prve primerke Infiniband vodila naj bi videli nekje v naslednjem letu, kako pa bo stvar izgledala, pa...

0 komentarjev

Caldera International, Inc.

Caldera International, Inc. - Novica niti ni tako sveža, tako naj samo kot zanimivost objavim, da se je podjetje Caldera Systems združilo s podjetjem The Santa Cruz Operation ali krajše SCO. Do združitve je prišlo 4. maja 2001. Pred časom je Caldera izdala neverjetno dobre distribucije Linuxa za poslovno rabo, toda zadnje čase pa ni bilo o njih slišati skoraj ničesar. Upajmo, da bo nov izdelek, ki bo prišel iz teh dveh podjetij, kaj dobrega.

3 komentarji