»

Za ZDA hudi kršiteljici intelektualne lastnine tudi Kanada in Švica

Slo-Tech - V uradu ameriškega trgovinskega predstavnika so pripravili letošnjo izdajo Posebnega poročila 301, v katerem ovrednotijo "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu in "identificirajo ovire za trgovanje". Pri tem gre za intelektualno lastnino v najširšem pomenu besede, torej tako za kršitve avtorskih pravic založnikov, kraje programske opreme, izdelave ponarejenih zdravil, kopiranje znamk oblačil itn. Poročilo vsako leto dvigne precej prahu, saj je v njem vsako leto redno izpostavljena tudi Kanada kot ena večjih kršiteljic.

Na prioritetnem seznamu so Alžirija, Argentina, Čile, Kitajska, Indija, Indonezija, Kuvajt, Rusija, Tajska, Ukrajina in Venezuela. To so države, ki so po ameriškem mnenju...

13 komentarjev

Politika intelektualne lastnine v EU pohablja in onemogoča vzpon digitalne ekonomije

EDRI - "Evropski snovalci politike avtorskega prava in intelektualne lastnine dušijo digitalno ekonomijo, škodijo potrošnikom in ogrožajo osnovne pravice Evropejcev" so zapisali v poročilu o neuspehih postavljanja politike intelektualne lastnine v Evropi. Poročilo je izdelala EDRi, nevladna organizacija, ki se bori za boljše digitalno življenje evropejcev.

V poročilu ugotavljajo, da snovalci predpisov Evropske unije pišejo pravne akte na podlagi slepih prepričanj, obenem pa prezrejo oprijemljiva dejstva, ki so izvedena iz raziskav. V poročilu evropskim uradnikom predlagajo ukrepe, s katerimi bi bistveno izboljšali sedanje stanje in hkrati tudi omogočili razcvet digitalnega trga v Evropi.

Poročilo predlaga, da Evropska unija:
  • uskladi izjeme iz avtorskega prava in s tem izenači pravni vidik dovoljene rabe avtorskih del,
  • prednostno ustvari vseevropske licenčne dogovore, prihodnje uveljavljanje pravil pa veže na uspešno izvedbo teh dogovorov,
  • opusti represivne načine uveljavljanja avtorskega...

5 komentarjev

Angleški parlament potrdil zakon o digitalni ekonomiji

Skromna udeležba med razpravo o zakonu

Telegraph News - Spodnji dom angleškega parlamenta je v sredo zvečer po tretjem branju z 189 glasovi za in 47 proti po hitrem postopku in le dveh urah razprave sprejel zakon o digitalni ekonomiji (Digital Economy Act). Ko bo nov zakon prejel še kraljevo soglasje in podporo v zgornjem domu parlamenta (kar je samo formalnost, saj ga je ta predlagal), bo začel veljati. Prihodnji mesec so Veliki Britaniji volitve, zato so zakon sprejeli v hudi naglici, v tako imenovanem obdobju wash-up. Zgovorno je tudi dejstvo, da je bilo med obravnavo prisotnih le 39 od 646 članov parlamenta!

Pred tretjim branjem so črtali 43. člen v osnutku zakona, ki so mu nasprotovali fotografi. Člen o tako imenovanih osirotelih delih je namreč državnemu sekretarju dajal pravico...

19 komentarjev

Pogovor z Majo Bogataj Jančič na Aktualno 2.0

Slo-Tech - Na blogu Aktualno 2.0 so pripravili pogovor z Majo Bogataj Jančič, ki je sicer znana strokovnjakinja za avtorsko pravo in avtorica knjige Avtorsko pravo v digitalni dobi (knjiga je izšla pod CC licenco).

V pogovoru z naslovom Intelektualna lastnina, eden ključnih vzvodov trajnostne rasti sodobnega sveta je Maja Bogataj Jančič spregovorila o začetkih avtorskih pravic (ste vedeli, da avtorsko pravo v ZDA v začetku kopiranja knjig iz Anglije ni prepovedovalo?), omejitvah, ki jih ustvarjalnosti in sodobnim poslovnim modelom povzroča trenutna avtorsko pravna zakonodaja, predlogih, kako prenoviti sistem avtorskega prava (z uvedbo dvotirnega avtorskega sistema, ki ga je predlagal prof. Marco Ricolfi), in še o marsičem drugem.

Pogovor se kritično dotakne tudi založb in ostalih imetnikov avtorskih pravic ter politike, ki bolj sledi ozkim interesom lobističnih skupin, kot pa rešitvam, ki bi zagotovile širok dostop do znanja vsem.

Vabljeni k branju.

3 komentarji

Izšla knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi

Slo-Tech - V začetku tega meseca je pri založbi Pasadena izšla knjiga dr. Maje Bogataj Jančič Avtorsko pravo v digitalni dobi.

Na začetku delo predstavi nastanek, cilje in filozofske temelje avtorskega prava, v nadaljevanju pa se dotakne digitalizacije in izzivov, ki jih je le-ta prinesla imetnikom avtorskih pravic, posameznikom, ki želijo digitalizirana dela uporabiti ter zakonodajalcu.

Avtorica se v delu ukvarja tudi s tehnološkimi ukrepi in digitalnimi sistemi za upravljanje avtorskih pravic (tim. DRM), na koncu pa primerjalno obdela pravno varstvo tehnoloških ukrepov v mednarodnih konvencijah, zakonodaji ZDA, EU in v Sloveniji.
 Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena

Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena



Knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi je izdana pod Creative Commons licenco (priznanje avtorstva, nekomercialno, brez predelav), dostopna pa je tudi na spletni strani založbe Pasadena ter Inštituta za intelektualno lastnino. V fizični obliki pa jo lahko kupite za 54 EUR.

Maja Bogataj Jančič je sicer znana kot...

6 komentarjev

John Dvorak o Creative Commons

Slo-Tech - Mož iz naslova novice je poznan kot zelo produktiven (vsaj kvantitavno) pisec mnenj o svetu informacijskih tehnologij in videc novih trendov. Ko je začel pisati tudi za Bug, je redno pisal že za več kot 20 revij.

Kljub strašni prezaposlenosti, si nikakor ne bi smel privoščiti članka o Creative Commnos (CC), iz katerega jasno izhaja, da nima pojma o avtorskem pravu, še manj pa o licencah v tej veji prava intelektualne lastnine.

Na Slo-Techu smo o CC že poročali. Če kratko obnovimo, avtor s trenutkom ustvaritve avtorskega dela dobi izključno pravico razpolaganja s tem delom. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedila, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati. Že sama ustvaritev, na podlagi zakona, daje avtorju največjo možno zaščito.

Visoka stopnja varovanja avtorjevih upravičenj se lahko izkaže kot pretirano omejujoča. Mlad ustvarjalec hoče razširjati svoje delo,...

24 komentarjev

Prvi osnutek prevoda slovenske Creative Commons licence ("GPL" za slike, besedila, glasbo)

Licenca, razumljiva vsakomur

Slo-Tech - Sodobno avtorsko pravo izrazito ščiti pravice avtorja, ki jih ima na avtorskem delu. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedilo, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati... Vsa upravičenja dobi avtor že s trenutkom ustvaritve avtorskega dela. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, kot temeljni predpis, ki ureja avtorsko pravo pri nas, v zelo omejenih primerih dopušča vsebinske omejitve avtorjevih upravičenj (npr. citiranje).

Visoka...

13 komentarjev