»

Roadmap ping pong

The inquirer - Kot vam je verjetno že znano, se AMD rad igra s potrošniki. To sega od sedaj zelo popularnih "paperlaunchev" do neskončnega odlaganja izdelkov, ki jih ni in ni.

Tako sem danes na Inquirerju zasledil, da je AMD v zadnjem tednu na svoji strani najprej objavil svoj roadmap do leta 2004, nato ga zaradi samo njim znanih razlogov poslal nazaj v interno uporabo, potem pa ga spet objavil. Kakorkoli, načrt do prve četrtine 2004 je tukaj, in kakor lahko razberemo, se nam obetajo 90 nm tehnologija in pa Hammerji, poimenovani po mestih, in sicer "Odessa", "San Diego" in "Athens", po vsej verjetno pa še nekaj paperlaunchev.

Dodatno literaturo najdete tukaj. Ni pa to čtivo obvezno, in tudi na izpitu ne boste dobili višje ocene.

4 komentarji

Intel se pripravlja na Brookdale-G

The inquirer - Nekateri izmed bralcev gotovo veste, da Intel ni končal svojega razvoja naborov s čipom Brookdale-D, ampak namerava v bližnji prihodnosti izdati tudi nabor z imenom Brookdale-G. Le-ta se od Brookdala-D gotovo ne bo posebej razlikoval, saj bo gotovo vseboval vse napredne lastnosti, med drugim tudi podporo DDR SDRAM-u. Razlikoval pa se bo le po integrirani grafiki, ki naj bi bila na nivoju Nvidiinih čipov GeForce 2 MX 400. Kljub dokaj močni grafični kartici za ta del trga, v katerega bo Intel vstopil s svojim novim naborom, pa Intel ne namerava narediti podobne napake, kot jo je storil pred časom, ko uporabnikom sploh ni namenil dodatnega AGP slota. No, tokrat bo drugače, saj bo AGP slot prisoten na vseh matičnih ploščah. Čip je namenjen kot konkurenca tekmecem, ki so že ponudili svoje integrirane rešitve, med drugim tudi ATI-ju, ki naj bi s svojim dolgo napovedovanim čipom A4 končno prilezel na trg naslednji mesec. Brookdale-G bo obširneje predstavljen na CeBitu, na matičnih ploščah...

0 komentarjev

Intelovi načrti za procesorske nabore

X-Bit Labs - Spreminjanju raznih trendov smo prisotni povsod. Spreminjanje vidimo lahko tudi na področju računalništva. Primerov je veliko. Naj jih navedem samo nekaj: če so bili Windowsi še pred kratkim najbolj moderen operacijski sistem za osebne računalnike, danes njihovo vlogo vse bolj prevzema Linux. Drugi primer, ki bo tema te novice, pa je spreminjanje trendov na področju procesorskih naborov. Če je bil pred kratkim RDRAM "bog i batina" vseh vrst pomnilnika, danes njegovo vlogo vse bolj prevzema DDR SDRAM. To so ugotovili že številni proizvajalci in celo eden izmed največjih podpornikov RDRAM-a, Intel. Njegov odziv na spreminjanje pomnilniškega trga lahko opazimo v ukinitvi obetavnega Tulloch nabora za procesorje Pentium4 (podpora najnovejšemu PC1066 RDRAM-u). Nalogo Tullcoha bo prevzel nabor Tehama-E, ki bo samo rahlo izboljšana verzija trenutnega i850 (podpora PC800 RDRAM-u). Tehama-E je mišljen kot zadnji nabor, ki bo podpiral Rambusovo različico pomnilnika. In kateri pomnilnik bo...

0 komentarjev

Nabori za 533 MHz Pentium4 procesorje

X-Bit Labs - Poleg razvijanja najnovejšega i845-D, ki bo marsikateremu Intelovemu inženirju prinesel olajšanje, se Intel ukvarja tudi z nekaterimi drugimi nabori, katerih izid pa je še daleč. Najbolj aktivni so trenutno razvijalci, ki razvijajo nabore za nadgrajeno 133 MHz Quad Pumped vodilo (533 MHz), ki bo v Q3 leta 2002 vključeno v Northwood procesorje.
  • Tehama-E bo posodobljena različica trenutnega i850. Podpirala bo 533 MH vodilo in nov ICH4 South Bridge. Na matičnih ploščah jo bomo ugledali v poletju leta 2002.

  • Brookdale-E bo prav tako podpiralo 553 Mhz vodilo in bo samo posodobljena različica trenutno še razvijajočega Brookdale-D. Posebnost Brookdale-E bo podpora dvokanalnemu DDR SDRAM pomnilniku, s katerim bo lahko ta nabor omogočil pasovno širino do 4.2 GB/s. Poleg visoke prepustnosti pa bodo tu še 8x AGP vodilo in ICH4 South Bridge, ki bo poskrbel za podporo vmesnikoma USB 2.0 in SerialATA. Prvi primerki bodo na voljo v tretji četrtine prihodnjega leta.

  • Brookdale-G bo prav tako...

0 komentarjev

Intel le podprl PC2100 DDR SDRAM v svojem i845D

X-Bit Labs - Morda ste pred časom zasledili novico (jaz je nisem), da namerava Intel v svojem prihajajočem naboru i845D podpreti samo PC1600 DDR SDRAM, zmogljivejši PC2100, pa naj bi uporabil v naboru z imenom Brookdale-G. No, ker je konkurenca huda in ker Intel nima nobenih možnosti proti zverinam, kot so SiS645, ALi ALADDIN-P4 in VIA P4X333, so se pri Intelu na koncu odločili, da bo i845D vseeno podpiral PC2100 DDR pomnilnik. S to izboljšavo bo Intel lažje tekmoval proti prej omenjenemu triumviratu, ki bo imel precej bolj zmogljiv pomnilniški podsistem, saj bodo vsi trije podpirali PC2700 DDR SDRAM. Vendar tudi če Intel ne uspe s svojim i845D naborom, ki ga bomo ugledali zgodaj leta 2002, lahko še vedno računa na precejšen "licenčni" prihodek, ki ga bodo plačevali SIS, ALi in mogoče tudi VIA.

0 komentarjev

Negotova prihodnost i850

X-Bit Labs - Rambusov pomnilnik RDRAM (Rambus DRAM) je na papirju videti sijajen, v praksi pa se ne izkaže za tako bleščečega. Do nedavnega je bil celo majhen zaviralec prodaje Pentiumov 4, saj običajni uporabniki, ki jih je več kot zahtevnih uporabnikov, ne potrebujejo dragega RDRAM-a. No, če je verjeti X-bit labsom, se bo množična podpora RDRAM-u ustavila ob prihodu SDRAM in DDR SDRAM chipsetov. Takrat se bo delež i850 matičnih plošč zmanjšal za 20%-30%. Grobar množične podpore pa utegne biti tudi DDR SDRAM, katerega chipseti so resda počasnejši od i850 in katerega pasovna širina je manjša od RDRAM-a, vendar ima DDR pomnilnik manjšo latenco od RDRAM-a. Množična podpora se bo zmanjševala do Q2 2002, ko naj bi chipset i850, ki edini podpira RDRAM, dočakal svoj konec. Čeprav se bo množična podpora RDRAM-u prenehala, pa bo Intel še vedno ostal zvesti podpornik le-tega. Po "smrti" i850 chipseta, bo le-tega nadomestilo čipovje, ki je trenutno znano pod kodnim imenom Tulloch. Tulloch se bo po...

0 komentarjev

Intelovi chipseti v prihodnosti

The inquirer - Ne vem, kdo je bolj trapast - jaz, The Inquirer ali Intel, ki postavlja roke predstavitev svojih novih izdelkov. Po vseh novicah sodeč sem bil prepričan, da bodo Pentiumi 4 dobili i845 chipset z DDR SDRAM podporo še letos, vendar izgleda, da ne bo tako. Intel se je gotovo spet malce preveč "igral" s svojim roadmapom in naznanil, da bomo Brookdale-D (DDR čipovje) videli šele v Q1 2002. Kmalu pa naj bi ugledali i845 chipset s podporo SDRAM-u (37. teden). Ta dva chipseta sta zaenkrat najbližje predstavitvi, bolj oddaljena pa je predstavitev Brookdale-G in Tulloch chipsetov. Kakih podrobnih podatkov za ta dva chipseta še ni, saj sta gotovo še vedno v načrtovanju. Brookdale-G bo podpiral samo DDR266, Tulloch pa Rambus pomnilnik. Oba bosta predstavljena v Q3 2002.
Zanimive so tudi govorice OEM proizvajalcev, ki navajajo, da naj bi v kratkem ugledali 810E/2 in 815G/EG čipovja, ki bodo namenjena 0.13 mikronskim Celeronom, ki pridejo na prodajne police v Q4 tega leta. Še prijateljski...

2 komentarja

Chipseti s podporo USB 2

The Register - Čeprav je luni poročal o splošni nezaiteresiranosti podjetij do USB 2, se stanje utegne izboljšati. Acer Labs (ALi) dela na P4 chipsetih, ki ne bo vključeval samo podpore USB 2, ampak bo podpiral tudi Sony Memory Stick. P4 chipseti bodo vsebovali M1671 ali M1681 Northbridge čip in M1563 Southbridge čip.

  • M1671 Northbridge podpira PC100 in PC133 SDRAM ter DDR RAM. Podpira tudi AGP 4x vodilo.

  • M1681 Northbridge podpira še AGP 8x vodilo in omogoča t.i. High Speed Link Bus povezavo do Southbridga.

  • M1563 Southbridge podpira 6 USB vtičnic, uporabimo pa ga lahko tudi kot 10/100 Ethernet kontroler. Poleg tega zna ravnati tudi s HomePNA 1 in 2 omrežji, delovati kot softverski modem, poseduje vmesnik za Sony Memory Stick, vgrajen pa ima tudi UDMA 33/66/100 kontroler.

Primerki M1563 bodo predstavljeni v Q4, v proizvodno pa naj bi šli Q1 2002. M1671 bo ugledal trgovine v Q4. M1681 je še daleč. Prve primerki naj bi bili predstavljeni v Q2 leta 2002, v proizvodnjo pa bo šel 1 leto po...

1 komentar

ALi Aladdin Pro5 čipovje

Akiba - AKIBA PC je objavila teste ALi Aladdin Pro5 čipovja. Gre za čipovje za Intel Socket370 procesorje, z DDR SDRAM podporo. ALi je dolgo odlašal z izidom tega čipovja; izšlo naj bi konec prejšnjega leta. AKIBA PC je teste opravila na P3 1000 MHz Pentium-u in 128MB RAM-a. Rezultati niso zavidanja vredni! ALi-jevo čipovje se je namreč odrazalo slabše od Intel 820 in od Intel 815 čipovja.
V tem testu je prišla na plano Pentium-ova slaba združljivost z DDR SDRAM-om. Odrezalo se je namreč slabše od i815, ki deluje na SDRAM-u. Za fotografije pojdite sem. Besedilo je v japonščini, zato dvomom, da boste lahko kaj prebrali. Za branje se odpravite sem.

2 komentarja

Intel in DDR

EBN - Da je v DDRju prihodnost, kaže tudi ta EBNjeva novica, po kateri sodec po Intel pospešil predstavitev svojega DDR P4 cipovja. DDR razlicico Brookdale cipovja bomo tako namesto v prvi cetrtini leta 2002 videli že letos oktobra, oziroma ko bodo na voljo prvi 0.13 mikronski Northwood Pentiumi4. Seveda se postavlja vprašanje, kaj se bo potem zgodilo s Tehama-E cipovjem, Northwood i850 razlicico, ki podpira Rambus pomnilnik in je po teh nacrtih sodec skoraj popolnoma nepotrebna. Vseeno je zelo verjetno, da bo Intel predstavil tudi to cipovje, saj si ne želijo nakopati jeze sedanjih uporabnikov Rambusovega pomnilnika...
Na splošno je DDR Brookdale zelo obetavno cipovje, saj bo podpiralo do 3GB pomnilnika, ECC preverjanje, 6 USB 2.0 portov ter mogoce celo integrirano graficno jedro. 0.13 mikronski Northwood cip s 512KB predpomnilnika je v kombinaciji s tem cipovjem zelo zelo privlacen in videli bomo, kako bo AMD odgovoril na to novo grožnjo.

0 komentarjev